11. SıNıF MATEMATIK

11. Sınıf Matematik Çokgenler ve Çokgen Problemleri Konu Anlatımı

İçbükey ve dışbükey çokgenleri, iç-dış açı toplamlarını, köşegen sayısını, düzgün çokgen simetrisini ve alan problemlerini öğren.

• Sınıf11. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım8 bölüm
  • Okuma5 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

11. Sınıf Matematik Çokgenler ve Çokgen Problemleri Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Çokgenler, doğru parçalarının uç uca birleşmesiyle oluşan basit kapalı şekillerdir. Kenar sayısı arttıkça açı, köşegen ve simetri örüntüleri belirginleşir. Bu örüntüler ezberlenecek ayrı formüller değildir; bir köşeden çizilen köşegenlerle şekli üçgenlere ayırma ve tam dönüşü 360° olarak yorumlama üzerinden türetilebilir. Dışbükeylik, düzgünlük ve simetri kavramlarını doğru ayırmak, formülün hangi şekle uygulanabileceğini belirler. Her hesap sonunda kenar sayısının tam sayı ve en az üç olması temel bir denetimdir.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Çokgenleri sınıflandırırKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-CGP-01
  • Açı ve köşegen bağıntılarını çıkarırKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-CGP-02
  • Düzgün çokgenlerin özelliklerini kullanırKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-CGP-03
  • Çokgen problemleri çözerKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-CGP-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

11. Sınıf Matematik Çokgenler ve Çokgen Problemleri Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

11. Sınıf Matematik Çokgenler ve Çokgen Problemleri Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 8 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

11. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 11. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

11. Sınıf Matematik Çokgenler ve Çokgen Problemleri Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

11. Sınıf Matematik Çokgenler ve Çokgen Problemleri Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Çokgen ve sınıflandırma ölçütleri

DERİN AÇIKLAMA

Basit çokgende komşu olmayan kenarlar kesişmez. Üç, dört, beş ve daha çok kenarlı şekiller üçgen, dörtgen, beşgen biçiminde adlandırılır. Dışbükey çokgende herhangi iki iç nokta arasındaki doğru parçası tamamen şeklin içinde kalır ve bütün iç açılar 180°den küçüktür. İçbükey çokgende en az bir iç açı 180°den büyüktür ve bazı köşegenler şeklin dışından geçer. Düzenlilik ise bütün kenar ve bütün iç açıların eşit olmasını gerektirir.

AYRINTILI ANLATIM

İç açı toplamını türetme

DERİN AÇIKLAMA

n kenarlı dışbükey çokgende bir köşeden komşu olmayan köşelere çizilen köşegenler şekli n-2 üçgene ayırır. Bu nedenle iç açı toplamı (n-2)·180°dir. Örneğin sekizgende altı üçgen oluşur ve toplam 1080°dir. Bu toplam açıların eşit olduğunu söylemez; yalnız düzgün çokgende her iç açı toplamın n’ye bölünmesiyle bulunur. Formül dışbükey şekiller için doğrudan görselleştirilse de basit içbükey çokgenlerde de toplam korunur.

AYRINTILI ANLATIM

Dış açı ve düzgün çokgen

DERİN AÇIKLAMA

Her köşede aynı yönde alınan birer dış açı, çokgen çevresinde tam dönüş oluşturur; toplam her zaman 360°dir. Düzgün n-genin bir dış açısı 360°/n, bir iç açısı ise 180°-360°/n olur. Bir dış açı verildiğinde n=360°/dış açı bağıntısı kullanılır. Elde edilen n tam sayı değilse verilen açı düzgün çokgenin dış açısı olamaz. İç ve komşu dış açı bütünlerdir.

AYRINTILI ANLATIM

Köşegen sayısı

DERİN AÇIKLAMA

Bir köşeden kendisine ve iki komşusuna köşegen çizilemez; bu nedenle bir köşeden n-3 köşegen çıkar. Bütün köşeler için n(n-3) bağlantı sayılır fakat her köşegen iki uçtan iki kez sayıldığı için toplam n(n-3)/2 olur. Örneğin sekizgende 8·5/2=20 köşegen vardır. Bir köşeden çizilen köşegenlerin oluşturduğu üçgen sayısı n-2 ile köşegen sayısı n-3 karıştırılmamalıdır.

