ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
10. Sınıf Matematik Karekök, Rasyonel ve Ters Fonksiyonlar Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?
Karekök ve rasyonel fonksiyonlar, tanım kümesinin doğal biçimde sınırlandığı iki önemli referans ailesidir. Karekök fonksiyonunda çift dereceli kökün içi negatif olamaz; rasyonel fonksiyonda payda sıfır olamaz. Bu kısıtlar grafiğin başlangıç noktasını, kopukluğunu ve asimptotlarını belirler. Öteleme ve ölçekleme işlemleri y=a√(x−h)+k ile y=a/(x−h)+k biçimlerinde okunabilir. Ters fonksiyon, uygun bir fonksiyonun girdi ve çıktı rollerini değiştirirken bileşke fonksiyon bir çıktıyı başka bir fonksiyonun girdisi yapar. Denklem ve eşitsizlik çözümünde cebirsel dönüşümden önce tanım koşulunu yazmak, elde edilen yabancı kökleri ve yasak değerleri ayıklamanın temel güvencesidir.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Karekök fonksiyonunun özelliklerini yorumlarKI-GRADE-10-SINIF-MATEMATIK-KRT-01
- Rasyonel fonksiyonun özelliklerini yorumlarKI-GRADE-10-SINIF-MATEMATIK-KRT-02
- Ters ve bileşke fonksiyonları değerlendirirKI-GRADE-10-SINIF-MATEMATIK-KRT-03
- Karekök ve rasyonel denklem-eşitsizlik çözerKI-GRADE-10-SINIF-MATEMATIK-KRT-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
10. Sınıf Matematik Karekök, Rasyonel ve Ters Fonksiyonlar Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
10. Sınıf Matematik Karekök, Rasyonel ve Ters Fonksiyonlar Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
10. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 10. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
10. Sınıf Matematik Karekök, Rasyonel ve Ters Fonksiyonlar Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
1 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
10. Sınıf Matematik Karekök, Rasyonel ve Ters Fonksiyonlar Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
Karekök referansını tanım koşuluyla oku
DERİN AÇIKLAMA
f(x)=√x gerçek sayılarda yalnız x≥0 için tanımlıdır ve sonuçları da negatif değildir. Grafik (0,0) noktasından başlar, artar fakat artış hızı giderek azalır. g(x)=a√(x−h)+k biçiminde başlangıç noktası (h,k)’dır. Kök içi x−h≥0 koşulundan a’nın işaretinden bağımsız olarak tanım kümesi [h,∞) elde edilir. a pozitif ise değerler k’den yukarı, a negatif ise k’den aşağı uzanır. Parantezdeki işaret yatay ötelemeyi ters yönde gösterir. Kök içi doğrusal ifade daha genel olduğunda eşitsizlik çözülerek tanım kümesi belirlenir.
AYRINTILI ANLATIM
Rasyonel referansta yasak değer ve asimptotu belirle
DERİN AÇIKLAMA
f(x)=1/x fonksiyonunda x=0 tanımsızdır; grafik eksenlere yaklaşır ancak onları kesmek zorunda değildir. g(x)=a/(x−h)+k biçiminde payda x−h olduğundan x=h tanım kümesinden çıkar ve düşey asimptot x=h olur. Fonksiyon değeri hiçbir zaman k’ya eşit olamadığı için yatay asimptot y=k ve değer kümesi ℝ\{k} biçimindedir. a’nın işareti kolların asimptotlara göre hangi bölgelerde bulunduğunu, büyüklüğü ise dikey ölçeği belirler. Bir ifadeyi sadeleştirirken iptal edilen çarpanın oluşturduğu eski yasak değer unutulmamalıdır.
AYRINTILI ANLATIM
Ters fonksiyonda girdi ve çıktıyı değiştir
DERİN AÇIKLAMA
Bir fonksiyonun tersi, çıktıyı yeniden başlangıç girdisine götürür. Fonksiyonun tersinin fonksiyon olabilmesi için seçilen tanım kümesinde bire bir olması gerekir. f(x)=3x−4 için y=3x−4 yazılır, x ile y değiştirilip y yalnız bırakılır ve f⁻¹(x)=(x+4)/3 bulunur. Doğrulama için f(f⁻¹(x)) ve f⁻¹(f(x)) uygun tanım kümelerinde x’e eşit olmalıdır. f(x)=x² bütün gerçeklerde bire bir değildir; ancak x≥0 kısıtıyla tersi √x olur. Ters fonksiyonun tanım kümesi asıl fonksiyonun görüntü kümesidir.
