ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
11. Sınıf Matematik Trigonometrik Fonksiyonlar ve Nitel Özellikleri Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?
Trigonometrik fonksiyonlar birim çemberdeki yönlü açıyı sayı değerine dönüştürür ve periyodik değişimleri modellemek için kullanılır. Sinüs ve kosinüs tüm gerçek sayılarda tanımlı ve sınırlıyken tanjant ile kotanjant belirli noktalarda tanımsızdır. Referans fonksiyonların periyot, simetri, sıfır ve görüntü özellikleri bilindiğinde k·f(mx-r)+s biçimindeki geniş bir aile yalnız katsayılar okunarak çözümlenebilir. Dönüşümlerde yatay ve düşey etkilerin karıştırılmaması için içerideki ve dışarıdaki katsayılar ayrı incelenmelidir.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Trigonometrik referans fonksiyonları yorumlarKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-TRF-01
- Teklik, çiftlik ve simetriyi kullanırKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-TRF-02
- Trigonometrik dönüşümleri analiz ederKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-TRF-03
- Türetilmiş fonksiyonların nitel özelliklerini çıkarırKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-TRF-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
11. Sınıf Matematik Trigonometrik Fonksiyonlar ve Nitel Özellikleri Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
11. Sınıf Matematik Trigonometrik Fonksiyonlar ve Nitel Özellikleri Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 9 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
11. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 11. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
11. Sınıf Matematik Trigonometrik Fonksiyonlar ve Nitel Özellikleri Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
11. Sınıf Matematik Trigonometrik Fonksiyonlar ve Nitel Özellikleri Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
Birim çember ve referans fonksiyonlar
DERİN AÇIKLAMA
Birim çemberde açının bitim noktasının x koordinatı cos x, y koordinatı sin x’tir. Bu nedenle sinüs ve kosinüsün görüntü kümesi [-1,1], tanım kümesi gerçek sayılardır. tan x=sin x/cos x olduğundan cos x=0, yani x=π/2+kπ noktalarında tanjant tanımsızdır. cot x=cos x/sin x olduğundan x=kπ noktalarında kotanjant tanımsızdır. Bu tanım kısıtları işlem boyunca korunur.
AYRINTILI ANLATIM
Periyot ve sıfırlar
DERİN AÇIKLAMA
Sinüs ve kosinüsün temel periyodu 2π, tanjant ve kotanjantın temel periyodu π’dir. sin x sıfırları x=kπ, cos x sıfırları x=π/2+kπ biçimindedir. tan x sıfırları x=kπ, cot x sıfırları x=π/2+kπ olur; tanımsız noktalar sıfır sayılmaz. f(mx) biçiminde temel periyot sinüs-kosinüs için 2π/|m|, tanjant-kotanjant için π/|m| olarak değişir.
AYRINTILI ANLATIM
Teklik, çiftlik ve işaret
DERİN AÇIKLAMA
sin(-x)=-sin x olduğundan sinüs tek; cos(-x)=cos x olduğundan kosinüs çifttir. Tanjant ve kotanjant da tek fonksiyonlardır. Bu özellikler orijine veya y eksenine göre simetriyi açıklar. İşaret birim çember bölgelerinden belirlenir: sinüs üst yarıda, kosinüs sağ yarıda pozitiftir. Tanjant sinüs ve kosinüs aynı işaretliyken pozitiftir. Dönüşümler bu simetrileri değiştirebilir.
AYRINTILI ANLATIM
Düşey dönüşümler
DERİN AÇIKLAMA
g(x)=k·sin x+s fonksiyonunda |k| orta doğruya göre genliktir; görüntü kümesi [s-|k|, s+|k|] olur. k negatifse değerler orta doğruya göre yansır. s, grafiği düşeyde taşır ve orta doğruyu y=s yapar. Örneğin g(x)=-3cos x+2 için görüntü [-1,5], maksimum 5, minimum -1’dir. Genlik kavramı sınırsız tanjant ve kotanjant için kullanılmaz.
AYRINTILI ANLATIM
Yatay ölçek ve faz
DERİN AÇIKLAMA
g(x)=f(mx-r) ifadesi f(m(x-r/m)) olarak okunabilir. |m| büyüdükçe grafik yatayda sıkışır ve periyot küçülür. r/m faz kaymasını belirler; yalnız r’ye bakmak hatalıdır. sin(2x-π)=sin(2(x-π/2)) olduğundan sağa π/2 kayma vardır. Sıfırlar için içerideki ifade referans sıfırlarına eşitlenir ve tanım kısıtları ayrıca denetlenir.
