10. SıNıF MATEMATIK

10. Sınıf Matematik Analitik Geometri: Nokta ve Doğru Konu Anlatımı

Koordinat sisteminde uzaklık, orta nokta, oran, ağırlık merkezi, eğim ve doğru denklemlerini geometrik anlamlarıyla uygula.

• Sınıf10. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım5 bölüm
  • Okuma4 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

10. Sınıf Matematik Analitik Geometri: Nokta ve Doğru Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Analitik geometri, geometrik şekilleri koordinatlar ve denklemlerle inceleyerek görsel ilişkileri hesaplanabilir hâle getirir. İki noktanın yatay ve düşey değişimleri bir dik üçgen oluşturur; Pisagor teoremi uzaklık bağıntısını verir. Orta nokta ve bölüm noktası koordinatları, doğru parçasının uçlarının ağırlıklı ortalamasıdır. Bir doğrunun eğimi dikey değişimin yatay değişime oranını ve eğim açısının tanjantını temsil eder. Doğru denklemi, üzerindeki bütün noktaların sağladığı ortak cebirsel koşuldur. Paralellik, diklik ve kesişim gibi geometrik durumlar eğim ve denklem katsayılarıyla sınanabilir. Her sonuç koordinat düzleminde yaklaşık konum, işaret ve yerine koyma kontrolüyle doğrulanmalıdır.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• İki nokta arasındaki uzaklığı hesaplarKI-GRADE-10-SINIF-MATEMATIK-ANA-01
  • Doğru parçasını oranla bölen noktayı bulurKI-GRADE-10-SINIF-MATEMATIK-ANA-02
  • Eğim ve doğru denklemini ilişkilendirirKI-GRADE-10-SINIF-MATEMATIK-ANA-03
  • Doğruların karşılıklı konumunu yorumlarKI-GRADE-10-SINIF-MATEMATIK-ANA-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

10. Sınıf Matematik Analitik Geometri: Nokta ve Doğru Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

10. Sınıf Matematik Analitik Geometri: Nokta ve Doğru Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

10. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 10. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

10. Sınıf Matematik Analitik Geometri: Nokta ve Doğru Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

10. Sınıf Matematik Analitik Geometri: Nokta ve Doğru Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Uzaklık bağıntısını Pisagor ile oluştur

DERİN AÇIKLAMA

A(x₁,y₁) ve B(x₂,y₂) noktaları arasındaki yatay değişim x₂−x₁, düşey değişim y₂−y₁’dir. Bu değişimler dik üçgenin dik kenarları olduğundan uzaklık √[(x₂−x₁)²+(y₂−y₁)²] olur. Farkların hangi yönde alındığı sonucu değiştirmez, çünkü kareleri kullanılır. Aynı x koordinatına sahip noktaların uzaklığı ordinat farkının, aynı y koordinatına sahip noktaların uzaklığı apsis farkının mutlak değeridir. Uzaklık negatif olamaz ve eksen farklarının her birinden küçük çıkamaz. Kök içi tam kare değilse kesin sonuç köklü bırakılabilir; yaklaşık değer yalnız bağlam gerektiriyorsa hesaplanır.

AYRINTILI ANLATIM

Orta nokta ve içten bölmeyi ağırlıklı ortalamayla bul

DERİN AÇIKLAMA

Bir doğru parçasının orta noktası uç koordinatlarının aritmetik ortalamasıdır: M((x₁+x₂)/2,(y₁+y₂)/2). P noktası AB’yi AP:PB=m:n oranında içten bölüyorsa P, A’dan B’ye doğru m/(m+n) kadar ilerler; koordinatları (nA+mB)/(m+n) ağırlıklı ortalamasıyla bulunur. P’nin B’ye yakın olması, A’dan başlayan AP parçasının daha uzun olmasıyla uyumludur. Dıştan bölmede işaretli oran ve m−n paydası kullanılır; bulunan nokta parça dışında kalmalıdır. Sonuç, iki uç arasındaki vektörün uygun katsayısıyla yeniden kontrol edilebilir.

