ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
7. Sınıf Matematik Cebirsel İfadeler, Denklem ve Eşitsizlik Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?
Cebir, yalnızca harflerle işlem yapmak değil, değişen nicelikler arasındaki yapıyı görünür kılmaktır. Bir bilinmeyenin farklı değerler alabileceğini göstermek için değişken kullanır; aynı değişkeni taşıyan terimleri ilişkilendiririz. Denklem iki ifadenin eşitliğini, eşitsizlik ise değerlerin hangi sınırlar içinde bulunduğunu anlatır. Günlük yaşam problemlerini cebir diline çevirmek, karmaşık görünen ilişkileri düzenli adımlarla çözmemizi sağlar. Ayrıca ardışık sayılar, tek-çift özellikleri ve işlem makineleri gibi durumlar cebirsel genelleme ve algoritmik düşünmenin güçlü örnekleridir.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Cebirsel ifadelerle işlem yaparKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-CD-01
- Birinci dereceden denklemleri çözerKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-CD-02
- Birinci dereceden eşitsizlikleri çözerKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-CD-03
- Cebirsel akıl yürütme ve algoritma geliştirirKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-CD-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
7. Sınıf Matematik Cebirsel İfadeler, Denklem ve Eşitsizlik Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
7. Sınıf Matematik Cebirsel İfadeler, Denklem ve Eşitsizlik Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
7. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 7. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
7. Sınıf Matematik Cebirsel İfadeler, Denklem ve Eşitsizlik Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
7. Sınıf Matematik Cebirsel İfadeler, Denklem ve Eşitsizlik Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
Terim, katsayı ve benzer terimler
DERİN AÇIKLAMA
3x + 5 ifadesinde 3x ve 5 birer terim, 3 ise x’in katsayısıdır. Aynı değişkeni aynı kuvvetle içeren terimler benzerdir; 4x ile −2x toplanabilir, fakat 4x ile 4 ayrı tür nicelikleri temsil eder. 4x − 2x + 3 = 2x + 3 olur. Parantezin önündeki sayı içerideki her terimle çarpılır: 3(x − 2) = 3x − 6. Çıkarma işaretini paranteze dağıtırken bütün terimlerin işareti değişir.
AYRINTILI ANLATIM
Denklem kurma ve eşitliği koruma
DERİN AÇIKLAMA
Denklemde amaç bilinmeyeni yalnız bırakmaktır. Terazi benzetmesinde eşitliğin iki tarafına aynı işlem uygulanırsa denge korunur. 3x + 5 = 20 denkleminde önce iki taraftan 5 çıkarılır, ardından iki taraf 3’e bölünür ve x = 5 bulunur. Problem cümlesindeki “toplam”, “iki katı”, “eksiği” gibi ifadeler cebirsel modele çevrilir. Bulunan değer başlangıç denkleminde yerine yazılarak iki tarafın gerçekten eşit olup olmadığı kontrol edilir.
AYRINTILI ANLATIM
Eşitsizlik ve yön değişimi
DERİN AÇIKLAMA
x + 4 < 10 eşitsizliği x < 6 sonucunu verir; iki taraftan aynı sayı çıkarıldığında yön değişmez. Pozitif sayıyla çarpma veya bölmede de yön korunur. Ancak iki taraf negatif bir sayıyla çarpılır ya da bölünürse yön ters çevrilir: −2x > 8 için x < −4 olur. Bunun nedeni sayı doğrusunda negatifle çarpmanın sıralamayı yansıtmasıdır. Çözüm, tek bir sayı değil verilen koşulu sağlayan değerlerin bütünüdür.
AYRINTILI ANLATIM
Sayı özelliklerini cebirle gerekçelendirme
DERİN AÇIKLAMA
Çift sayılar 2n, tek sayılar 2n + 1 biçiminde gösterilebilir. İki tek sayının toplamı (2a + 1) + (2b + 1) = 2(a + b + 1) olduğundan çifttir. Ardışık tam sayılar n ve n + 1 olarak modellenir. Bu sayıların çarpımı her zaman çifttir; çünkü ardışık iki sayıdan biri mutlaka çift olur. Örnekler bir iddiayı fark ettirebilir, fakat cebirsel gösterim iddianın bütün uygun sayılar için neden doğru olduğunu açıklar.
AYRINTILI ANLATIM
İşlem algoritması ve geriye doğru düşünme
DERİN AÇIKLAMA
Bir işlem süreci başlangıç, sıralı adımlar ve sonuçtan oluşur. “Sayıyı 3 ile çarp, 2 çıkar” kuralı x girdisi için 3x − 2 çıktısını üretir. Sonuç biliniyorsa işlemler ters sırada ve ters işlemlerle çözülür: çıktı 16 ise önce 2 eklenir, sonra 3’e bölünür ve girdi 6 bulunur. Algoritmayı tablo, sözel liste veya cebirsel ifade ile göstermek mümkündür. Her adımın belirli olması, aynı girdinin her uygulamada aynı çıktıyı vermesini sağlar.
SIK SORULANLAR
7. Sınıf Matematik Cebirsel İfadeler, Denklem ve Eşitsizlik Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Hangi cebirsel terimler birbiriyle toplanabilir?
Değişken kısmı aynı olan benzer terimlerin katsayıları toplanabilir; sabit terimler de kendi aralarında birleştirilir.
02Bir denklemin çözümü nasıl doğrulanır?
Bulunan değer denklemde bilinmeyenin yerine yazılır; sol ve sağ taraf aynı sonucu veriyorsa çözüm doğrudur.
03Eşitsizlik işareti hangi durumda yön değiştirir?
Eşitsizliğin iki tarafı negatif bir sayıyla çarpıldığında veya bölündüğünde işaretin yönü ters çevrilir.
04İki tek sayının toplamının çift olduğu cebirle nasıl gösterilir?
Tek sayılar 2a+1 ve 2b+1 yazılır; toplam 2(a+b+1) biçiminde 2’nin katı olur.
05Bir işlem algoritması geriye doğru nasıl çözülür?
Son adımdan başlanır; her işlem ters işlemle ve uygulandığı sıranın tersi izlenerek başlangıç değerine ulaşılır.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- 7. Sınıf İşlemlerle Cebirsel Düşünme ve Değişimler TemasıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME
Ne öğrendiğini hemen doğrula.
Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.
Cebirsel İfadeler, Denklem ve Eşitsizlik Testi 1
10 soru · karma
Cebirsel İfadeler, Denklem ve Eşitsizlik Testi 2
10 soru · karma