ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
11. Sınıf Matematik Logaritmik Fonksiyonlar ve Denklemler Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?
Logaritma, “hangi üs?” sorusunun matematiksel karşılığıdır: log_a b=c ifadesi a^c=b demektir. Burada a sıfırdan büyük ve 1’den farklı, b ise sıfırdan büyük olmalıdır. Üstel fonksiyon bire bir olduğu için tersi logaritmik fonksiyon olarak tanımlanır ve iki grafik y=x doğrusuna göre simetriktir. Logaritma çok büyük veya çok küçük oranları yönetilebilir farklara dönüştürür; pH, ses düzeyi ve deprem büyüklüğü gibi ölçeklerde bu özellik kullanılır. Denklem çözümünde argüman pozitifliği her aday için son kez kontrol edilmelidir.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Logaritmayı ters fonksiyon olarak açıklarKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-LOG-01
- Logaritmik fonksiyonun nitel özelliklerini yorumlarKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-LOG-02
- Logaritma işlem özelliklerini uygularKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-LOG-03
- Logaritmik denklem, eşitsizlik ve modelleri çözerKI-GRADE-11-SINIF-MATEMATIK-LOG-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
11. Sınıf Matematik Logaritmik Fonksiyonlar ve Denklemler Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
11. Sınıf Matematik Logaritmik Fonksiyonlar ve Denklemler Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 8 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
11. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 11. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
11. Sınıf Matematik Logaritmik Fonksiyonlar ve Denklemler Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
11. Sınıf Matematik Logaritmik Fonksiyonlar ve Denklemler Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
Üstel-logaritmik eşdeğerlik
DERİN AÇIKLAMA
log_a b=c ancak ve ancak a^c=b eşitliğine denktir. Örneğin log₂8=3 çünkü 2³=8’dir; log₃(1/9)=-2 çünkü 3^(-2)=1/9’dur. log_a1=0 ve log_a a=1 temel sonuçlardır. Üstel ve logaritmik fonksiyonlar ters olduklarından log_a(a^x)=x ve a^(log_a x)=x eşitlikleri uygun koşullarda geçerlidir.
AYRINTILI ANLATIM
Tanım, görüntü ve artanlık
DERİN AÇIKLAMA
f(x)=log_a x fonksiyonunun tanım kümesi pozitif gerçek sayılar, görüntü kümesi bütün gerçek sayılardır; düşey asimptotu x=0 ve sıfırı x=1’dir. a 1’den büyük olduğunda artan, 0 ile 1 arasında olduğunda azalandır. Bu monotonluk logaritmik eşitsizliklerin yönünü belirler. log_a(mx+n) ifadesinde yalnız mx+n ifadesini pozitif yapan x değerleri tanım kümesine girer.
AYRINTILI ANLATIM
Logaritma işlem özellikleri
DERİN AÇIKLAMA
Pozitif m,n için log_a(mn)=log_a m+log_a n ve log_a(m/n)=log_a m-log_a n olur. log_a(m^r)=r·log_a m özelliği kuvveti öne indirir. Toplamın logaritması için benzer bir dağıtma yoktur: log_a(m+n), genel olarak log_a m+log_a n değildir. Özellikler uygulanmadan önce bütün logaritma argümanlarının pozitif olduğu belirtilmelidir.
AYRINTILI ANLATIM
Taban değiştirme ve doğal logaritma
DERİN AÇIKLAMA
Uygun b tabanı için log_a x=log_b x/log_b a yazılır. Hesap makinelerinde çoğunlukla on tabanlı log ve e tabanlı ln tuşları bulunduğundan bu bağıntı farklı tabanları hesaplamayı sağlar. e≈2,718 özel tabanı sürekli büyüme modellerinde önemlidir; ln x, log_e x demektir. Paydadaki log_b a sıfır olamayacağı için a’nın 1’den farklı olması gerektiği yeniden görülür.
AYRINTILI ANLATIM
Denklem ve eşitsizlik çözümü
DERİN AÇIKLAMA
log₂(x-1)=3 denklemi x-1=8 ve x=9 verir; x’in 1’den büyük olması koşulu sağlanır. Birden çok logaritma varsa önce çarpım-bölüm özellikleriyle birleştirilebilir. İkinci derece denklemden çıkan kökler pozitif argüman koşuluyla elenir. Eşitsizlikte taban 1’den büyükse argüman yönü korunur, 0 ile 1 arasındaysa ters çevrilir; tanım aralığı çözümle kesiştirilir.
