6. SıNıF MATEMATIK

6. Sınıf Matematik Asal Sayılar ve Ortak Bölen-Katlar Konu Anlatımı

Asal sayıları, asal çarpanlara ayırmayı, EBOB-EKOK ilişkisini ve eş gruplama ile ortak tekrar problemlerini sistemli stratejilerle çöz.

• Sınıf6. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım4 bölüm
  • Okuma3 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

6. Sınıf Matematik Asal Sayılar ve Ortak Bölen-Katlar Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Yalnız 1’e ve kendisine kalansız bölünen, 1’den büyük doğal sayılara asal sayı denir. Asal sayılar doğal sayıların yapı taşlarıdır; her bileşik sayı asal çarpanların çarpımı biçiminde yazılabilir. Ortak bölenler iki miktarı eşit ve artıksız gruplara ayırmayı, ortak katlar ise farklı aralıklarla tekrarlanan olayların buluşma zamanını anlamamızı sağlar. EBOB en büyük ortak böleni, EKOK ise sıfırdan büyük en küçük ortak katı ifade eder. İşlemi seçmeden önce problemin “en büyük eş grup” mu yoksa “ilk ortak tekrar” mı sorduğunu belirlemek gerekir.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Asal sayıları ve asal çarpanları belirlerKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-ASO-01
  • Ortak bölen ilişkisini yorumlarKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-ASO-02
  • Ortak kat ilişkisini yorumlarKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-ASO-03
  • EBOB-EKOK stratejisini değerlendirirKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-ASO-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

6. Sınıf Matematik Asal Sayılar ve Ortak Bölen-Katlar Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

6. Sınıf Matematik Asal Sayılar ve Ortak Bölen-Katlar Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

6. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 6. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

6. Sınıf Matematik Asal Sayılar ve Ortak Bölen-Katlar Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

6. Sınıf Matematik Asal Sayılar ve Ortak Bölen-Katlar Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Asal olma durumunu kanıtla

DERİN AÇIKLAMA

Bir sayının asal olup olmadığını anlamak için 1 ve kendisi dışındaki bölenleri araştırırız. Tüm sayıları denemek yerine sayının kareköküne kadar olan asal bölenleri kontrol etmek yeterlidir. Örneğin 97 için 2, 3, 5 ve 7 denenir; hiçbiri kalansız bölmediği için 97 asaldır. 1 sayısı asal değildir, çünkü yalnız bir pozitif böleni vardır. 2 ise tek çift asal sayıdır. Bir sayının son basamağı veya büyüklüğü tek başına asal olduğuna karar vermek için yeterli değildir.

AYRINTILI ANLATIM

Asal çarpanlara ayırmayı düzenle

DERİN AÇIKLAMA

Bileşik bir sayıyı asal çarpanlarına ayırırken en küçük asal sayıdan başlayabiliriz. 84 sayısı önce 2’ye bölünür: 84 = 2 × 42, sonra 42 = 2 × 21 ve 21 = 3 × 7 olur. Böylece 84 = 2² × 3 × 7 biçiminde yazılır. Çarpan ağacı farklı kollardan kurulsa da son asal çarpanlar aynı olmalıdır. Bulduğumuz çarpanları çarparak başlangıç sayısına dönmek çözümün temel kontrolüdür.

AYRINTILI ANLATIM

EBOB ile en büyük eş grubu bul

DERİN AÇIKLAMA

İki miktar aynı büyüklükte, artıksız gruplara ayrılacaksa grup büyüklüğü iki sayının ortak böleni olmalıdır. En büyük grup istendiğinde EBOB kullanılır. 72 ve 108 için asal çarpanların ortak olanları küçük üsleriyle alınır: 72 = 2³ × 3², 108 = 2² × 3³ olduğundan EBOB = 2² × 3² = 36’dır. Sonucun iki sayıyı da kalansız böldüğü ve daha büyük bir ortak bölen bulunmadığı kontrol edilmelidir. Aralarında asal iki sayının EBOB’u 1’dir.

AYRINTILI ANLATIM

EKOK ile ilk ortak tekrarı belirle

DERİN AÇIKLAMA

Farklı aralıklarla gerçekleşen olayların yeniden aynı anda oluşacağı ilk pozitif zaman EKOK ile bulunur. Asal çarpanlar kullanılırken tüm asal tabanlar büyük üsleriyle alınır. 12 = 2² × 3 ve 18 = 2 × 3² için EKOK = 2² × 3² = 36’dır. EBOB ile EKOK’u ayırmak için sonucun büyüklüğüne de bakabiliriz: EBOB verilen sayılardan büyük olamaz; EKOK ise sıfırdan farklı sayılar için verilen sayıların en az büyüğü kadardır. Bulunan ortak katın bütün aralıklara kalansız bölünmesi gerekir.

SIK SORULANLAR

6. Sınıf Matematik Asal Sayılar ve Ortak Bölen-Katlar Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

011 sayısı neden asal kabul edilmez?

Asal sayıların tam iki pozitif böleni olmalıdır. 1 sayısının yalnızca kendisi olmak üzere tek pozitif böleni vardır.

02Bir sayının asal olduğu kısa yoldan nasıl kontrol edilir?

Sayının kareköküne kadar olan asal sayılara bölünüp bölünmediği denenir; hiçbiri tam bölmüyorsa sayı asaldır.

03EBOB hangi tür problemlerde kullanılır?

Miktarları artıksız, eşit ve mümkün olan en büyük gruplara ayırma ya da en büyük ortak ölçüyü bulma sorularında kullanılır.

04EKOK hangi tür problemlerde kullanılır?

Farklı aralıklarla yinelenen olayların ilk ortak zamanını veya miktarların ortak en küçük katını bulma sorularında kullanılır.

05Asal çarpanlara ayırma sonucu nasıl kontrol edilir?

Elde edilen asal çarpanlar üsleriyle birlikte çarpılır; sonuç başlangıçtaki doğal sayıya eşit olmalıdır.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 6. Sınıf Ortaokul Matematik Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.