6. SıNıF MATEMATIK

6. Sınıf Matematik Alan, Çember ve Yay Uzunluğu Konu Anlatımı

Alan birimlerini, üçgen ve paralelkenar alanlarını, bileşik bölgeleri, çember uzunluğunu ve yayları anlamlandırarak problem çöz.

• Sınıf6. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım4 bölüm
  • Okuma4 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

6. Sınıf Matematik Alan, Çember ve Yay Uzunluğu Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Geometrik nicelikler yalnız formül ezberinden oluşmaz. Alan, bir yüzeyin kaç birim kareyle kaplandığını; çember uzunluğu ise çember üzerindeki bir tam turun aldığı yolu anlatır. Üçgenin alanı, aynı taban ve yüksekliğe sahip paralelkenarın yarısıdır. Yay uzunluğu da bütün çemberin merkez açı kadar olan payıdır. Bu ilişkileri modellemek; halı döşeme, boya maliyeti, koşu pisti ve dönen tekerlek gibi günlük durumlarda hangi niceliğin istendiğini doğru seçmeyi sağlar. Çözümde önce birimleri eşitlemek, sonra şekli parçalara ayırmak ve elde edilen sonucun büyüklüğünü kontrol etmek güvenilir bir yol oluşturur.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Alan ölçme birimlerini ilişkilendirirKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-ACY-01
  • Üçgen ve paralelkenar alanını gerekçelendirirKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-ACY-02
  • Bileşik alan problemlerini çözerKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-ACY-03
  • Çember ve yay uzunluğunu yorumlarKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-ACY-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

6. Sınıf Matematik Alan, Çember ve Yay Uzunluğu Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

6. Sınıf Matematik Alan, Çember ve Yay Uzunluğu Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

6. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 6. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

6. Sınıf Matematik Alan, Çember ve Yay Uzunluğu Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

6. Sınıf Matematik Alan, Çember ve Yay Uzunluğu Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Uzunluk birimi ile alan birimini ayır

DERİN AÇIKLAMA

Bir metre yüz eşit santimetredir; ancak bir metrekare, kenarları yüz santimetre olan bir karedir. Bu yüzden 1 m² = 100 × 100 = 10 000 cm² olur. Alan biriminde bir basamak küçülürken dönüşüm katsayısı uzunluk dönüşümünün karesidir. Örneğin 3 m², 30 000 cm² eder. Ters yönde 45 000 cm², 4,5 m² olur. Birim yazmadan yapılan işlem sonuçla uzunluğu mu alanı mı ölçtüğümüzü belirsiz bırakır. Her satırda cm, cm² ya da m² gibi uygun birimi korumak hata denetimini kolaylaştırır.

AYRINTILI ANLATIM

Paralelkenar ve üçgen alanını oluştur

DERİN AÇIKLAMA

Paralelkenarın bir köşesindeki üçgensel parça karşı tarafa taşındığında tabanı ve yüksekliği değişmeden bir dikdörtgen oluşur. Bu nedenle alan taban × yüksekliktir. Buradaki yükseklik, tabana dik uzaklıktır; eğik kenarın uzunluğu değildir. Aynı taban ve yüksekliğe sahip iki eş üçgen bir paralelkenarı doldurur. Böylece üçgen alanı taban × yükseklik ÷ 2 olur. Alan ve taban biliniyorsa yükseklik, paralelkenarda alan ÷ taban; üçgende ise 2 × alan ÷ taban işlemiyle bulunur.

AYRINTILI ANLATIM

Bileşik bölgelerde strateji seç

DERİN AÇIKLAMA

L biçimindeki ya da ortasında boşluk bulunan bir bölgenin alanı için iki temel yol vardır. Bölge çakışmayan dikdörtgen ve üçgenlere ayrılıp alanlar toplanabilir; ya da onu çevreleyen büyük şeklin alanından eksik bölüm çıkarılabilir. Örneğin 12 cm × 9 cm dikdörtgenden 4 cm × 3 cm boşluk çıkarılırsa alan 108 − 12 = 96 cm² olur. Boya, parke ve kumaş sorularında önce geometrik alan bulunur, sonra birim alan başına tüketim veya ücretle çarpılır. Birimlerin uyumlu olması burada da zorunludur.

AYRINTILI ANLATIM

Çember çevresini ve yayı orantıyla bul

DERİN AÇIKLAMA

Çemberin çevre uzunluğu çap × π ya da 2 × yarıçap × π bağıntısıyla hesaplanır. Soruda π için 3 veya 22/7 değeri verilmişse belirtilen değer kullanılmalıdır. Merkez açı 360 derecenin ne kadarıysa gördüğü yayın uzunluğu da çevrenin aynı kadarıdır. Çevresi 36 cm olan çemberde 90 derecelik yay, tam turun dörtte biri olduğu için 9 cm’dir. Tekerlek sorularında bir turda alınan yol çember çevresidir; toplam yol çevre ile tur sayısının çarpımıdır. Yalnız yay isteniyorsa çap ya da yarıçap gibi düz parçalar sonuca eklenmez.

SIK SORULANLAR

6. Sınıf Matematik Alan, Çember ve Yay Uzunluğu Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Bir metre kare neden yüz santimetre kare değildir?

Bir metrekarenin iki kenarı da 100 cm olduğundan alan 100 × 100 = 10 000 cm² olur; alan dönüşümünde katsayı karesel büyür.

02Paralelkenarın alanında eğik kenar kullanılabilir mi?

Eğik kenar taban seçilirse ona ait dik yükseklik kullanılabilir; ancak başka tabana ait yükseklik veya yalnız eğik kenar doğrudan çarpılamaz.

03Üçgen alanında neden ikiye bölünür?

Aynı taban ve yüksekliğe sahip iki eş üçgen bir paralelkenarı oluşturduğu için tek üçgen paralelkenar alanının yarısıdır.

04Çemberin çevresinde çap mı yarıçap mı kullanılır?

Çap biliniyorsa çap × π; yarıçap biliniyorsa 2 × yarıçap × π kullanılır. İki bağıntı aynı çevreyi verir.

05Bir yayın uzunluğu merkez açıdan nasıl bulunur?

Merkez açının 360’a oranı çember çevresiyle çarpılır; böylece tam çevrenin ilgili açıya düşen bölümü elde edilir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 6. Sınıf Ortaokul Matematik Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.