AYRINTILI ANLATIM
Logaritmik ölçekler ve kontrol
DERİN AÇIKLAMA
pH=-log[H⁺] modeli hidrojen iyonu derişimini, desibel ve deprem ölçekleri ise şiddet oranlarını logaritmik olarak ifade eder. On tabanında ölçümün 1000 kat artması ölçek değerini 3 artırır. Modelde kullanılan taban, referans değer ve işaret dikkatle okunmalıdır. Bulunan sonuç, örneğin pH için beklenen aralık veya pozitif fiziksel büyüklükle karşılaştırılarak denetlenir. Logaritmik farkın aslında bir oranı temsil ettiği unutulmamalıdır.
AYRINTILI ANLATIM
Grafik dönüşümlerini katman katman okuma
DERİN AÇIKLAMA
y=log_a x referans grafiğinde (1,0) noktası ve x=0 düşey asimptotu temel işaretlerdir. y=log_a(x-h)+k biçiminde grafik h birim yatay, k birim düşey ötelenir; yeni düşey asimptot x=h olur. İçerideki katsayı yatay ölçeği, dışarıdaki negatif katsayı ise uygun eksene göre yansımayı etkiler. Tanım kümesi yalnız çizime bakılarak değil, logaritma içinin pozitifliğiyle cebirsel olarak doğrulanır. Örneğin log₂(3x-6) için 3x-6 pozitif olmalı, dolayısıyla x 2’den büyük olmalıdır. Böylece asimptot, tanım kümesinin sınırı ve grafiğin hangi tarafta kaldığı aynı sonuç üzerinde birleşir.
AYRINTILI ANLATIM
Çözüm defteri ve kök eleme protokolü
DERİN AÇIKLAMA
Logaritmik sorularda güvenilir bir çözüm defteri dört satırdan oluşur: taban koşulu, her argümanın pozitiflik koşulu, cebirsel dönüşüm ve adayların ilk denklemde kontrolü. log₂x+log₂(x-2)=3 örneğinde önce x’in 2’den büyük olması gerekir. Toplam özelliğiyle log₂[x(x-2)]=3, ardından x²-2x=8 yazılır. Adaylar 4 ve -2’dir; yalnız 4 tanım koşuluna uyar. Eşitsizlikte buna bir de tabanın artan mı azalan mı olduğu eklenir. Bu protokol, geçersiz kökü cevapta tutma, toplamın logaritmasını yanlış dağıtma ve azalan tabanda yönü koruma hatalarını önler. Son adımda bulunan değerin logaritma içlerini gerçekten pozitif yaptığı açıkça kaydedilir.
SIK SORULANLAR
11. Sınıf Matematik Logaritmik Fonksiyonlar ve Denklemler Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01log_a b=c ifadesinin üstel karşılığı nedir?
a^c=b eşitliğidir; taban a pozitif ve 1’den farklı, argüman b ise pozitif olmalıdır.
02Logaritmik fonksiyonun tanım ve görüntü kümeleri nedir?
Tanım kümesi pozitif gerçek sayılar, görüntü kümesi ise bütün gerçek sayılardır.
03Logaritmanın çarpım özelliği hangi koşulda kullanılır?
m ve n pozitif olmak üzere log_a(mn)=log_a m+log_a n biçiminde kullanılır.
04Tabanı 0 ile 1 arasında olan logaritmik eşitsizlikte ne değişir?
Fonksiyon azalan olduğu için argümanlar karşılaştırılırken eşitsizlik yönü tersine döner.
05Logaritmik denklemde bulunan kökler neden yeniden kontrol edilir?
Cebirsel köklerden bazıları logaritma argümanını sıfır veya negatif yaparak tanım dışı kalabilir.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- Matematik Dersi 11. Sınıf 3. Tema: Nicelikler ve Değişimler (2)Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı (Hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar)Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME
Ne öğrendiğini hemen doğrula.
Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.
Logaritmik Fonksiyonlar ve Denklemler Testi 1
10 soru · karma
Logaritmik Fonksiyonlar ve Denklemler Testi 2
10 soru · karma