ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
7. Sınıf Matematik: İşaretli Rasyonel Sayılarla Model Kurma nasıl daha sağlam öğrenilir?
Sıcaklık, yükseklik değişimi ve sayı doğrusu hareketi gibi durumlarda sayı yalnız miktarı değil yönü de anlatır. Bu derste işaretli rasyonel sayıları bir bağlam içinde okuyacak; başlangıç, değişim ve son değer arasındaki ilişkiyi kuracaksın. Negatif işaretini görmezden gelmek, ölçülen durumu değiştirir. Önce sıfırın neyi temsil ettiğini ve hangi yönün pozitif kabul edildiğini belirle. Ondalık sayıları gerekirse eş paydalı kesirlerle düşün. Her çözümün sonunda hareketi tersine izleyerek başlangıca dön. Böylece bir işlemin işaretini ezberlemek yerine yaptığı değişimi model üzerinde açıklayabilirsin.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- İşaretli değişimden son konumu bulurKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-APRASY-01
- İki işaretli ölçüm arasındaki farkı yorumlarKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-APRASY-02
- Eş değişimlerin toplam etkisini hesaplarKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-APRASY-03
- Toplam değişimi eş adımlara bölerKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-APRASY-04
- Ardışık ters yönlü değişimleri modellerKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-APRASY-05
- İki koşuldan başlangıç değerini belirlerKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-APRASY-06
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
7. Sınıf Matematik: İşaretli Rasyonel Sayılarla Model Kurma için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
7. Sınıf Matematik: İşaretli Rasyonel Sayılarla Model Kurma nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
7. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 7. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
7. Sınıf Matematik: İşaretli Rasyonel Sayılarla Model Kurma testi nasıl çözülür?
3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
7. Sınıf Matematik: İşaretli Rasyonel Sayılarla Model Kurma sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
Ön değerlendirme: konum ile değişimi ayır
DERİN AÇIKLAMA
Sayı doğrusunda eksi üç noktası bir konumdur; sağa beş birim hareket ise bir değişimdir. Konumla değişimi topladığında son konumu bulursun: −3 + 5 = 2. Hareket beş birim olduğu hâlde sonuç iki olabilir, çünkü sıfırdan başlamadın. Şimdi eksi üçten sıfıra üç, sıfırdan ikiye iki adım ilerle. Toplam beş adımı gör. Rasyonel sayılarda da aynı düşünce geçerlidir: yarım veya çeyrek birimlik adımlar kullanılabilir. İşareti sayıdan ayırmadan oku; “eksi iki buçuk” bütünüyle bir konum belirtir. Kâğıdında başlangıç noktasını, hareket okunu ve son noktayı farklı işaretlerle göstermek bu üç niceliği karıştırmanı engeller.
AYRINTILI ANLATIM
İşaretli başlangıçtan son değeri ve farkı bul
DERİN AÇIKLAMA
Başlangıç sıcaklığı −2,5 °C olsun ve sıcaklık 4,25 °C artsın. Son sıcaklık −2,5 + 4,25 = 1,75 °C olur. Önce sıfıra ulaşmak için 2,5 derecelik artış kullanıldı, geriye 1,75 derecelik artış kaldı. Başlangıcın mutlak değerini doğrudan artışa eklemek farklı sonuç üretir. İki ölçüm verilirse değişim son eksi ilk olarak bulunur. −4,5 değerinden 3,25 değerine artış 3,25 − (−4,5) = 7,75 birimdir. Kontrol için −4,5 + 7,75 = 3,25 yaz. Son değer ile değişim miktarının aynı olmadığını hem işlem hem sayı doğrusu üzerinde açıklamaya çalış.
AYRINTILI ANLATIM
Eş yönlü değişimleri bir araya getir
DERİN AÇIKLAMA
Bir robot her adımda 0,75 metre alçalıyorsa, yükselme pozitif kabul edildiğinde tek adımın değişimi −0,75 metredir. Üç adımın toplam değişimi 3 × (−0,75) = −2,25 metredir. İşaret aşağı yönü, mutlak değer toplam değişim büyüklüğünü gösterir. Soruda başlangıç yüksekliği verilmediyse son yüksekliği bulduğunu iddia etme; yalnız değişim hesaplanmıştır. Şimdi üç tane aşağı yönlü, eş uzunlukta ok çiz. Okları uç uca ekleyince tek büyük aşağı yönlü ok elde edersin. Adım sayısını değişime toplamak bu modeli karşılamaz; her adım aynı miktarı tekrar ettiği için çarpma kullanılır. Sonucu adım sayısına bölerek tek adım değişimini geri bulabilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
Toplam değişimi eş adımlara paylaştır
DERİN AÇIKLAMA
Toplam değişim −7,5 metre ve hareket beş eş adım olsun. Tek adımın değişimi −7,5 ÷ 5 = −1,5 metredir. Beş pozitif bir adım sayısıdır; toplamın yönünü tersine çevirmez. Sonucu kontrol etmek için beş tane −1,5 değerini topla veya 5 × (−1,5) işlemini yap. Eğer yalnız 1,5 yazarsan büyüklüğü bulmuş ama yönü kaybetmiş olursun. “Eş adım” ifadesi kullanılmadığında tek bir adımın değişimi toplamdan belirlenemeyebilir; farklı adımlar aynı toplamı oluşturabilir. Model kurarken hangi bilginin eşit paylaşımı mümkün yaptığını söyle. Bu açıklama, bölme kuralını bir işlem alışkanlığı olmaktan çıkarıp verilere dayalı bir karar hâline getirir.