AYRINTILI ANLATIM

Ağırlık merkezi ve koordinat ortalamasını yorumla

DERİN AÇIKLAMA

Üçgenin üç kenarortayı ağırlık merkezinde kesişir ve bu nokta köşe koordinatlarının ayrı ayrı aritmetik ortalamasıdır: G((x₁+x₂+x₃)/3,(y₁+y₂+y₃)/3). Bu sonuç, her kenarortayın köşeden karşı kenarın orta noktasına uzanması ve ağırlık merkezinin kenarortayı 2:1 oranında bölmesiyle tutarlıdır. Koordinat ortalaması üçgenin içinde kalmalıdır. Benzer biçimde birden çok konumun eşit ağırlıklı merkezini bulmak için koordinatlar ortalanabilir. Ancak kütleler veya ağırlıklar farklıysa basit ortalama değil, ağırlıklı ortalama gerekir. Geometrik merkez türleri birbirine karıştırılmamalıdır.

AYRINTILI ANLATIM

Eğimden doğru denklemine geç

DERİN AÇIKLAMA

Dikey olmayan bir doğrunun eğimi m=(y₂−y₁)/(x₂−x₁) oranıdır. Pozitif eğim soldan sağa yükselen, negatif eğim alçalan doğruyu gösterir. Bir nokta (x₀,y₀) ve eğim m biliniyorsa y−y₀=m(x−x₀) nokta-eğim biçimi kullanılır. Denklem y=mx+b biçimine düzenlendiğinde b, y eksenini kestiği ordinattır. Genel Ax+By+C=0 biçiminde B sıfır değilse eğim −A/B’dir. Düşey doğrunun denklemi x=k ve eğimi tanımsız, yatay doğrunun denklemi y=k ve eğimi sıfırdır. Bulunan denklemde verilen noktaların yerine yazılması hızlı doğrulamadır.

AYRINTILI ANLATIM

Paralellik, diklik ve kesişimi denklemlerle sın

DERİN AÇIKLAMA

Düşey olmayan paralel doğruların eğimleri eşittir; farklı sabit terimler doğruların ayrı olmasını sağlar. Eksenlere paralel olmayan dik doğruların eğimleri çarpımı −1’dir. Eğimleri eşit ve sabit terimleri de eşit doğrular çakışıktır. İki doğrunun kesişim noktası, denklemlerinin ortak çözümüdür; yerine koyma veya yok etme yöntemiyle bulunur. Denklem sistemi tek çözüm veriyorsa kesişen, çelişki veriyorsa paralel, özdeşlik veriyorsa çakışık doğrular vardır. Sonucun iki denklemi de sağlaması ve grafikte beklenen bölgede bulunması kontrol edilir. Koordinat geometrisi, şekil çizmeden de bu konumları kesin biçimde belirler. Genel doğru denklemi Ax+By+C=0 biçimindeyse B sıfır değilken eğim −A/B olarak okunabilir; B sıfırsa doğru düşeydir ve eğimi tanımsızdır. Bu özel durum, eğim çarpımı kuralına doğrudan sokulmamalıdır. Kesişim çözümünde bulunan koordinatların iki denklemde de aynı anda yerine konması güçlü bir denetim sağlar. Denklem katsayıları ortak bir sayıyla çarpıldığında doğrunun değişmediğini bilmek, çakışık doğruları fark etmeyi kolaylaştırır. Eksen kesişimleri ayrıca hızlı bir grafik taslağı için kullanılabilir.

SIK SORULANLAR

10. Sınıf Matematik Analitik Geometri: Nokta ve Doğru Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01İki nokta arasındaki uzaklık neden karekök içerir?

Koordinat farkları dik üçgenin kenarlarıdır; Pisagor teoreminde kareler toplamından uzunluğa dönmek için karekök alınır.

02Orta nokta koordinatları nasıl bulunur?

Uç noktaların apsisleri kendi arasında, ordinatları kendi arasında toplanıp ayrı ayrı ikiye bölünür.

03Bir doğrunun eğimi neyi gösterir?

Yatay yönde bir birim değişime karşılık düşey değişimi ve doğrunun pozitif x ekseniyle yaptığı açının tanjantını gösterir.

04Düşey doğrunun eğimi neden tanımsızdır?

Düşey doğru üzerindeki iki noktanın apsis farkı sıfırdır; eğim hesabında sıfıra bölme tanımsızdır.

05İki doğrunun dik olduğu eğimlerden nasıl anlaşılır?

İki doğru da düşey değilse eğimleri birbirinin negatif tersidir ve çarpımları −1 olur.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. 10. Sınıf Matematik 6. Tema: Analitik İnceleme

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı 2024

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.