AYRINTILI ANLATIM
Bileşkede işlem sırasını ve kümeleri koru
DERİN AÇIKLAMA
Bileşke (f∘g)(x)=f(g(x)) biçimindedir; önce içteki g, sonra dıştaki f uygulanır. f∘g ile g∘f genellikle aynı değildir. Bileşkenin tanımlı olması için x, g’nin tanım kümesinde bulunmalı ve g(x) değeri f’nin tanım kümesine girmelidir. Örneğin dış fonksiyon karekökse iç fonksiyonun çıktısı negatif olamaz. Sayısal değerde ara sonucu açıkça yazmak sıra hatasını azaltır. Ters fonksiyonla bileşkede uygun koşullarda f⁻¹∘f özdeşlik fonksiyonudur; ancak kısıtlı tanım ve görüntü kümeleri dikkate alınmadan bu sonuç her ifadeye otomatik uygulanamaz.
AYRINTILI ANLATIM
Denklem ve eşitsizlikte adayları geri denetle
DERİN AÇIKLAMA
Karekök denkleminde kök yalnız bırakılıp iki tarafın karesi alınabilir; fakat kare alma eş değer olmayan aday üretebildiği için sonuç başlangıç denkleminde kontrol edilir. Kökün karşısındaki ifade de negatif olmamalıdır. Rasyonel denklemde paydaları yok etmek için ortak çarpanla çarpılırken paydaları sıfır yapan değerler baştan yasaklanır. Rasyonel eşitsizlikte pay ve paydanın kökleri işaret tablosuna yerleştirilir; payda kökü hiçbir zaman çözüme eklenmez. Karekök eşitsizliğinde tanım aralığı ile cebirsel eşitsizlik çözümünün kesişimi alınır. Sonuç kümesi açık-kapalı uçlarla doğru yazılmalıdır. Çözüm sürecini güvenli kılmak için ilk satırda yasak değerler ve kök içi koşulları ayrı bir kutuda tutulabilir. Payda temizlendiğinde elde edilen denklemin her kökü eski ifadede tanımlı olmayabilir. Kare alma sonrasında da iki tarafın işaret koşulu yeniden incelenir. İşaret tablosunda kritik noktalar sıralanır, her aralıktan bir deneme değeri seçilir ve yalnız istenen işareti veren aralıklar tanım kümesiyle kesiştirilir. Aralık gösteriminde açık uç, sınır değerinin çözüme katılmadığını; kapalı uç ise katıldığını belirtir. Sonsuzluk hiçbir zaman sonlu bir sayı gibi kümeye dâhil edilemeyeceği için sonsuzluk tarafında daima açık uç kullanılır.
SIK SORULANLAR
10. Sınıf Matematik Karekök, Rasyonel ve Ters Fonksiyonlar Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Karekök fonksiyonunun tanım kümesi neden sınırlıdır?
Gerçek sayılarda çift dereceli kökün içi negatif olamayacağı için kök içini sıfır veya pozitif yapan girdiler alınır.
02Rasyonel fonksiyonda düşey asimptot nasıl bulunur?
Sadeleşmeyen payda sıfıra eşitlenir; y=a/(x−h)+k biçiminde düşey asimptot x=h’dir.
03Her fonksiyonun ters fonksiyonu var mıdır?
Hayır. Ters bağıntının fonksiyon olabilmesi için asıl fonksiyonun seçilen tanım kümesinde bire bir olması gerekir.
04Bileşke fonksiyonda önce hangisi uygulanır?
(f∘g)(x) gösteriminde önce içteki g fonksiyonu, sonra elde edilen sonuca dıştaki f fonksiyonu uygulanır.
05Karekök denkleminde bulunan kök neden kontrol edilir?
İki tarafın karesini alma işlemi başlangıç denklemini sağlamayan yabancı adaylar üretebildiği için geri kontrol zorunludur.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- 10. Sınıf Matematik 4. Tema: Nicelikler ve DeğişimlerKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı 2024Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME
Ne öğrendiğini hemen doğrula.
Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.
Karekök, Rasyonel ve Ters Fonksiyonlar Testi 1
10 soru · karma