AYRINTILI ANLATIM
Ardışık ters yönlü hareketleri sırayla izle
DERİN AÇIKLAMA
İşaretçi 4,5 noktasından önce 1,75 birim sola, sonra 0,5 birim sağa gitsin. İlk hareket sonunda 4,5 − 1,75 = 2,75 noktasına gelir. İkinci hareket sonunda 2,75 + 0,5 = 3,25 olur. İki hareketi de çıkarmak ikinci yönü yanlış okumaktır; ilk ara konumu cevap seçmek ise hareketi tamamlamamaktır. Şimdi sonuçtan geriye git: sağa yapılan yarım birimi çıkar, ardından sola yapılan 1,75 birimi ekle. 3,25 − 0,5 + 1,75 = 4,5 başlangıcını bulursun. Ters kontrol sırasında hem işlem yönünün hem sıranın geri alındığını izle. Ondalık basamakları hizalayarak yazmak bu anlam denetimine ek olarak hesap hatalarını da azaltır.
AYRINTILI ANLATIM
Son durumdan başlangıcı geri kur
DERİN AÇIKLAMA
Bir ölçüm her aşamada 1,5 birim azalsın ve üç aşama sonunda −1,25 olsun. Toplam değişim 3 × (−1,5) = −4,5 birimdir. Başlangıç artı değişim son değeri verir. O hâlde başlangıç, −1,25 − (−4,5) = 3,25 olmalıdır. Kontrol 3,25 − 4,5 = −1,25 biçimindedir. Başlangıcı ararken azalmayı bir kez daha uygularsan gelecekteki bir durumu hesaplarsın. Yanlış cevabını incelerken “konum mu değişim mi, yön ne, kaç aşama var?” sorularını sırayla yanıtla. Kendi üç aşamalı hareketini çizip bir arkadaşına son durumdan başlangıcı buldurmayı dene. İki çözüm aynı modele dönüyorsa işlemlerin anlamını tutarlı biçimde kurabiliyorsun demektir.
SIK SORULANLAR
7. Sınıf Matematik: İşaretli Rasyonel Sayılarla Model Kurma hakkında kısa yanıtlar
01Negatif rasyonel sayıları sayı doğrusunda nasıl karşılaştırırım?
Sayı doğrusunda sağda olan sayı her zaman daha büyüktür. Negatiflerde mutlak değeri büyük olan sayı daha solda kalır; bu yüzden −3/4, −1/2’den küçüktür. Paydaları eşitlemek konumları karşılaştırmayı kolaylaştırır.
02Farklı paydalı rasyonel sayılar neden doğrudan toplanmaz?
Payda parçanın büyüklüğünü gösterir; farklı büyüklükte parçalar önce aynı birime çevrilmelidir. Ortak payda bulup yalnız payları toplarız, paydayı koruruz ve sonuç mümkünse sadeleştirilir.
03Bir rasyonel sayıyı çıkarmak modelde ne anlama gelir?
Çıkarma, sayının toplama işlemine göre tersini eklemek olarak düşünülebilir. Örneğin 1/2−(−1/4), negatif çeyreği kaldırmak yerine pozitif çeyrek eklemek demektir; sonuç 3/4 olur.
04Çarpma ve bölmede işaret kuralının mantığı nedir?
Aynı işaretli iki sayının çarpımı veya bölümü pozitif, farklı işaretlilerin sonucu negatiftir. Bölme, ikinci sayının çarpmaya göre tersiyle çarpmaktır; ters alınırken pay ve payda yer değiştirir, işaret kaybolmaz.
05Rasyonel sayı işleminin sonucunu nasıl hızlı denetlerim?
Önce işareti ve yaklaşık büyüklüğü tahmin ederim. Kesirleri ondalık ya da sayı doğrusu konumuyla kabaca karşılaştırır, sonra ortak payda veya ters çevirme adımlarımı kontrol ederim; uyumsuzluk varsa işlemi baştan incelerim.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- MEB Ortaokul Matematik Öğretim Programı 2026Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- TYMM 7. Sınıf Matematik Tema AçıklamalarıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME
Ne öğrendiğini hemen doğrula.
Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.
7. Sınıf Rasyonel Sayı Problemleri — Temeli Kur
10 soru · karma
7. Sınıf Rasyonel Sayı Problemleri — Uygula ve Açıkla
10 soru · karma
7. Sınıf Rasyonel Sayı Problemleri — Modelle ve Denetle
10 soru · karma