11. SıNıF MATEMATIK

11. Sınıf Matematik İki Nicel Değişken ve Korelasyon Konu Anlatımı

İki nicel değişkenli araştırma, serpme diyagramı, korelasyon katsayısı, aykırı değer ve nedensellik ayrımını uygulamalı öğren.

• Sınıf11. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım8 bölüm
  • Okuma5 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

11. Sınıf Matematik İki Nicel Değişken ve Korelasyon Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

İki nicel değişkenli veri, aynı gözlem biriminden alınan iki sayısal ölçümü birlikte inceler. Bir öğrencinin uyku süresi ile tepki süresi, bir evin alanı ile elektrik tüketimi veya bir aracın hızı ile durma mesafesi buna örnektir. Amaç yalnız iki sütun sayı toplamak değil; anlamlı bir soru kurmak, veriyi uygun biçimde eşleştirmek, ilişkinin yönünü ve gücünü değerlendirmek, ulaşılan sonucun sınırlarını dürüstçe açıklamaktır. Korelasyon önemli bir özet olsa da tek başına neden-sonuç kanıtı değildir.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• İki nicel değişkenli araştırma tasarlarKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-INDK-01
  • Serpme diyagramı ve korelasyonu yorumlarKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-INDK-02
  • Veriye dayalı sonuç ve tahmin üretirKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-INDK-03
  • İstatistiksel iddiaları eleştirel değerlendirirKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-INDK-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

11. Sınıf Matematik İki Nicel Değişken ve Korelasyon Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

11. Sınıf Matematik İki Nicel Değişken ve Korelasyon Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 8 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

11. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 11. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

11. Sınıf Matematik İki Nicel Değişken ve Korelasyon Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

11. Sınıf Matematik İki Nicel Değişken ve Korelasyon Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Araştırma sorusu ve gözlem birimi

DERİN AÇIKLAMA

Uygun soru, iki nicel değişkenin aynı birimler üzerindeki ilişkililiğini araştırır: “11. sınıf öğrencilerinin günlük uyku süresi ile tepki testi puanı arasında ilişki var mıdır?” Burada gözlem birimi öğrencidir; her öğrenci için iki ölçüm eşleşir. “En sevilen ders hangisidir?” tek kategorik değişken içerdiğinden bu kapsamda değildir. Evren, ulaşılmak istenen bütün grubu; örneklem ise gerçekten ölçülen alt grubu gösterir.

AYRINTILI ANLATIM

Veri toplama planı

DERİN AÇIKLAMA

Plan; değişkenlerin nasıl ölçüleceğini, birimlerini, örneklemin nasıl seçileceğini, eksik değerlerin nasıl ele alınacağını ve mahremiyetin nasıl korunacağını belirtir. Uyku süresini bir grupta dakika, diğerinde saat almak dönüşüm gerektirir. Yalnız gönüllü sporculardan veri toplayıp bütün okul hakkında konuşmak seçilim yanlılığı doğurabilir. Ölçüm araçları mümkün olduğunca aynı koşullarda ve tutarlı biçimde kullanılmalıdır.

AYRINTILI ANLATIM

Serpme diyagramını okuma

DERİN AÇIKLAMA

Serpme diyagramında her nokta bir gözlem biriminin (x,y) çiftidir. Noktalar soldan sağa yükseliyorsa pozitif, düşüyorsa negatif ilişki eğilimi vardır. Belirgin bir yön yoksa doğrusal ilişki zayıf olabilir. Noktaların hayalî bir doğru çevresinde ne kadar sık toplandığı ilişkinin gücü hakkında fikir verir. Eğri bir örüntü varsa doğrusal korelasyon zayıf görünse bile değişkenler arasında güçlü, doğrusal olmayan bir ilişki bulunabilir.

AYRINTILI ANLATIM

Korelasyon katsayısı

DERİN AÇIKLAMA

Korelasyon katsayısı r, -1 ile 1 arasındadır. İşaret yönü, mutlak değer ise doğrusal ilişkinin gücünü açıklar. r=0,88 güçlü pozitif; r=-0,76 güçlü negatif; r=0,08 ise çok zayıf doğrusal ilişkiyi gösterir. Katsayı değişkenlerin birimlerinden etkilenmez; santimetreyi metreye çevirmek yön ve gücü değiştirmez. Fakat aykırı bir değer r üzerinde büyük etki oluşturabilir ve mutlaka bağlamla birlikte incelenmelidir.

