ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
11. Sınıf Matematik Bileşke ve Fonksiyonlarda Dört İşlem Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?
Bileşke fonksiyon, bir işlemin çıktısını başka bir işlemin girdisi yapar. (f∘g)(x)=f(g(x)) ifadesinde önce g, sonra f uygulanır; sıra değiştiğinde sonuç çoğunlukla değişir. Gerçek yaşamda vergi sonrası indirim, ölçü birimi dönüşümü veya sensör verisinin kalibrasyonu ardışık fonksiyonlarla modellenebilir. Fonksiyonlarda dört işlem noktasal olarak yapılır fakat tanım kümeleri kesiştirilmelidir. Bölümde ayrıca paydadaki fonksiyonun sıfır olduğu değerler çıkarılır. Cebirsel sonuç kadar hangi x değerlerinde geçerli olduğu da cevabın parçasıdır.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Bileşke fonksiyonu hesaplarKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-BFI-01
- Bileşkenin nitel özelliklerini yorumlarKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-BFI-02
- Fonksiyonlarda dört işlem yaparKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-BFI-03
- Fonksiyonları ayrıştırır ve gerçek yaşam sürecini modellerKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-BFI-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
11. Sınıf Matematik Bileşke ve Fonksiyonlarda Dört İşlem Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
11. Sınıf Matematik Bileşke ve Fonksiyonlarda Dört İşlem Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 8 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
11. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 11. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
11. Sınıf Matematik Bileşke ve Fonksiyonlarda Dört İşlem Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
11. Sınıf Matematik Bileşke ve Fonksiyonlarda Dört İşlem Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
Bileşke tanımı ve işlem sırası
DERİN AÇIKLAMA
(f∘g)(x)=f(g(x)) biçiminde önce parantezin içindeki g hesaplanır. f(x)=2x+1 ve g(x)=x² ise (f∘g)(x)=2x²+1, fakat (g∘f)(x)=(2x+1)² olur. Bu örnek bileşkenin genel olarak değişmeli olmadığını gösterir. Bir noktadaki değer hesaplanırken de önce g(a), sonra f(g(a)) bulunur; aradaki çıktı f’nin tanım kümesinde olmalıdır.
AYRINTILI ANLATIM
Bileşkenin tanım kümesi
DERİN AÇIKLAMA
f∘g için x önce g’nin tanım kümesinde olmalı, ayrıca g(x) değeri f’nin tanım kümesine girmelidir. f(u)=√u ve g(x)=x-3 ise √(x-3) için x≥3 gerekir. Yalnız iki fonksiyonun ayrı tanım kümelerini kesiştirmek yeterli değildir; iç fonksiyonun çıktısı dış fonksiyonun girdisine uygun olmalıdır. Rasyonel ve logaritmik dış fonksiyonlarda bu koşul özellikle önemlidir.
AYRINTILI ANLATIM
Birim, birleşme ve değişme
DERİN AÇIKLAMA
I(x)=x birim fonksiyonu için f∘I=I∘f=f olur. Uygun tanım koşullarında bileşke birleşmelidir: (f∘g)∘h=f∘(g∘h). Bu özellik üç aşamalı süreci farklı gruplandırmayı sağlar, fakat işlem sırasını değiştirmez. Genel olarak f∘g≠g∘f; eşitlik ancak özel fonksiyon çiftlerinde veya belirli bir alt kümede gerçekleşebilir. Ters fonksiyon varsa f∘f^(-1)=I bağıntısı kurulur.
AYRINTILI ANLATIM
Fonksiyonlarda toplam, fark ve çarpım
DERİN AÇIKLAMA
(f+g)(x)=f(x)+g(x), (f-g)(x)=f(x)-g(x) ve (fg)(x)=f(x)g(x) olarak tanımlanır. Bu işlemlerin tanım kümesi, f ile g’nin tanım kümelerinin kesişimidir. Cebirsel sadeleşme bazı yasak değerleri görünmez kılsa bile başlangıçtaki tanım koşulları korunur. Örneğin √x ile 1/(x-2) toplamında x≥0 ve x≠2 birlikte gerekir.
AYRINTILI ANLATIM
Bölüm işlemi ve sıfır koşulu
DERİN AÇIKLAMA
(f/g)(x)=f(x)/g(x) için x her iki fonksiyonun tanımında olmalı ve g(x)≠0 sağlanmalıdır. f(x)=x²-1, g(x)=x-1 için bölüm cebirsel olarak x+1’e sadeleşir; ancak başlangıçta x=1 yasaktır ve sonuç fonksiyonunda da çıkarılmış kalır. Bu ayrıntı iki cebirsel ifadenin aynı kuralı görünse de farklı tanım kümeleriyle farklı fonksiyonlar olabileceğini gösterir.
