10. SıNıF MATEMATIK

10. Sınıf Matematik Sayma Stratejileri, Kombinasyon ve Algoritma Konu Anlatımı

Toplama-çarpma ilkelerini, sıralama ve seçim stratejilerini, Pascal ilişkilerini, güvercin yuvasını ve matematiksel algoritmaları kullan.

• Sınıf10. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım5 bölüm
  • Okuma5 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

10. Sınıf Matematik Sayma Stratejileri, Kombinasyon ve Algoritma Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Sayma problemlerinde amaç nesneleri tek tek listelemek değil, hiçbir sonucu atlamadan ve iki kez saymadan yapıyı görünür kılmaktır. Bir süreç ardışık aşamalardan oluşuyorsa seçenek sayıları çarpılır; birbirini dışlayan farklı yollar varsa toplanır. Sıra önemli olduğunda düzenleme, yalnız grubun kimlerden oluştuğu önemli olduğunda seçim düşünülür. Kombinasyonlar Pascal üçgeni ve tümleyenle sayma gibi ilişkilerle kontrol edilebilir. Güvercin yuvası ilkesi, ayrıntılı dağılım bilinmeden en az bir grubun doluluğu hakkında kesin sonuç verir. Algoritmik dil ise sayma ve cebirsel işlemleri girdi, koşul, döngü ve çıktı adımlarına ayırarak çözümün tekrar edilebilir, denetlenebilir ve bilişim ortamına aktarılabilir olmasını sağlar.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Toplama ve çarpma ilkeleriyle sayarKI-GRADE-10-SINIF-MATEMATIK-SAB-01
  • Sıralama ve seçim problemlerini çözerKI-GRADE-10-SINIF-MATEMATIK-SAB-02
  • Sayma stratejilerini genellerKI-GRADE-10-SINIF-MATEMATIK-SAB-03
  • Cebirsel işlemi algoritmik dille yapılandırırKI-GRADE-10-SINIF-MATEMATIK-SAB-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

10. Sınıf Matematik Sayma Stratejileri, Kombinasyon ve Algoritma Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

10. Sınıf Matematik Sayma Stratejileri, Kombinasyon ve Algoritma Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

10. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 10. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

10. Sınıf Matematik Sayma Stratejileri, Kombinasyon ve Algoritma Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

10. Sınıf Matematik Sayma Stratejileri, Kombinasyon ve Algoritma Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Toplama ve çarpma ilkelerini olay yapısından seç

DERİN AÇIKLAMA

Bir iş birbirini izleyen aşamalardan oluşuyor ve her aşamadaki seçim önceki seçimin ardından yapılıyorsa çarpma ilkesi kullanılır. Üç gömlek ve dört pantolondan birer tane seçmek 3×4=12 kombin üretir. Bir yere yalnız otobüsle beş veya yalnız trenle yedi farklı yoldan gidilebiliyor ve yollar çakışmıyorsa toplama ilkesi 5+7=12 sonuç verir. “Ve” sözcüğü her zaman çarpma, “veya” her zaman toplama demek değildir; durumların ardışık mı, ayrık mı olduğu incelenmelidir. Ağaç şeması, tablo veya düzenli liste küçük örneklerde yapıyı görünür kılıp genel stratejiyi doğrular.

AYRINTILI ANLATIM

Sıralama ile seçimi ayırt et

DERİN AÇIKLAMA

n farklı nesnenin tamamını sıralama sayısı n! biçimindedir. n nesneden r tanesi seçilip sıraya konuyorsa ilk yere n, sonraki yere n−1 seçenek düşer ve n!/(n−r)! sonucu elde edilir. Yalnız hangi r nesnenin seçildiği önemliyse aynı grup r! farklı sırada tekrar sayılmış olacağından bu sayı r!’ye bölünür: C(n,r)=n!/[r!(n−r)!]. Başkan ve sekreter seçimi görevler farklı olduğu için sıralama; üç kişilik komite seçimi görev ayrımı olmadığı için kombinasyondur. Problemde “kaç grup” ile “kaç farklı görev dağılımı” ifadeleri dikkatle ayrılmalıdır.

