10. SıNıF MATEMATIK

10. Sınıf Matematik Koşullu Olasılık ve Bayes Teoremi Konu Anlatımı

Koşula bağlı örnek uzayı, çarpım ve toplam olasılığı, bağımsızlığı, ağaç tablolarını ve Bayes teoremini gerçek verilerle yorumla.

• Sınıf10. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım5 bölüm
  • Okuma4 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

10. Sınıf Matematik Koşullu Olasılık ve Bayes Teoremi Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Koşullu olasılık, bir olayın gerçekleştiği bilgisi geldikten sonra başka bir olay için olasılık değerlendirmesini günceller. Bir torbadan yerine koymadan top çekildiğinde ilk sonuç ikinci çekimin örnek uzayını değiştirir; bağımlılık bu değişimle görünür olur. Ağaç şemalarında aynı yol üzerindeki olasılıklar çarpılır, birbirini dışlayan yolların sonuçları toplanır. Bağımsız olaylarda koşul yeni bilgi taşımaz ve P(A|B)=P(A) olur. Bayes teoremi ise sonucu bildiğimizde olası kaynakları geriye doğru karşılaştırır; tıbbi test, kalite kontrol ve tahmin bağlamlarında taban oranı göz ardı edilmemelidir. Hesap kadar koşulun ne olduğu, paydanın hangi yeni örnek uzayı temsil ettiği ve sonucun kesinlik değil olasılık bildirdiği de açıklanmalıdır.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Koşullu örnek uzayı ve olasılığı belirlerKI-GRADE-10-SINIF-MATEMATIK-OLB-01
  • Bağımlı olaylarda çarpım kuralını kullanırKI-GRADE-10-SINIF-MATEMATIK-OLB-02
  • Toplam olasılık ve bağımsızlığı yorumlarKI-GRADE-10-SINIF-MATEMATIK-OLB-03
  • Bayes teoremiyle geriye dönük tahmin yaparKI-GRADE-10-SINIF-MATEMATIK-OLB-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

10. Sınıf Matematik Koşullu Olasılık ve Bayes Teoremi Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

10. Sınıf Matematik Koşullu Olasılık ve Bayes Teoremi Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

10. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 10. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

10. Sınıf Matematik Koşullu Olasılık ve Bayes Teoremi Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

10. Sınıf Matematik Koşullu Olasılık ve Bayes Teoremi Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Koşul geldiğinde örnek uzayı daralt

DERİN AÇIKLAMA

P(A|B), B olayının gerçekleştiği bilindiğinde A’nın olasılığıdır. Artık bütün örnek uzay değil, yalnız B içindeki sonuçlar karşılaştırılır. Bu nedenle P(B)>0 olmak üzere P(A|B)=P(A∩B)/P(B) bağıntısı kullanılır. Bir tabloda B grubunda 40 kişi ve bunların 12’si A özelliğine sahipse koşullu olasılık 12/40=3/10’dur. P(A|B) ile P(B|A) genellikle farklıdır; paydaları farklı koşulları temsil eder. Koşul cümlesi “B olanlar arasında” biçiminde yeniden yazılırsa doğru paydanın seçilmesi kolaylaşır. Koşullu olasılık sıfır ile bir arasında olmalıdır.

AYRINTILI ANLATIM

Ardışık bağımlı olaylarda yol olasılığını çarp

DERİN AÇIKLAMA

İki ardışık olayın birlikte gerçekleşme olasılığı P(A∩B)=P(A)·P(B|A) bağıntısıyla bulunur. Yerine koymadan çekimde ilk seçim toplam nesne sayısını ve ilgili kategori sayısını değiştirir. Üç kırmızı ve iki mavi top arasından art arda iki kırmızı çekme olasılığı 3/5·2/4=3/10’dur. İkinci çekimden önce top yerine konursa oran tekrar 3/5 olur ve olaylar farklı bir modele dönüşür. Ağaç şemasında her dalın üzerindeki pay ve payda güncellenir. Aynı yol üzerindeki çarpma ile farklı, ayrık yollar arasındaki toplama işlemi birbirinden ayrılmalıdır.