AYRINTILI ANLATIM

Simetri ve alan

DERİN AÇIKLAMA

Düzgün n-genin n dönme konumu ve n simetri ekseni vardır. Merkezden köşelere çizilen yarıçaplar şekli n eş ikizkenar üçgene ayırır. Alan, çevre ile apotem uzunluğunun çarpımının yarısıdır: A=çevre·apotem/2. Düzgün altıgen özel olarak altı eşkenar üçgenden oluşur. Düzgün olmayan çokgenler ise köşegenlerle üçgen, paralelkenar veya yamuk gibi parçalara ayrılarak hesaplanabilir.

AYRINTILI ANLATIM

Problem çözme ve sonuç denetimi

DERİN AÇIKLAMA

Soruda verilen açı iç açı mı dış açı mı, tek köşeye mi toplam değere mi ait önce belirlenir. Bilinmeyen kenar sayısı için formül denklem hâline getirilir. Köşegen denkleminde n≥3 koşulu ve pozitif kök kontrol edilir. Düzgünlük söylenmiyorsa açıları eşit kabul etmek yanlıştır. Alan sonucunda kare birim, çevrede uzunluk birimi kullanılmalı; parçalayarak bulunan alanların üst üste gelmediği ve boşluk bırakmadığı ayrıca doğrulanmalıdır.

AYRINTILI ANLATIM

Bağıntıları birbirinden ayırma

DERİN AÇIKLAMA

Bir köşeden çıkan köşegen sayısı n-3, aynı köşeden oluşan üçgen sayısı n-2, toplam köşegen sayısı ise n(n-3)/2’dir. Bu üç ifade benzer görünür fakat farklı nesneleri sayar. Sorudaki “bir köşeden” ve “toplam” sözcükleri özellikle işaretlenmelidir. Küçük bir beşgen üzerinde kontrol yapılırsa değerlerin sırasıyla 2, 3 ve 5 olduğu görülür; formül hatası kolayca yakalanır.

AYRINTILI ANLATIM

Denklemden kenar sayısı bulma

DERİN AÇIKLAMA

İç açı toplamı veya köşegen sayısı verildiğinde n için denklem kurulur. Cebirsel denklemin bütün kökleri geometrik olarak geçerli değildir; n pozitif tam sayı ve en az üç olmalıdır. Düzgün çokgende dış açı 360/n olduğundan verilen açının 360’ı tam bölmesi beklenir. Sonuç yerine konarak hem başlangıç sayısı hem de düzenlilik koşulu doğrulanır; yalnız yaklaşık bir değer kabul edilmez.

SIK SORULANLAR

11. Sınıf Matematik Çokgenler ve Çokgen Problemleri Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Dışbükey ve içbükey çokgen nasıl ayırt edilir?

Dışbükey çokgende bütün iç açılar 180°den küçüktür ve köşegenler içeride kalır; içbükeyde en az bir iç açı büyüktür.

02n kenarlı çokgenin iç açıları toplamı nasıl bulunur?

Bir köşeden oluşturulan n-2 üçgen kullanılır ve toplam (n-2)·180° olarak hesaplanır.

03Bir çokgenin dış açıları toplamı neden 360 derecedir?

Kenarlar boyunca aynı yönde ilerlerken her köşedeki dönüşler birlikte bir tam dönüş oluşturur.

04n kenarlı çokgenin toplam köşegen sayısı nedir?

Her köşeden n-3 köşegen çıkar ve iki kez sayımı düzeltmek için toplam n(n-3)/2 olur.

05Düzgün çokgenin alanında apotem nasıl kullanılır?

Çevre ile merkezin kenara dik uzaklığı olan apotem çarpılır ve sonuç ikiye bölünür.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Matematik Dersi 11. Sınıf 2. Tema: Geometrik Şekiller

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı (Hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar)

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.