AYRINTILI ANLATIM

Tekrarlı nesne ve kısıtları çözüme kat

DERİN AÇIKLAMA

Bazı nesneler özdeşse bütün sıralamalar farklı sonuç üretmez. ANNE sözcüğünde dört harf sıralanır fakat iki N yer değiştirdiğinde yeni sözcük oluşmaz; sayı 4!/2!=12’dir. Bir şifrede tekrar serbest veya yasak oluşu her konumdaki seçenek sayısını değiştirir. Zorunlu elemanlı seçimde bu elemanlar önce gruba yerleştirilir, kalan yerler diğerlerinden seçilir. “En az bir” koşulu çoğu zaman tüm seçimlerden hiç istenen tür bulunmayan seçimlerin çıkarılmasıyla daha kısa çözülür. Her kısıtın hangi aşamayı etkilediği yazılırsa hem eksik hem çift sayma önlenir.

AYRINTILI ANLATIM

Pascal, tümleyen ve güvercin yuvasıyla genelle

DERİN AÇIKLAMA

Pascal üçgenindeki her sayı üstündeki iki sayının toplamıdır ve C(n,r)=C(n−1,r−1)+C(n−1,r) ilişkisini gösterir: Belirli bir elemanı içeren ve içermeyen seçimler ayrılır. C(n,r)=C(n,n−r) eşitliği seçilen grubu belirlemenin dışarıda kalan grubu belirlemekle aynı olduğunu anlatır. n elemanlı kümenin bütün alt kümeleri toplamı 2^n, boş olmayan alt kümeleri 2^n−1’dir. Güvercin yuvası ilkesine göre k kutuya k+1 nesne dağıtılırsa en az bir kutuda en az iki nesne vardır. İlke hangi kutunun dolacağını söylemez; yalnız kaçınılmazlığı kanıtlar.

AYRINTILI ANLATIM

Algoritmayı girdi, koşul, döngü ve çıktıyla yaz

DERİN AÇIKLAMA

Algoritma sonlu, açık ve sıralı adımlarla bir problemi çözer. Önce girdi ve beklenen çıktı tanımlanır; ardından ara değişkenler, işlemler ve karar koşulları yazılır. “Sayı çiftse yarısını al, tekse üç katının bir fazlasını al” ifadesi dallanma içerir. 1’den n’ye kadar sayıların toplamını bulan süreçte sayaç ve toplam değişkeni kullanan döngü kurulabilir; her turda sayaç toplama eklenir. Bir algoritmanın doğruluğu örnek girdiler, sınır değerler ve ters kontrolle sınanır. Aynı matematiksel işlem farklı algoritmalarla yapılabilir; doğruluk yanında adım sayısı, açıklık ve genellenebilirlik de değerlendirilir. Sayma problemi algoritmaya dönüştürülürken her adımın önceki seçimlerden bağımsız mı yoksa onlara bağlı mı olduğu belirtilir. Bağımsız ardışık seçimler çarpma, ayrık alternatifler toplama ilkesini doğurur. Döngü sayacı başlangıç ve bitiş değerlerinde bir fazla ya da eksik çalışmamalıdır. Küçük bir girdi için bütün olasılıkları elle listelemek, üretilen sayıyla formül sonucunu karşılaştırmaya ve tekrar sayılan durumları fark etmeye yardım eder.

SIK SORULANLAR

10. Sınıf Matematik Sayma Stratejileri, Kombinasyon ve Algoritma Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Saymada toplama ilkesi ne zaman kullanılır?

Birbirini dışlayan alternatif yolların sonuçları bir araya getiriliyorsa her yolun sayısı toplanır.

02Çarpma ilkesi ne zaman kullanılır?

Bir sonuç ardışık seçim aşamalarından oluşuyorsa her aşamadaki seçenek sayıları birbiriyle çarpılır.

03Permütasyon ile kombinasyon arasındaki temel fark nedir?

Permütasyonda seçilen nesnelerin sırası veya görevi önemlidir; kombinasyonda yalnız grubun hangi nesnelerden oluştuğu önemlidir.

04En az bir koşulu nasıl hızlı sayılır?

Çoğu problemde bütün uygun sonuçlardan istenen türün hiç bulunmadığı sonuçlar çıkarılarak tümleyenle sayma yapılır.

05Güvercin yuvası ilkesi neyi garanti eder?

Nesne sayısı kutu sayısından fazlaysa en az bir kutunun birden çok nesne içermek zorunda olduğunu garanti eder.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. 10. Sınıf Matematik 5. Tema: Sayma, Algoritma ve Bilişim

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı 2024

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.