AYRINTILI ANLATIM
Ayrıştırma, modelleme ve doğrulama
DERİN AÇIKLAMA
h(x)=(3x-2)² kuralı g(x)=3x-2 ve f(u)=u² seçilerek h=f∘g biçiminde ayrıştırılabilir. Ayrıştırma tek olmayabilir; amaç gerçek sürecin aşamalarını anlamlı temsil etmektir. Bir fiyat önce yüzde 20 indirilip sonra sabit kargo ekleniyorsa iç fonksiyon indirim, dış fonksiyon kargo olabilir. Sonuç, birkaç kolay x değeriyle hem doğrudan kuralda hem aşamalı hesapta sınanarak işlem sırası doğrulanır.
AYRINTILI ANLATIM
Temsil değiştirerek bileşkeyi sınama
DERİN AÇIKLAMA
Bileşke yalnız cebirsel formülle değil tablo ve süreç şemasıyla da okunabilir. Bir tabloda x önce g sütununa, çıkan değer de f sütununa taşınır; son sütun f∘g değerini verir. Sözel bir süreçte “önce” sözcüğü iç fonksiyonu, “sonra” sözcüğü dış fonksiyonu belirlemeye yardım eder. Ancak yüzde indirim ve vergi gibi işlemlerde kullanılan oranların hangi tutara uygulandığı ayrıca kontrol edilmelidir. Cebirsel bir kural elde edildikten sonra x=0 ve x=1 gibi iki kolay değer hem aşamalı yöntemle hem doğrudan kuralda hesaplanır. Sonuçların eşleşmesi, yerine koyma ve parantez açma hatalarını yakalayan hızlı bir bağımsız kontroldür.
AYRINTILI ANLATIM
İşlem doğrulama defteri ve tanım izi
DERİN AÇIKLAMA
Fonksiyon işlemlerinde çözüm defteri üç sütunla tutulabilir: başlangıç tanım koşulları, yapılan cebirsel işlem ve işlem sonrası korunacak yasak değerler. Örneğin (x²-1)/(x-1) ifadesi x+1 olarak sadeleşse de x=1 başlangıçta paydayı sıfır yaptığı için yasak kalır. Bileşkede ise x’in iç fonksiyon için uygunluğu ve iç fonksiyon çıktısının dış fonksiyona uygunluğu ayrı satırlarda yazılır. log₂(x²-5x+6) örneğinde iç ifade pozitif olmalı; çarpanlara ayırma x’in 2’den küçük veya 3’ten büyük olmasını verir. Bu kayıt yöntemi, yalnız sadeleşmiş kurala bakıp tanım kümesini genişletme ve iki fonksiyonun tanım kümelerini mekanik biçimde kesiştirme hatalarını önler.
SIK SORULANLAR
11. Sınıf Matematik Bileşke ve Fonksiyonlarda Dört İşlem Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01(f∘g)(x) ifadesinde hangi fonksiyon önce uygulanır?
Önce içteki g fonksiyonu, sonra g’nin çıktısına dıştaki f fonksiyonu uygulanır.
02Bileşke fonksiyonlar her zaman değişmeli midir?
Hayır. Genel olarak f∘g ile g∘f farklıdır; yalnız özel fonksiyon çiftlerinde eşit olabilirler.
03f∘g bileşkesinin tanım kümesi nasıl belirlenir?
x, g’nin tanımında olmalı ve elde edilen g(x) değeri f’nin tanım kümesine girmelidir.
04Fonksiyonların bölümünde hangi ek koşul vardır?
Ortak tanım kümesine ek olarak paydadaki g(x) değerinin sıfır olmadığı x değerleri alınır.
05Cebirsel sadeleşmede yasak değer neden korunur?
Başlangıç fonksiyonunda o değer tanımsızdır; sadeleşmiş ifade aynı görünse de tanım kümesi fonksiyon kimliğinin parçasıdır.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- Matematik Dersi 11. Sınıf 3. Tema: Nicelikler ve Değişimler (3)Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı (Hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar)Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME
Ne öğrendiğini hemen doğrula.
Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.
Bileşke ve Fonksiyonlarda Dört İşlem Testi 1
10 soru · karma
Bileşke ve Fonksiyonlarda Dört İşlem Testi 2
10 soru · karma