AYRINTILI ANLATIM

Bağımsızlık ve toplam olasılığı kontrol et

DERİN AÇIKLAMA

A ve B bağımsızsa B’nin gerçekleşmesi A olasılığını değiştirmez: P(A|B)=P(A) ve P(A∩B)=P(A)P(B). Sayısal eşitlik sağlanmıyorsa olaylar bağımlıdır. Bir sonuç birbirini dışlayan kaynaklardan gelebiliyorsa toplam olasılık kullanılır. Üretimin %70’ini yapan A makinesinin hata oranı %10, %30’unu yapan B’nin hata oranı %20 ise toplam hata olasılığı 0,70·0,10+0,30·0,20=0,13’tür. Kaynak payları bir bütün oluşturmalı ve toplamları bir olmalıdır. Her yolun olasılığı çarpıldıktan sonra aynı sonuca ulaşan ayrık yollar toplanır.

AYRINTILI ANLATIM

Bayes teoremiyle sonucu kaynağa çevir

DERİN AÇIKLAMA

Bayes teoremi P(A|H)=P(H|A)P(A)/P(H) biçiminde, gözlenen H sonucu altında A kaynağının olasılığını verir. Pay, A kaynağından gelip H sonucunu üretme ortak olasılığıdır; payda H sonucunu üreten bütün kaynak yollarının toplamıdır. Önceki makine örneğinde hatalı ürünün A’dan gelme olasılığı 0,70·0,10/0,13=7/13’tür. Test doğruluğu yüksek olsa bile hastalığın toplumdaki taban oranı çok düşükse pozitif sonuçların önemli bir bölümü yanlış pozitif olabilir. Sonuç “kaynak kesin A’dır” değil, yeni bilgi altında güncellenmiş bir olasılıktır.

AYRINTILI ANLATIM

Ağaç, tablo ve alan modelini karşılıklı doğrula

DERİN AÇIKLAMA

Koşullu olasılık problemi ağaç şeması, iki yönlü sıklık tablosu veya alan modeliyle temsil edilebilir. Yüzdeleri varsayımsal 1000 kişiye dönüştürmek özellikle Bayes sorularında pay ve paydayı somutlaştırır. Ağaçta dalların bir düğümden çıkan olasılıkları bir, bütün son yolların olasılıkları da bir olmalıdır. Tabloda satır ve sütun toplamları genel toplamla tutarlı olmalıdır. Hesaplanan posterior olasılık, gözlenen sonucun hangi kaynakta daha olası olduğu kadar kaynakların başlangıç paylarından da etkilenir. Farklı temsiller aynı kesri veriyorsa işlem doğrulanmış olur; uyuşmazlıkta koşul yönü ve payda yeniden incelenir. Bayes yorumunda taban oranı ihmal edilmemelidir: bir bulgunun bir grupta daha sık görülmesi, gözlenen kişinin mutlaka o gruptan geldiği anlamına gelmez. Önsel olasılıklar dalların başlangıç paylarını, olabilirlikler gözlemin her dalda görülme oranını verir. Yol çarpımları ortak paydayı oluşturur; aranan dalın ortak olay içindeki payı posterior olasılıktır. Cevap sıfır ile bir arasında olmalı ve paydadan büyük bir pay üretmemelidir.

SIK SORULANLAR

10. Sınıf Matematik Koşullu Olasılık ve Bayes Teoremi Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01P(A|B) gösterimi ne anlama gelir?

B olayının gerçekleştiği bilgisi altında, daralmış B örnek uzayında A olayının gerçekleşme olasılığını gösterir.

02P(A|B) ile P(B|A) neden aynı değildir?

İki ifadede koşul ve dolayısıyla payda olarak kullanılan daraltılmış örnek uzay farklıdır.

03Yerine koymadan çekim neden bağımlıdır?

İlk çekilen nesne geri bırakılmadığı için ikinci çekimde toplam nesne ve ilgili kategori sayısı değişir.

04Bağımsız olaylar nasıl denetlenir?

P(A∩B)=P(A)P(B) veya eş değer olarak P(A|B)=P(A) eşitliği sağlanıyorsa olaylar bağımsızdır.

05Bayes hesabında taban oranı neden önemlidir?

Bir kaynağın başlangıçtaki yaygınlığı ortak olasılığı etkiler; yalnız test doğruluğuna bakmak posterior olasılığı çarpıtır.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. 10. Sınıf Matematik 7. Tema: Veriden Olasılığa

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı 2024

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.