7. SıNıF MATEMATIK

7. Sınıf Matematik İstatistiksel Araştırma ve Veri Analizi Konu Anlatımı

Araştırma sorusu kur; kategorik ve sürekli veriyi uygun grafikle sun, merkez-yayılım ölçülerini hesapla ve yanlılığı sorgula.

• Sınıf7. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım5 bölüm
  • Okuma4 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

7. Sınıf Matematik İstatistiksel Araştırma ve Veri Analizi Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

İstatistik, yalnız sayıların ortalamasını bulmak değil, anlamlı bir soru sormaktan güvenilir bir sonuca ulaşmaya kadar bütün araştırma sürecidir. İyi bir araştırmada kimin veya neyin inceleneceği, hangi verinin nasıl toplanacağı ve hangi gösterimin kullanılacağı önceden düşünülür. Kategorik veriler grupları, sürekli nicel veriler ise ölçümle elde edilen değerleri anlatır. Aritmetik ortalama ve ortanca dağılımın merkezini; açıklık ve ortalama mutlak sapma yayılımını özetler. Bununla birlikte yanlı örneklem, aykırı değer veya kesilmiş grafik ekseni sonuçları yanıltabilir; bu nedenle her istatistiksel iddia eleştirel okunmalıdır.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• İstatistiksel araştırma planlarKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-IV-01
  • Veriyi uygun gösterimle sunarKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-IV-02
  • Merkez ve yayılım ölçülerini hesaplarKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-IV-03
  • İstatistiksel sonuçları eleştirel değerlendirirKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-IV-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

7. Sınıf Matematik İstatistiksel Araştırma ve Veri Analizi Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

7. Sınıf Matematik İstatistiksel Araştırma ve Veri Analizi Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

7. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 7. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

7. Sınıf Matematik İstatistiksel Araştırma ve Veri Analizi Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

7. Sınıf Matematik İstatistiksel Araştırma ve Veri Analizi Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Araştırma sorusu, evren ve örneklem

DERİN AÇIKLAMA

İstatistiksel araştırma sorusu birden çok kişiden veya durumdan veri toplamayı ve veriler arasında değişkenlik bulunmasını gerektirir. “Okulumuzdaki öğrencilerin günlük ekran süreleri nasıldır?” buna uygundur. Araştırmanın ilgilendiği bütün grup evren, evrenden seçilen daha küçük grup örneklemdir. Örneklem evreni temsil etmeli; yalnız kolay ulaşılan veya aynı görüşteki kişilerden seçilmemelidir. Veri toplama yöntemi, ölçüm birimi, zaman aralığı ve gizlilik koşulları plan içinde açıkça belirtilmelidir.

AYRINTILI ANLATIM

Kategorik ve sürekli nicel veri

DERİN AÇIKLAMA

Kategorik veri kişileri ya da nesneleri sınıflara ayırır: ulaşım türü, sevilen ders veya göz rengi gibi. Sürekli nicel veri ölçümle elde edilir ve bir aralıktaki ondalık değerleri alabilir; boy, süre ve sıcaklık örnektir. Veri türünü doğru belirlemek gösterim ve analiz seçimini etkiler. “Kardeş sayısı” sayısal olsa da kesikli nicel veridir; 2,4 kardeş olmaz. Sorunun amacı yalnız kategorilerin sıklığını karşılaştırmaksa aritmetik ortalama hesaplamak anlamlı değildir.

AYRINTILI ANLATIM

Tablo, nokta grafiği ve çizgi grafiği

DERİN AÇIKLAMA

Nokta grafiğinde her gözlem sayı doğrusu üzerinde bir noktayla gösterilir; küçük nicel veri gruplarında tekrarları ve kümelenmeyi görmeyi kolaylaştırır. Çizgi grafiği zamana bağlı değişimi göstermek için uygundur; ardışık ölçümler çizgilerle bağlanır. Kategoriler arasında doğal sıra veya süreklilik yoksa çizgiyle bağlamak yanlış bir değişim izlenimi yaratabilir. Eksen adları, birimler, ölçek aralıkları, başlık ve veri kaynağı eksiksiz olmalıdır. Eşit olmayan ölçek aralıkları grafiği yanıltabilir.

AYRINTILI ANLATIM

Merkez ve yayılım ölçüleri

DERİN AÇIKLAMA

Aritmetik ortalama veri toplamının veri sayısına bölümüdür. Ortanca, sıralı verinin ortasındaki değer; veri sayısı çiftse ortadaki iki değerin ortalamasıdır. En sık tekrar eden değer tepe değerdir. Açıklık, en büyük ile en küçük değerin farkıdır. Ortalama mutlak sapmada her değerin ortalamaya uzaklığının mutlak değeri alınır ve bu uzaklıkların ortalaması bulunur. Merkez ölçüleri tipik değeri, yayılım ölçüleri değerlerin birbirine ne kadar yakın olduğunu açıklar.

AYRINTILI ANLATIM

Aykırı değer, yanlılık ve güvenilir yorum

DERİN AÇIKLAMA

Aykırı değer diğer gözlemlerden çok uzak olabilir ve aritmetik ortalamayı belirgin biçimde değiştirebilir; ortanca genellikle daha dayanıklıdır. Bir anket yalnız okul takımındaki öğrencilere uygulanırsa tüm okulun spor alışkanlığını temsil etmeyebilir. “Başarılı uygulamamızı beğendiniz mi?” gibi yönlendirici soru da yanlılık üretir. Grafik ekseninin sıfırdan başlamaması küçük farkları aşırı büyük gösterebilir. Sonuç yorumlanırken örneklem büyüklüğü, seçilme yöntemi, veri kaynağı ve kullanılan özet ölçünün uygunluğu birlikte sorgulanmalıdır.

SIK SORULANLAR

7. Sınıf Matematik İstatistiksel Araştırma ve Veri Analizi Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01İstatistiksel araştırma sorusunun özelliği nedir?

Birden çok gözlemden veri toplamayı gerektirir ve cevapların doğal olarak değişkenlik göstermesine izin verir.

02Kategorik veri ile sürekli nicel veri nasıl ayrılır?

Kategorik veri sınıfları adlandırır; sürekli nicel veri ölçülür ve belirli bir aralıkta ondalıklı değerler alabilir.

03Çizgi grafiği hangi tür durumlarda kullanılmalıdır?

Zaman içinde ardışık ölçümlerin nasıl değiştiğini göstermek istendiğinde çizgi grafiği uygun bir seçimdir.

04Aykırı değer varsa ortalama mı ortanca mı daha dayanıklıdır?

Ortanca, sıralamadaki konuma dayandığı için çok büyük veya küçük aykırı değerlerden genellikle daha az etkilenir.

05Ortalama mutlak sapma neyi gösterir?

Veri değerlerinin aritmetik ortalamadan ortalama olarak ne kadar uzaklaştığını, yani yayılım düzeyini gösterir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. 7. Sınıf İstatistiksel Araştırma Süreci Teması

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.