7. SıNıF MATEMATIK

7. Sınıf Matematik Teorik Olasılık ve Olaylar Konu Anlatımı

Örnek uzay ve olayları kur; teorik olasılık, tümleyen, ayrık ve ortak sonuçlu olayları günlük deneylerle çözümle.

• Sınıf7. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım5 bölüm
  • Okuma4 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

7. Sınıf Matematik Teorik Olasılık ve Olaylar Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Olasılık, sonucu önceden kesin olarak bilinmeyen deneyler hakkında ölçülü tahmin yapmamızı sağlar. Bir para atışında yazı veya tura gelebilir; bir zar atışında altı farklı sonuç vardır. Önce bütün olası sonuçları içeren örnek uzay doğru kurulmalı, sonra ilgilendiğimiz olay bu uzayın alt kümesi olarak belirlenmelidir. Sonuçlar eş olasılıklıysa teorik olasılık uygun durum sayısının bütün durum sayısına oranıdır. Tümleyen olay, ayrık olay ve ortak sonuçlu olay ilişkileri daha karmaşık soruları düzenler. Sonuçların gerçekten eşit olabilirlikte olup olmadığını sorgulamak, yanlış oran kurmayı önler.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Örnek uzay ve olayları belirlerKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-OL-01
  • Teorik olasılığı hesaplarKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-OL-02
  • Tümleyen olay ilişkisini kullanırKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-OL-03
  • Ayrık ve ayrık olmayan olayları çözümlerKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-OL-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

7. Sınıf Matematik Teorik Olasılık ve Olaylar Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

7. Sınıf Matematik Teorik Olasılık ve Olaylar Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

7. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 7. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

7. Sınıf Matematik Teorik Olasılık ve Olaylar Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

7. Sınıf Matematik Teorik Olasılık ve Olaylar Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Deney, sonuç, örnek uzay ve olay

DERİN AÇIKLAMA

Sonucu kesin bilinmeyen fakat olası sonuçları tanımlanabilen sürece şans deneyi denir. Deneyin tek bir gerçekleşmesi sonuçtur. Bütün olası sonuçların kümesi örnek uzay, belirli koşulu sağlayan sonuçların kümesi olaydır. Standart bir zar için S = {1, 2, 3, 4, 5, 6}; çift gelme olayı {2, 4, 6} olur. Örnek uzayın hiçbir sonucunu içermeyen olay imkânsız, bütün sonuçlarını içeren olay kesindir. Sistematik liste veya tablo eksik sonuç bırakmayı önler.

AYRINTILI ANLATIM

Eş olasılıklı sonuçlarda teorik olasılık

DERİN AÇIKLAMA

Sonuçlar eşit olabilirlikteyse P(A) = A olayındaki sonuç sayısı / örnek uzaydaki sonuç sayısıdır. Standart zarda 4’ten büyük gelme olayı {5, 6} olduğundan olasılık 2/6 = 1/3’tür. Olasılık 0 ile 1 arasındadır; 0 imkânsız, 1 kesin olayı gösterir. Kesir, ondalık veya yüzde biçiminde ifade edilebilir. Torbadaki renk sayıları eşit değilse renkler eş olasılıklı değildir; tek tek bilyeler eş olasılıklı sonuç olarak sayılmalıdır.

AYRINTILI ANLATIM

Tümleyen olay ve en az bir stratejisi

DERİN AÇIKLAMA

A olayının gerçekleşmemesi A′ tümleyen olayıdır. A ve A′ birlikte bütün örnek uzayı oluşturur ve ortak sonuçları yoktur; bu nedenle P(A) + P(A′) = 1’dir. P(A) = 0,35 ise P(A′) = 0,65 olur. “En az bir” içeren sorularda doğrudan birçok durumu saymak yerine hiç gerçekleşmeme olasılığını bulup 1’den çıkarmak kolay olabilir. İki zarın en az birinde 6 gelmesi, hiçbirinde 6 gelmemesinin tümleyenidir.

AYRINTILI ANLATIM

Ayrık ve ayrık olmayan olaylar

DERİN AÇIKLAMA

Aynı deneyde birlikte gerçekleşemeyen olaylar ayrıktır. Bir zarın tek gelmesi ile çift gelmesi ortak sonuç taşımadığı için ayrıktır ve birleşim olasılıkları toplanır. “Çift gelme” ile “3’ten büyük gelme” olayları 4 ve 6 sonuçlarında kesişir; ayrık değildir. Ayrık olmayan olaylarda P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B) kullanılır. Ortak sonuç bir kez sayılmalıdır; aksi hâlde olasılık gereğinden büyük bulunur.

AYRINTILI ANLATIM

Eşit olmayan olabilirlik ve deneysel kontrol

DERİN AÇIKLAMA

Bir çarkın dilimleri farklı alanlara sahipse her renk eşit olasılıklı kabul edilemez. Olasılık, eş alanlı temel bölgeler üzerinden hesaplanmalıdır. Teorik olasılık ideal modelin uzun dönemde beklediği oranı verir; deneysel olasılık gerçekleşen denemelerdeki sıklığa dayanır. Az sayıda denemede iki değer farklı olabilir. Deneme sayısı arttıkça dengeli bir deneyde deneysel oran çoğunlukla teorik değere yaklaşır. Ancak araç hatalıysa veya seçim süreci yanlıysa bu yakınlaşma beklenen biçimde gerçekleşmeyebilir.

SIK SORULANLAR

7. Sınıf Matematik Teorik Olasılık ve Olaylar Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Örnek uzay ile olay arasındaki fark nedir?

Örnek uzay deneyin bütün olası sonuçlarını, olay ise belirli koşulu sağlayan sonuçların bir alt kümesini içerir.

02Teorik olasılık hangi durumda uygun durumların tüm durumlara oranıdır?

Örnek uzaydaki temel sonuçların birbirleriyle eşit olabilirliğe sahip olduğu doğrulandığında bu oran kullanılır.

03Bir olay ile tümleyeninin olasılıkları neden toplamda birdir?

Olayın gerçekleşmesi ve gerçekleşmemesi bütün olasılıkları eksiksiz ve ortak sonuç olmadan kapsar.

04İki olayın ayrık olduğu nasıl anlaşılır?

Olay kümelerinin ortak hiçbir sonucu yoksa aynı deneyde birlikte gerçekleşemezler ve ayrık kabul edilirler.

05Deneysel olasılık teorik olasılıktan neden farklı çıkabilir?

Sonlu sayıda denemede rastlantısal dalgalanma olur; deneme sayısı arttıkça dengeli deneyde fark genellikle azalır.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. 7. Sınıf Veriden Olasılığa Teması

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.