AYRINTILI ANLATIM
Nitel özellikleri sistemli çıkarma
DERİN AÇIKLAMA
Bir fonksiyon incelenirken önce referans türü, sonra tanım kümesi, periyot, orta doğru, görüntü ve sıfırlar sırasıyla bulunur. Maksimum-minimum yalnız sınırlı sinüs ve kosinüs ailelerinde vardır. Teklik-çiftlik yatay öteleme varsa çoğu zaman kaybolur; doğrudan g(-x) hesabıyla kontrol edilir. Bir cebirsel sonucun doğruluğu özel açılarla test edilebilir: x=0, π/2 ve π değerleri işaret veya öteleme hatalarını hızlıca ortaya çıkarır.
AYRINTILI ANLATIM
Dönüşüm sırasını okuma
DERİN AÇIKLAMA
g(x)=k·f(mx-r)+s fonksiyonunda önce içteki mx-r ifadesi, sonra referans f, ardından k ile düşey ölçek ve en son s ile öteleme düşünülür. Yatay öteleme r değil r/m’dir; çünkü iç ifade m(x-r/m) biçimine ayrılır. Birden çok katsayıyı tek adımda yorumlamak, özellikle periyot ve fazı karıştırır. Her dönüşümün hangi özelliği değiştirdiği ayrı bir satırda yazılabilir.
AYRINTILI ANLATIM
Cebirsel ve sayısal doğrulama
DERİN AÇIKLAMA
Periyot T adayı için g(x+T)=g(x) eşitliği cebirsel olarak sınanır. Görüntü aralığı için sinüs veya kosinüsün eksi bir ile bir arasındaki değerleri dış katsayı ve sabitle dönüştürülür. Sıfırlar doğrudan iç ifadeyi referans sıfırlarına eşitleyerek bulunur. Sonuçlar x=0, π/2, π gibi kolay değerlerle kontrol edildiğinde yansıma ve işaret hataları görünür hâle gelir.
AYRINTILI ANLATIM
Grafik okuma ve işlem defteri
DERİN AÇIKLAMA
Bir trigonometrik grafiği doğrulamak için orta doğru, maksimum, minimum, ardışık iki tekrar arasındaki uzaklık ve seçilen bir sıfır birlikte kaydedilir. Örneğin 3sin(2x)+1 için orta doğru y=1, genlik 3, görüntü [-2,4] ve periyot π olur. x=0 değeri grafiğin orta doğrudan geçtiğini doğrular. Bu özelliklerden biri cebirsel kuralla uyuşmuyorsa faz, dış katsayı veya düşey öteleme yeniden incelenir. Tanjantta genlik aranmaz; bunun yerine periyot, sıfırlar ve tanımsızlık doğruları kaydedilir. Böyle bir işlem defteri, yalnız çizimin görünüşüne güvenmek yerine her grafik kararını ölçülebilir bir özelliğe bağlar.
SIK SORULANLAR
11. Sınıf Matematik Trigonometrik Fonksiyonlar ve Nitel Özellikleri Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Sinüs ve kosinüs fonksiyonlarının görüntü kümesi nedir?
Birim çember koordinatları oldukları için her ikisinin görüntü kümesi kapalı [-1,1] aralığıdır.
02Tanjant fonksiyonu hangi noktalarda tanımsızdır?
Paydadaki kosinüsün sıfır olduğu x=π/2+kπ, k tam sayı noktalarında tanımsızdır.
03sin(mx) fonksiyonunun temel periyodu nasıl bulunur?
Sinüsün 2π olan temel periyodu |m| değerine bölünür ve 2π/|m| elde edilir.
04k·sin x+s fonksiyonunda genlik ve orta doğru nedir?
Genlik |k|, orta doğru y=s ve görüntü kümesi [s-|k|,s+|k|] olur.
05Yatay öteleme miktarı neden yalnız r değildir?
mx-r ifadesi m(x-r/m) olduğundan gerçek yatay öteleme r/m ile belirlenir.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- Matematik Dersi 11. Sınıf 3. Tema: Nicelikler ve Değişimler (1)Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı (Hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar)Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME
Ne öğrendiğini hemen doğrula.
Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.
Trigonometrik Fonksiyonlar ve Nitel Özellikleri Testi 1
10 soru · karma
Trigonometrik Fonksiyonlar ve Nitel Özellikleri Testi 2
10 soru · karma