11. SıNıF MATEMATIK

11. Sınıf Matematik Trigonometrik Denklemler ve Problemler Konu Anlatımı

Sinüs, kosinüs ve tanjant denklemlerinin genel çözümlerini; aralık, tanım kümesi ve periyodik problem modellemeyi öğren.

• Sınıf11. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım9 bölüm
  • Okuma5 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

11. Sınıf Matematik Trigonometrik Denklemler ve Problemler Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Trigonometrik denklemler tek bir sayıyı değil, periyodik olarak tekrar eden sonsuz çözüm ailelerini üretebilir. Çözümde önce trigonometrik ifade yalnız bırakılır, sonra birim çemberde aynı değeri veren açılar bulunur ve temel periyot eklenir. Belirli bir aralık istendiğinde genel çözümden uygun tam sayı değerleri seçilir. İçeride 2x veya x-π/3 gibi dönüşümler varsa bütün iç ifade açı olarak ele alınır. Payda içeren denklemlerde tanım dışı değerlerin sonradan elenmesi zorunludur.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Temel trigonometrik denklemleri çözerKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-TRD-01
  • Dönüştürülmüş trigonometrik denklemleri çözerKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-TRD-02
  • Aralık ve tanım koşullarını uygularKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-TRD-03
  • Periyodik gerçek yaşam problemlerini modellerKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-TRD-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

11. Sınıf Matematik Trigonometrik Denklemler ve Problemler Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

11. Sınıf Matematik Trigonometrik Denklemler ve Problemler Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 9 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

11. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 11. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

11. Sınıf Matematik Trigonometrik Denklemler ve Problemler Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

11. Sınıf Matematik Trigonometrik Denklemler ve Problemler Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Sinüs denkleminin genel çözümü

DERİN AÇIKLAMA

sin x=sin α denklemi için x=α+2kπ veya x=π-α+2kπ, k∈Z çözümleri kullanılır. Özel değerlerde iki aile çakışabilir; sin x=1 için yalnız x=π/2+2kπ vardır. sin x=0 için x=kπ daha kısa gösterimdir. Verilen aralıkta birim çember bölgeleri kullanılarak çözümler seçilir. Radyan ve derece ölçülerinin aynı denklemde karıştırılmaması gerekir.

AYRINTILI ANLATIM

Kosinüs ve tanjant denklemleri

DERİN AÇIKLAMA

cos x=cos α için x=2kπ±α yazılır. cos x=0 çözümleri x=π/2+kπ biçimindedir. tan x=tan α için tanjantın π periyodu nedeniyle x=α+kπ elde edilir. Kotanjant için de aynı π periyodu geçerlidir. Tanjant veya kotanjant denklemleri cebirsel kesirlerden geliyorsa paydanın sıfır olduğu noktalar çözüm kümesine alınmaz.

AYRINTILI ANLATIM

İç dönüşümü çözme

DERİN AÇIKLAMA

sin(2x-π/3)=1/2 denkleminde önce u=2x-π/3 denebilir. u için iki genel aile bulunur, sonra her denklem x’e göre çözülür. İç katsayı çözüm aralığındaki tekrar sayısını artırır. Yatay öteleme genel çözümün başlangıcını değiştirir fakat referans fonksiyonun temel mantığını değiştirmez. Cebirsel bölme yapılırken iki çözüm ailesinin de aynı katsayıya bölündüğü kontrol edilir.

AYRINTILI ANLATIM

Cebirsel düzenleme ve çarpanlara ayırma

DERİN AÇIKLAMA

2sin²x-1=0 gibi denklemler önce sin²x=1/2 biçimine getirilir; karekök alınırken sin x=±√2/2 iki durumu da korunur. Ortak çarpanlı sin x(2cos x-1)=0 denkleminde her çarpan ayrı ayrı sıfıra eşitlenir. Bir trigonometrik ifadeye bölmek o ifadenin sıfır olduğu çözümleri kaybettirebilir; bu yüzden önce çarpanlara ayırmak güvenlidir.

AYRINTILI ANLATIM

Aralıkta çözüm seçme

DERİN AÇIKLAMA

Genel çözüme ulaştıktan sonra k tam sayıları seçilerek istenen aralık taranır. [0,2π] kapalı aralığı hem 0 hem 2π’yi içerir; [0,2π) aralığı 2π’yi içermez. Aynı açının iki genel aileden gelmesi durumunda bir kez sayılır. Çözümler küçükten büyüğe yazılıp özgün denkleme yerleştirildiğinde işaret, tanım ve uç nokta hataları yakalanır.

