6. SıNıF MATEMATIK

6. Sınıf Matematik Cebirsel İfadeler, Örüntüler ve Algoritmalar Konu Anlatımı

Bilinmeyen nicelikleri harfle temsil et, cebirsel ifadeleri yorumla, örüntü kurallarını genelle ve işlem algoritmalarını adım adım doğrula.

• Sınıf6. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım5 bölüm
  • Okuma4 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

6. Sınıf Matematik Cebirsel İfadeler, Örüntüler ve Algoritmalar Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Cebir, değişebilen nicelikleri harflerle temsil ederek birçok durumu tek bir kuralla açıklamamızı sağlar. Bir sinema biletinin fiyatı b lira ise üç biletin bedeli 3b biçiminde gösterilir. Örüntülerde sıra numarası değişken gibi çalışır; her adımda aynı düzenle büyüyen şeklin herhangi bir adımındaki parça sayısı tek bir ifadeyle bulunabilir. Algoritma ise bir sonuca ulaşmak için izlenen açık ve sıralı adımlar bütünüdür. Bu konularda sembolleri ezberlemek yerine her harfin neyi temsil ettiğini, işlemin hangi sırada yapıldığını ve sonucun bağlamla uyumunu açıklamak gerekir.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Cebirsel ifadeyi gerçek yaşamla ilişkilendirirKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-COA-01
  • Cebirsel ifadenin değerini hesaplarKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-COA-02
  • Sayı ve şekil örüntülerini yorumlarKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-COA-03
  • Algoritmik adımları çözümlerKI-GRADE-6-SINIF-MATEMATIK-COA-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

6. Sınıf Matematik Cebirsel İfadeler, Örüntüler ve Algoritmalar Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

6. Sınıf Matematik Cebirsel İfadeler, Örüntüler ve Algoritmalar Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

6. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 6. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

6. Sınıf Matematik Cebirsel İfadeler, Örüntüler ve Algoritmalar Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

6. Sınıf Matematik Cebirsel İfadeler, Örüntüler ve Algoritmalar Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Bilinmeyeni değişkenle temsil et

DERİN AÇIKLAMA

Değeri değişebilen veya henüz bilinmeyen nicelik için x, n ya da başka bir harf kullanılabilir. “Bir sayının üç katının beş fazlası” 3x + 5 biçiminde yazılır. Burada 3 katsayı, x değişken, 5 sabit terimdir. “Beş fazlasının üç katı” ise 3(x + 5) olur ve aynı anlamı taşımaz. Sözel ifadeyi cebire çevirirken işlem sırasını belirleyen sözcükleri dikkatle okumak gerekir. Değişkenin birimi varsa sonuç da o birimle yorumlanmalıdır.

AYRINTILI ANLATIM

Yerine koyma ve ters işlemle kontrol et

DERİN AÇIKLAMA

3x + 5 ifadesinde x = 4 verilirse 3 × 4 + 5 = 17 bulunur. Değişken yerine yazılan sayı parantez içinde düşünülebilir; özellikle negatif veya ondalık değerlerde bu düzen hata riskini azaltır. Basit eşitliklerde bilinmeyeni bulmak için yapılan işlemler ters sırada geri alınır. 4x + 3 = 27 eşitliğinde önce 3 çıkarılır, sonra 4’e bölünür ve x = 6 bulunur. Sonucu ilk eşitlikte yerine koymak en güçlü kontroldür.

AYRINTILI ANLATIM

Örüntü kuralını sıra numarasıyla kur

DERİN AÇIKLAMA

4, 7, 10, 13 örüntüsünde her terim üç artar. İlk terim 4 olduğuna göre n’inci terim 4 + (n − 1) × 3 veya eş değer olarak 3n + 1 biçiminde yazılabilir. Şekil örüntülerinde de her yeni adımda eklenen parça sayısı izlenir. Yalnız sonraki terimi bulmak kısa vadeli gözlem, herhangi bir adımı hesaplayan kuralı kurmak ise genellemedir. Kuralı ilk, ikinci ve başka bir terimde sınamak yanlış genellemeyi fark ettirir.

AYRINTILI ANLATIM

Algoritmayı sırayla yürüt ve geri çöz

DERİN AÇIKLAMA

“Sayıyı üçle çarp, sonuçtan dört çıkar” algoritmasında başlangıç 5 ise önce 15, sonra 11 bulunur. Adımların yerini değiştirmek farklı sonuç üretir. Başlangıç değeri sorulduğunda algoritma sondan başa ters işlemlerle çözülür: Sonuç 22, son işlem 4 çıkarmaksa önce 4 eklenir; ondan önce 2 ile çarpılmışsa 2’ye bölünür. Koşullu algoritmalarda “sayı çiftse” gibi karar adımı yalnız koşul sağlandığında uygulanır. Her ara değeri yazmak hem açıklamayı hem kontrolü kolaylaştırır.

AYRINTILI ANLATIM

Kuralı farklı girdilerle doğrula

DERİN AÇIKLAMA

Bulunan cebirsel kural yalnız bir terimde değil, örüntünün en az iki farklı sırasında denenmelidir. Algoritmada da başlangıç değeri kurala verilip ara adımlar tek tek yazılır. Geri çözümle bulunan sayı ileri yönde aynı sonuca ulaşıyorsa işlem zinciri tutarlıdır. Bu karşılıklı kontrol, katsayıyı sıra numarasıyla karıştırma ve ters işlemleri yanlış sırada uygulama gibi hataları erken görünür kılar.

SIK SORULANLAR

6. Sınıf Matematik Cebirsel İfadeler, Örüntüler ve Algoritmalar Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Cebirsel ifadede değişken neyi temsil eder?

Değeri bilinmeyen veya duruma göre değişebilen niceliği temsil eder; aynı ifade farklı değişken değerleri için kullanılabilir.

02Katsayı ile sabit terim arasındaki fark nedir?

Katsayı değişkeni çarpan sayıdır; sabit terim ise değişkenin değerinden bağımsız olarak ifadede tek başına bulunan sayıdır.

03Bir örüntünün genel kuralı nasıl bulunur?

Terimler arasındaki düzen belirlenir, sıra numarasıyla ilişkilendirilir ve önerilen kural birkaç farklı terimde sınanır.

04Algoritmada işlem sırası neden önemlidir?

Toplama, çıkarma, çarpma gibi adımların yeri değiştiğinde ara değerler ve son çıktı değişebilir; bu yüzden verilen sıra korunur.

05Bilinmeyen başlangıç değeri algoritmadan nasıl bulunur?

Son adımdan başlanır, her işlem tersine çevrilerek geriye doğru uygulanır ve bulunan değer ileri yönde yeniden kontrol edilir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 6. Sınıf Ortaokul Matematik Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.