6. SıNıF MATEMATIK

6. Sınıf Matematik Paralel Doğrular, Açılar ve Dörtgenler Konu Anlatımı

Paralel doğrularla oluşan açı ilişkilerini, üçgen ve dörtgen açılarını, köşegen özelliklerini sözel veriler üzerinden gerekçeli biçimde çöz.

• Sınıf6. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım5 bölüm
  • Okuma4 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

6. Sınıf Matematik Paralel Doğrular, Açılar ve Dörtgenler Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Paralel doğrular aynı düzlemde uzatıldıklarında kesişmeyen doğrulardır. Bu doğruları üçüncü bir doğru kestiğinde oluşan açılar konumlarına göre belirli ilişkiler taşır. Yöndeş ve iç ters açılar eşit, aynı yandaki iç açılar bütünlerdir. Dörtgenlerde kenarların paralelliği ve köşegenlerin davranışı şekli sınıflandırmaya yardım eder. Sorular yalnız çizime dayanmak zorunda değildir; “iki paralel doğruyu kesen bir doğru”, “aynı yandaki iç açı” veya “köşegenler birbirini ortalıyor” gibi sözel bilgiler matematiksel ilişkiyi kurmak için yeterlidir.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Paralel doğrularda açıları sınıflandırırKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-PAD-01
  • Açı eşitlikleri hakkında çıkarım yaparKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-PAD-02
  • Dörtgen özelliklerini yorumlarKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-PAD-03
  • Çokgen açı problemlerini çözerKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-PAD-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

6. Sınıf Matematik Paralel Doğrular, Açılar ve Dörtgenler Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

6. Sınıf Matematik Paralel Doğrular, Açılar ve Dörtgenler Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

6. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 6. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

6. Sınıf Matematik Paralel Doğrular, Açılar ve Dörtgenler Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

6. Sınıf Matematik Paralel Doğrular, Açılar ve Dörtgenler Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Açı çiftlerini konumuyla tanı

DERİN AÇIKLAMA

İki paralel doğruyu kesen bir kesen üzerinde aynı köşeye benzer konumda duran açılar yöndeştir ve ölçüleri eşittir. Paralel doğruların arasında, kesenin farklı yanlarında kalan iç ters açılar da eşittir. Aynı yandaki iç açılar ise bir doğru açı oluşturacak biçimde 180 dereceye tamamlanır. Kesişen iki doğrunun karşılıklı açıları ters açıdır ve eşittir. Açı adını yalnız ölçüye bakarak değil, doğruların iç-dış bölgesi ve kesenin hangi yanında olduğuna göre belirlemek gerekir.

AYRINTILI ANLATIM

Eşitlik ve bütünlerliği denklemle kullan

DERİN AÇIKLAMA

Yöndeş açılardan biri 68 dereceyse diğeri de 68 derecedir. Aynı yandaki iç açılardan biri 68 dereceyse diğeri 180 − 68 = 112 derecedir. Ölçüler 3x + 5 ve 2x + 25 gibi ifadelerle verilirse açı ilişkisinden bir eşitlik kurulur. Eşit açılarda ifadeler eşitlenir; bütünler açılarda toplam 180’e eşitlenir. Bulunan x değeri açı ifadelerinde yerine konur ve ölçünün 0 ile 180 arasında olması kontrol edilir.

AYRINTILI ANLATIM

Üçgen ve dörtgen açılarını ilişkilendir

DERİN AÇIKLAMA

Bir üçgenin iç açıları toplamı 180, bir dörtgenin iç açıları toplamı 360 derecedir. İkizkenar üçgende eş kenarların karşısındaki taban açıları eşittir. Paralelkenarda karşı açılar eş, komşu açılar bütünlerdir. Dikdörtgen ve karenin tüm iç açıları 90 derecedir. Yamukta paralel tabanları aynı yandan kesen bir yan kenar üzerindeki iki iç açı toplamı 180 derecedir. Eksik açı sorularında önce şeklin türünden gelen ilişki seçilir, sonra bilinen ölçüler toplamdan çıkarılır.

AYRINTILI ANLATIM

Köşegen özelliklerini şekli sınıflandırmada kullan

DERİN AÇIKLAMA

Paralelkenarın köşegenleri birbirini ortalar; kesişim noktası her köşegeni iki eş parçaya ayırır. Dikdörtgende buna ek olarak köşegenlerin uzunlukları eşittir. Eşkenar dörtgende köşegenler birbirini dik keser; kare hem dikdörtgenin hem eşkenar dörtgenin bu özelliklerini taşır. Ancak her yamukta köşegenlerin birbirini ortaladığı söylenemez. Sözel bir soruda verilen özellikleri tek tek listelemek ve yalnız tüm koşulları sağlayan şekil sınıfını kullanmak, görünüşe dayalı yanlış çıkarımı önler.

AYRINTILI ANLATIM

Sonucu açı toplamıyla denetle

DERİN AÇIKLAMA

Bilinmeyen açı bulunduktan sonra sonuç başlangıç ilişkisine geri yerleştirilmelidir. Aynı yandaki iç açılar 180 dereceyi, üçgen açıları 180 dereceyi, dörtgen açıları ise 360 dereceyi tamamlamalıdır. Paralelkenarda bulunan komşu açıların toplamı 180 ve karşı açıların ölçüsü eşit çıkmalıdır. Bu kısa kontrol hem denklem çözümündeki işlem hatasını hem de yöndeş, ters ve bütünler açı ilişkilerinin yanlış seçilmesini ortaya çıkarır.

SIK SORULANLAR

6. Sınıf Matematik Paralel Doğrular, Açılar ve Dörtgenler Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Yöndeş açılar hangi durumda eşit olur?

Bir kesenin kestiği iki doğru paralel olduğunda aynı konumdaki yöndeş açıların ölçüleri birbirine eşit olur.

02Aynı yandaki iç açıların toplamı neden 180 derecedir?

Paralel doğrular üzerinde kesenle oluşan bu iki açı birlikte bir doğru açıya eş değer olduğundan bütünlerdir.

03Paralelkenarın komşu açıları arasındaki ilişki nedir?

Paralelkenarın komşu iç açıları bütünlerdir; ölçüleri toplamı 180 derece, karşı açıları ise birbirine eşittir.

04Dörtgenin eksik iç açısı nasıl bulunur?

Bilinen üç iç açının toplamı 360 dereceden çıkarılır; özel dörtgense ek eşitlik ve bütünlerlik özellikleri de kullanılır.

05Köşegenlerin birbirini ortalaması ne demektir?

Köşegenlerin kesişim noktasının her bir köşegeni iki eş uzunlukta doğru parçasına ayırması demektir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 6. Sınıf Ortaokul Matematik Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.