AYRINTILI ANLATIM

Korelasyon ve nedensellik

DERİN AÇIKLAMA

İki değişkenin birlikte değişmesi birinin diğerine neden olduğunu kanıtlamaz. Dondurma satışı ile güneş yanığı vakaları yazın birlikte artabilir; ortak etken sıcaklıktır. Nedensellik için zaman sırası, olası karıştırıcı değişkenler, deneysel kontrol ve alan bilgisi gerekir. Gözlemsel bir araştırmada “ilişkilidir” demek veriye uygunken “arttırır” demek ek kanıt olmadan aşırı bir iddiadır.

AYRINTILI ANLATIM

Sonuç, tahmin ve eleştirel kontrol

DERİN AÇIKLAMA

Sonuç, araştırma sorusuna dönmeli ve örneklemin sınırını korumalıdır. “Bu örneklemde uyku süresi arttıkça tepki süresi azalma eğilimindedir.” ifadesi belirsizliği taşır. Gözlenen x aralığının çok dışına tahmin yapmak dış değerleme riskidir. Kaynak, örneklem, eksik veriler, aykırı noktalar ve kullanılan görsel sunum kontrol edilmeden bir haber başlığı kabul edilmemelidir. İstatistiksel dürüstlük, kesin olmayan sonucu kesinmiş gibi sunmamayı gerektirir.

AYRINTILI ANLATIM

Bölgelere göre sayım oranı

DERİN AÇIKLAMA

Korelasyon katsayısına geçmeden önce serpme düzlemi beklenen yönü temsil eden bölgelere ayrılabilir. Örneğin pozitif ilişki için sol-alt ve sağ-üst bölgelerdeki noktaların toplam içindeki payı hesaplanır. Yirmi noktanın on beşi bu bölgelerdeyse oran yüzde 75’tir. Bu özet yön hakkında sezgi verir fakat noktaların doğruya uzaklığını, aykırı değerleri ve eğrisel biçimi tek başına açıklamaz; serpme görünümüyle birlikte yorumlanır.

AYRINTILI ANLATIM

Çözüm ve raporlama kontrol listesi

DERİN AÇIKLAMA

Bir istatistik sorusunun sonunda beş kontrol yapılabilir: Değişkenler gerçekten nicel mi, ölçümler aynı gözlem birimine mi ait, örneklem hedef evrene uygun mu, ilişki yorumu katsayı ve dağılımla tutarlı mı, nedensellik iddiası ek kanıt taşıyor mu? Hesaplanan oran yüzde sıfır ile yüz arasında, korelasyon ise eksi bir ile bir arasında olmalıdır. Bu sınırlar işlem hatalarını erken fark ettirir.

SIK SORULANLAR

11. Sınıf Matematik İki Nicel Değişken ve Korelasyon Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01İki nicel değişkenli araştırmada gözlem birimi nedir?

Her iki sayısal ölçümün birlikte alındığı kişi, nesne veya durumdur; her satır aynı gözlem birimine ait bir veri çifti olmalıdır.

02Korelasyon katsayısının işareti ve mutlak değeri neyi gösterir?

İşaret doğrusal ilişkinin yönünü, mutlak değerin 1’e yakınlığı ise doğrusal ilişkinin gücünü gösterir.

03Korelasyon katsayısının sıfır olması ilişki olmadığı anlamına gelir mi?

Yalnız doğrusal ilişkinin zayıf olduğunu gösterir; değişkenler arasında güçlü fakat eğrisel bir ilişki bulunabilir.

04Güçlü korelasyon neden tek başına nedensellik kanıtlamaz?

Ortak bir üçüncü değişken, ters yönlü etki veya seçilim biçimi iki değişkeni birlikte değiştirmiş olabilir.

05Aykırı değer korelasyon yorumunda neden ayrıca incelenmelidir?

Tek bir uzak gözlem katsayının yönünü veya gücünü belirgin değiştirebilir; ölçüm hatası mı gerçek durum mu olduğu araştırılmalıdır.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Matematik Dersi 11. Sınıf 1. Tema: İstatistiksel Araştırma Süreci

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı (Hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar)

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.