7. SıNıF MATEMATIK

7. Sınıf Matematik Yansıma, Orta Dikme ve Üçgen Elemanları Konu Anlatımı

Yansımada eş uzaklığı, orta dikme ve açıortay özelliklerini; üçgende kenarortay, açıortay ve yüksekliği birlikte öğren.

• Sınıf7. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım5 bölüm
  • Okuma4 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

7. Sınıf Matematik Yansıma, Orta Dikme ve Üçgen Elemanları Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Bir aynadaki görüntü, kâğıt katlama izi ve simetrik bir desen, yansıma dönüşümünün günlük yaşamdaki örnekleridir. Yansımada bir nokta ile görüntüsü, yansıma doğrusuna eşit uzaklıktadır. Bu eş uzaklık düşüncesi doğru parçasının orta dikmesini ve açının açıortayını anlamamıza da yardım eder. Üçgenlerde kenarortay, açıortay ve yükseklik farklı amaçlarla çizilen yardımcı elemanlardır. Bunların tanımlarını karıştırmadan, diklik ve eşitlik koşullarını ayrı ayrı izlemek; özellikle ikizkenar ve eşkenar üçgenlerde ortaya çıkan özel ilişkileri doğru yorumlamayı sağlar.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Bir doğruya göre yansımayı çözümlerKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-YG-01
  • Orta dikmenin özelliklerini kullanırKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-YG-02
  • Açıortayı oluşturur ve yorumlarKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-YG-03
  • Üçgende yardımcı elemanları ilişkilendirirKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-YG-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

7. Sınıf Matematik Yansıma, Orta Dikme ve Üçgen Elemanları Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

7. Sınıf Matematik Yansıma, Orta Dikme ve Üçgen Elemanları Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

7. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 7. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

7. Sınıf Matematik Yansıma, Orta Dikme ve Üçgen Elemanları Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

7. Sınıf Matematik Yansıma, Orta Dikme ve Üçgen Elemanları Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Yansımanın temel özellikleri

DERİN AÇIKLAMA

Bir P noktası d doğrusuna göre yansıtıldığında P ile görüntüsü P′yi birleştiren doğru parçası d’ye diktir ve d bu parçayı ortalar. Dolayısıyla P ve P′ yansıma doğrusuna eşit uzaklıktadır. Yansıma uzunlukları ve açı ölçülerini korur; şekil ile görüntüsü eştir. Buna karşılık şeklin yönü tersine döner. Aynı doğruya göre iki kez yansıtma başlangıçtaki şekli verir. Bir nokta yansıma doğrusu üzerindeyse görüntüsü yine kendisidir.

AYRINTILI ANLATIM

Koordinat düzleminde yansıma

DERİN AÇIKLAMA

Koordinat düzleminde eksenler yansıma doğrusu olarak kullanıldığında düzenli kurallar oluşur. (x, y) noktası x eksenine göre (x, −y), y eksenine göre (−x, y) olur. Orijine göre yansımada iki koordinatın da işareti değişir. y = x doğrusuna göre yansımada koordinatlar yer değiştirir: (x, y) → (y, x). Kuralları ezberlemek yerine her noktanın doğruya dik uzaklığının görüntüde de aynı kaldığını kontrol etmek daha güvenlidir.

AYRINTILI ANLATIM

Orta dikme ve eş uzaklık

DERİN AÇIKLAMA

Bir doğru parçasının orta dikmesi, parçayı tam orta noktasında doksan derecelik açıyla kesen doğrudur. Pergelle iki uç merkezli eş yarıçaplı yaylar çizildiğinde yayların kesişim noktaları birleştirilerek orta dikme elde edilir. Orta dikme üzerindeki her nokta, doğru parçasının iki ucuna eşit uzaklıktadır. Tersi de doğrudur: iki uca eşit uzaklıktaki bir nokta orta dikme üzerinde bulunur. Bu özellik, iki yerleşime eşit uzaklıkta tesis konumu belirleme gibi problemlerde kullanılabilir.

AYRINTILI ANLATIM

Açıortay ve kenarlara uzaklık

DERİN AÇIKLAMA

Açıortay, bir açıyı ölçüleri eşit iki açıya ayıran ışındır. 74 derecelik bir açının açıortayı iki tane 37 derecelik açı oluşturur. Açıortay üzerindeki bir noktanın açının iki kenarına olan dik uzaklıkları eşittir. Pergel yapımında köşeden çizilen yayın kenarlarla kesiştiği noktalar merkez alınarak eş yaylar çizilir; köşe ile yeni kesişim noktası birleştirilir. Açıortay ile orta dikme benzer eş uzaklık fikirlerine dayansa da biri açı kenarlarına, diğeri doğru parçasının uçlarına ilişkindir.

AYRINTILI ANLATIM

Kenarortay, yükseklik ve özel üçgenler

DERİN AÇIKLAMA

Üçgende bir köşeyi karşı kenarın orta noktasına birleştiren doğru parçası kenarortaydır. Üç kenarortay tek bir noktada kesişir ve bu noktaya ağırlık merkezi denir. Bir köşeden karşı kenara veya uzantısına çizilen dik doğru parçası yüksekliktir. Köşedeki açıyı iki eş parçaya ayıran doğru parçası ise açıortaydır. Genel bir üçgende bunlar farklı doğrular olabilir. İkizkenar üçgende tepe köşesinden tabana çizilen kenarortay aynı zamanda açıortay ve yüksekliktir. Eşkenar üçgende her köşeden çizilen bu üç yardımcı eleman çakışır; simetri ekseni görevi de görür.

SIK SORULANLAR

7. Sınıf Matematik Yansıma, Orta Dikme ve Üçgen Elemanları Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Yansıma bir şeklin uzunluklarını değiştirir mi?

Hayır. Yansıma uzaklık ve açı ölçülerini korur; şekil ile görüntüsü eştir, yalnız yönleri ters olabilir.

02Orta dikme üzerindeki bir noktanın temel özelliği nedir?

Bu nokta, orta dikmesi çizilen doğru parçasının iki uç noktasına da eşit uzaklıktadır.

03Açıortay bir açının ölçüsünü nasıl değiştirir?

Açıyı ölçüleri birbirine eşit iki yeni açıya ayırır; toplam ölçü başlangıçtaki açıyı verir.

04Bir üçgende ağırlık merkezi nasıl belirlenir?

Üç köşeden karşı kenarların orta noktalarına çizilen kenarortayların ortak kesişim noktası ağırlık merkezidir.

05İkizkenar üçgende hangi yardımcı elemanlar çakışır?

Tepe köşesinden tabana çizilen kenarortay, açıortay ve yükseklik aynı doğru parçası üzerinde çakışır.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Ortaokul Matematik Dersi 7. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.