7. SıNıF MATEMATIK

7. Sınıf Matematik Oran, Orantı ve Doğru Orantı Konu Anlatımı

Oranın sırasını ve birim oranı anlamlandır; eşdeğer oran, doğru orantı, ölçek ve günlük yaşam problemlerini çöz.

• Sınıf7. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım5 bölüm
  • Okuma3 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

7. Sınıf Matematik Oran, Orantı ve Doğru Orantı Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Oran, iki niceliği “kaç katı” veya “bir birime ne kadar” düşüncesiyle karşılaştırır. Bir sınıftaki kız ve erkek öğrenci sayısından bir aracın bir saatte aldığı yola kadar farklı durumlar oranla modellenebilir. Ancak oran yazmak yalnız iki sayıyı bölmek değildir; karşılaştırmanın yönünü, birimleri ve bağlamı açıkça belirtmek gerekir. Eşdeğer oranlar aynı karşılaştırmayı farklı sayılarla gösterir. Nicelikler aynı çarpanla büyüyüp küçülüyorsa doğru orantı ilişkisi kurulur ve bilinmeyen değer güvenilir biçimde hesaplanabilir.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Oran ilişkilerini yorumlarKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-OO-01
  • Eşdeğer oranları oluştururKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-OO-02
  • Doğru orantılı nicelikleri çözümlerKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-OO-03
  • Oran-orantı problemlerini çözerKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-OO-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

7. Sınıf Matematik Oran, Orantı ve Doğru Orantı Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

7. Sınıf Matematik Oran, Orantı ve Doğru Orantı Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

7. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 7. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

7. Sınıf Matematik Oran, Orantı ve Doğru Orantı Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

7. Sınıf Matematik Oran, Orantı ve Doğru Orantı Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Oranın anlamı ve yazılış sırası

DERİN AÇIKLAMA

a niceliğinin b niceliğine oranı a/b veya a:b biçiminde yazılır. Sıra önemlidir; 8 kırmızı ve 12 mavi kalemde kırmızının maviye oranı 8/12 iken mavinin kırmızıya oranı 12/8’dir. Aynı tür nicelikler karşılaştırılıyorsa birimler eşitlenmelidir. 2 metre ile 50 santimetrenin oranı 2/50 değil, 200/50 = 4’tür. Farklı tür niceliklerin oranı ise hız veya birim fiyat gibi yeni bir anlam taşıyabilir.

AYRINTILI ANLATIM

Eşdeğer oran ve orantı

DERİN AÇIKLAMA

Bir oranın payı ve paydası sıfırdan farklı aynı sayıyla çarpıldığında veya bölündüğünde eşdeğer oran elde edilir. 3/5, 6/10 ve 15/25 aynı karşılaştırmayı anlatır. İki oranın eşitliği orantıdır: a/b = c/d. Paydalar sıfır değilse içler-dışlar çarpımı a·d = b·c olur. Bu eşitlik bilinmeyen değeri bulmak için kullanılabilir; fakat bulunan sonuç mutlaka oran sırasına ve bağlamdaki birime göre yeniden kontrol edilmelidir.

AYRINTILI ANLATIM

Doğru orantı ve sabit oran

DERİN AÇIKLAMA

Bir nicelik iki katına çıktığında diğeri de iki katına, yarıya indiğinde diğeri de yarıya iniyorsa doğru orantı vardır. y ile x doğru orantılıysa y/x oranı sabit bir k sayısına eşittir ve y = kx yazılır. Tablo satırlarında y/x değerlerinin aynı olması ilişkiyi doğrular. Doğru orantı grafiği başlangıç noktasından geçen bir doğrudur. Her birlikte artış doğru orantı değildir; sabit bir başlangıç ücreti eklenen taksi tarifesinde oran değişebilir.

AYRINTILI ANLATIM

Birim oran ve çözüm stratejileri

DERİN AÇIKLAMA

Birim oran, karşılaştırılan niceliklerden birini 1 yapar. 3 kilogram elma 72 liraysa 1 kilogramın fiyatı 72/3 = 24 liradır. İstenen miktar 24 ile çarpılır. Orantı tablosu da aynı düşünceyi görünür kılar: miktarın hangi çarpanla değiştiği bulunur ve diğer niceliğe uygulanır. İçler-dışlar çarpımı kullanılabilir; ancak birim oran yöntemi özellikle fiyat, hız ve tüketim problemlerinde sonucun ne ifade ettiğini daha açık gösterir.

AYRINTILI ANLATIM

Ölçek, tarif ve problem kontrolü

DERİN AÇIKLAMA

Ölçek gerçek uzunluk ile çizim uzunluğu arasındaki sabit orandır. 1:200 000 ölçeğinde çizimdeki 1 santimetre gerçekte 200 000 santimetre, yani 2 kilometredir. Tariflerde kişi sayısı değiştiğinde her malzeme aynı çarpanla artırılır. Problem sonunda büyüklük kontrolü yapılmalıdır: kişi sayısı artmışken malzeme miktarının azalması doğru orantıya aykırıdır. Ayrıca santimetreyi kilometreye, dakikayı saate çevirme gibi birim dönüşümleri sonuçtan önce tamamlanmalıdır.

SIK SORULANLAR

7. Sınıf Matematik Oran, Orantı ve Doğru Orantı Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Bir oran yazılırken niceliklerin sırası neden önemlidir?

İlk nicelik paya, karşılaştırıldığı ikinci nicelik paydaya yazılır; sıra değişince oran genellikle tersine döner.

02Eşdeğer oranlar nasıl oluşturulur?

Oranın iki terimi de sıfırdan farklı aynı sayıyla çarpılır veya tam bölünüyorsa aynı sayıya bölünür.

03Bir tablodaki niceliklerin doğru orantılı olduğu nasıl anlaşılır?

Karşılıklı değerlerin oranı her satırda aynı sabit sayıyı veriyorsa nicelikler doğru orantılıdır.

04Birim oran günlük yaşamda ne işe yarar?

Bir kilogramın fiyatı veya bir saatteki yol gibi tek birime düşen değeri bularak karşılaştırmayı kolaylaştırır.

05Ölçek sorularında en sık yapılan hata nedir?

Çizim ve gerçek uzunluğu aynı birime çevirmeden oranlamak ya da ölçeğin sırasını ters kullanmaktır.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. 7. Sınıf Sayılar ve Nicelikler (2) Teması

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.