AYRINTILI ANLATIM

Periyodik problem modeli

DERİN AÇIKLAMA

Dönme dolap yüksekliği, gelgit, gün içi sıcaklık veya alternatif akım k·sin(mt-r)+s biçiminde modellenebilir. Soru hedef değere ulaşılan zamanı isterse model hedefe eşitlenir. Bulunan her matematiksel çözüm bağlama uygun olmayabilir; negatif zaman, verilen gözlem süresinin dışı veya fiziksel sınırı aşan değerler elenir. Periyot, aynı durumun ne zaman yeniden gerçekleşeceğini yorumlamayı sağlar.

AYRINTILI ANLATIM

Çözüm ailelerini birleştirme

DERİN AÇIKLAMA

Çarpanlara ayrılmış veya kareli bir denklem birden çok alt denklem üretir. Her alt denklemin genel çözümü ayrı yazılır, sonra birleşim alınır. Aynı açı iki ailede görünüyorsa tekrar edilmez. Örneğin sin x(sin x-1)=0 için sin x=0 ve sin x=1 aileleri bulunur. Belirli aralıkta elde edilen açılar sıralanarak hem tekrar hem de eksik bölge kontrol edilir.

AYRINTILI ANLATIM

Bağımsız doğrulama yöntemi

DERİN AÇIKLAMA

Bulunan her açı başlangıç denkleminde yerine konabilir. Sayısal özel değer denetimi, cebirsel dönüşüm sırasında işaret veya katsayı kaybını yakalar. Genel çözümde x’e bir periyot eklendiğinde eşitliğin yine sağlanması gerekir. Problem bağlamında ise modelin minimum ve maksimum değerleri fiziksel sınırlarla karşılaştırılır. Bu iki aşamalı kontrol, matematiksel olarak doğru fakat bağlama aykırı çözümü ayırır.

AYRINTILI ANLATIM

Çözüm defteriyle aralık denetimi

DERİN AÇIKLAMA

Trigonometrik denklem çözümünde referans açı, birim çemberdeki uygun bölgeler, genel çözüm aileleri ve istenen aralıktaki değerler ayrı satırlarda tutulabilir. sin x=1/2 için referans açı π/6’dır; birinci ve ikinci bölgeler π/6 ile 5π/6 değerlerini verir. Genel çözümler yazıldıktan sonra aralık uçlarının açık ya da kapalı olması özellikle işaretlenir. Her aday başlangıç denkleminde sınanır ve aynı değer iki aileden geldiyse bir kez yazılır. Bu düzen, ikinci bölge çözümünü unutma, 2π gibi açık uç noktasını ekleme ve iç katsayıya bölmeyi yalnız bir çözüm ailesine uygulama hatalarını görünür kılar.

SIK SORULANLAR

11. Sınıf Matematik Trigonometrik Denklemler ve Problemler Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01sin x=sin α denkleminin iki genel çözüm ailesi nedir?

x=α+2kπ veya x=π-α+2kπ biçimindedir; k herhangi bir tam sayıdır.

02tan x=tan α denkleminin çözümü neden kπ içerir?

Tanjantın temel periyodu π olduğundan aynı değer her π radyanlık artışta tekrar eder.

03Trigonometrik denklemde aralık uçları nasıl denetlenir?

Köşeli parantezli uçlar alınır, yuvarlak parantezli uçlar elenir ve aynı değer yalnız bir kez sayılır.

04Trigonometrik ifadeye doğrudan bölmek neden çözüm kaybettirebilir?

Bölünen ifadenin sıfır olduğu değerler başlangıç denklemini sağlayabilir; bölme bu olasılığı görünmez yapar.

05Gerçek yaşam modelinde bütün matematiksel çözümler kabul edilir mi?

Hayır. Zaman aralığı, uzunluk sınırı ve modelin geçerli olduğu fiziksel koşullar ayrıca uygulanmalıdır.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Matematik Dersi 11. Sınıf 3. Tema: Nicelikler ve Değişimler (1)

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı (Hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar)

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.