6. SıNıF MATEMATIK

6. Sınıf Matematik Çarpanlar, Katlar ve Bölünebilme Konu Anlatımı

Doğal sayıların çarpan ve kat ilişkilerini, bölünebilme ölçütlerini ve günlük yaşam problemlerindeki ortak düzenleri gerekçeleriyle öğren.

• Sınıf6. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım4 bölüm
  • Okuma3 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

6. Sınıf Matematik Çarpanlar, Katlar ve Bölünebilme Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Bir doğal sayıyı kalansız bölen her pozitif doğal sayı o sayının çarpanıdır. Sayının kendisiyle doğal sayıların çarpımından oluşan değerler ise katlarıdır. Bu iki kavram aynı ilişkinin farklı yönlerini gösterir: 6, 24’ün çarpanıysa 24 de 6’nın katıdır. Bölünebilme ölçütleri uzun bölme yapmadan bir sayının belirli sayılara tam bölünüp bölünmediğini anlamayı sağlar. Konuyu öğrenirken ezberlenmiş kısa kuralların yanında bu kuralların basamak değeri ve katlarla neden çalıştığını da açıklamak önemlidir.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Doğal sayının çarpanlarını çözümlerKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-CKB-01
  • Kat ilişkileri hakkında muhakeme yaparKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-CKB-02
  • Bölünebilme ölçütlerini gerekçelendirirKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-CKB-03
  • Çarpan ve kat problemlerini çözerKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-CKB-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

6. Sınıf Matematik Çarpanlar, Katlar ve Bölünebilme Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

6. Sınıf Matematik Çarpanlar, Katlar ve Bölünebilme Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

6. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 6. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

6. Sınıf Matematik Çarpanlar, Katlar ve Bölünebilme Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

6. Sınıf Matematik Çarpanlar, Katlar ve Bölünebilme Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Çarpan çiftlerini düzenli bul

DERİN AÇIKLAMA

Çarpanları ararken 1 ile başlar, sayıyı kalansız bölen değerleri çift hâlinde yazarız. Örneğin 36 için 1 × 36, 2 × 18, 3 × 12, 4 × 9 ve 6 × 6 çiftleri bulunur. Kare sayılarda ortadaki eş çarpan yalnız bir kez sayılır; bu nedenle 36’nın dokuz pozitif çarpanı vardır. Deneme sırasını küçükten büyüğe kurmak bir çarpanı atlama veya aynı çarpanı iki kez sayma riskini azaltır. Çarpan listemizin ilk elemanı 1, son elemanı sayının kendisi olmalıdır.

AYRINTILI ANLATIM

Katları bir tekrar modeli olarak düşün

DERİN AÇIKLAMA

Bir sayının katları o sayıyı 0, 1, 2, 3 ve devam eden doğal sayılarla çarparak elde edilir. Kat listesi sonsuzdur; bu nedenle soru genellikle bir sıra numarası, alt sınır veya aralık verir. Altı dakikada bir kalkan servislerin zamanları 6’nın katlarıyla, sekizerli paketlerin ürün sayıları 8’in katlarıyla modellenebilir. “En az” ifadesi verildiğinde sınırı geçen ilk kat, “arasında” ifadesinde ise iki sınırın kapsama alınıp alınmadığı dikkatle değerlendirilir.

AYRINTILI ANLATIM

Bölünebilme ölçütlerini basamaklarla ilişkilendir

DERİN AÇIKLAMA

Son basamağı çift olan sayılar 2’ye, 0 veya 5 olanlar 5’e, 0 olanlar 10’a tam bölünür. Rakamları toplamı 3’ün katıysa sayı 3’e, 9’un katıysa 9’a bölünür. Son iki basamağın oluşturduğu sayı 4’e bölünüyorsa bütün sayı da 4’e bölünür. Bir sayının 6’ya tam bölünebilmesi için hem 2’ye hem 3’e bölünebilmesi gerekir. Eksik basamak sorularında bütün koşulları aynı anda sağlayan rakamlar denenir; soru en küçük ya da en büyük rakamı istiyorsa sonuç buna göre seçilir.

AYRINTILI ANLATIM

Problemin çarpan mı kat mı istediğini ayır

DERİN AÇIKLAMA

Eşit gruplara ayırma, hiç artmayacak biçimde paketleme veya dikdörtgen düzen oluşturma çoğunlukla çarpan ilişkisi kullanır. Belirli aralıklarla yinelenen iki olayın yeniden aynı anda gerçekleşmesi ise ortak kat düşüncesine götürür. Çözümden önce aranan niceliği bir cümleyle açıklamak işlemi doğru seçmeye yardım eder. Bulduğumuz sayı bağlamın koşulunu sağlamalıdır: Paket büyüklüğü toplamı kalansız bölmeli, tekrar zamanı her iki aralığın da katı olmalı ve istenen sınırın içinde kalmalıdır. Son adımda bu koşulları yerine koyarak kontrol ederiz.

SIK SORULANLAR

6. Sınıf Matematik Çarpanlar, Katlar ve Bölünebilme Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Bir doğal sayının bütün çarpanları nasıl bulunur?

Birden başlayarak sayıyı kalansız bölen değerler denenir, karşılık gelen bölümle çarpan çiftleri kurulur ve tekrarlar elenir.

02Çarpan ile kat arasındaki ilişki nedir?

a sayısı b’yi kalansız bölüyorsa a, b’nin çarpanı; b de a’nın katıdır. İlişki aynı bölme durumunun iki yönüdür.

036 ile bölünebilme ölçütü neden iki koşul taşır?

6 sayısı 2 ile 3’ün çarpımı olduğundan bir doğal sayı hem 2’ye hem 3’e tam bölünürse 6’ya da tam bölünür.

04Aralıktaki kat sayısı nasıl hesaplanır?

Aralıkta bulunan ilk ve son kat belirlenir; katların sıra numaraları arasındaki farkın bir fazlası alınır.

05Bir problemde çarpan mı kat mı kullanılacağı nasıl anlaşılır?

Eşit ve artıksız gruplama çarpanı, belirli aralıklarla tekrar eden olayların buluşması veya sınırı aşan ilk tekrar katı işaret eder.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 6. Sınıf Ortaokul Matematik Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.