ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
7. Sınıf Matematik: Doğru Orantıda Birim Değer ve Yüzde nasıl daha sağlam öğrenilir?
Doğru orantılı bir durumda iki nicelik aynı katsayıyla değişir ve uygun birim oran sabit kalır. Bu derste birim fiyat, tarif miktarı, yüzde ve oranla paylaşım üzerinde çalışacaksın. Her artan iki nicelik doğru orantılı değildir: sabit bir başlangıç bedeli ilişkiyi değiştirebilir. Önce tablo kur, bir birime karşılık gelen miktarı bul ve yeni duruma ölçekle. Sorulardaki fiyatlar matematik alıştırması için seçilmiş kurgu değerlerdir. Bu paket doğru orantılı problemler ve orantılı olmayan basit karşılaştırmalarla sınırlıdır. İlgisiz bir işlem şablonunu ezberlemek yerine neden aynı birim oranı kullanabildiğini açıklaman beklenir.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Sabit birim bedelle yeni toplamı bulurKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-APORAN-01
- Tarifi kişi sayısına göre ölçeklerKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-APORAN-02
- İndirimden sonra ödenecek bedeli bulurKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-APORAN-03
- Belirli yüzdesi verilen çokluğu bulurKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-APORAN-04
- Oranla paylaştırmada bütün payları sayarKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-APORAN-05
- Sabit ücretli modeli doğru orantıdan ayırırKI-GRADE-7-SINIF-MATEMATIK-APORAN-06
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
7. Sınıf Matematik: Doğru Orantıda Birim Değer ve Yüzde için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
7. Sınıf Matematik: Doğru Orantıda Birim Değer ve Yüzde nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
7. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 7. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
7. Sınıf Matematik: Doğru Orantıda Birim Değer ve Yüzde testi nasıl çözülür?
3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
7. Sınıf Matematik: Doğru Orantıda Birim Değer ve Yüzde sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
Ön değerlendirme: sabit olan niceliği bul
DERİN AÇIKLAMA
Üç defter 27 TL tutuyor ve her defter aynı fiyattan alınıyorsa bir defter 9 TL’dir. Altı defter 54 TL tutar. Defter sayısı iki katına çıkarken bedel de iki katına çıktı; 27/3 ile 54/6 aynı birim fiyatı verir. Fakat geçen yıl ile bir kişinin boyu böyle bir ilişki kurmaz; yıl sayısı iki katına çıkınca boy iki katına çıkmak zorunda değildir. Şimdi iki sütunlu küçük bir tablo oluştur ve her satırda bedeli defter sayısına böl. Sabit çıkan değerin birimini TL/defter olarak yaz. Sabit kalan toplam değil birim orandır. Bu ayrım, yalnız iki nicelik birlikte artıyor diye orantı varsaymanı engeller.
AYRINTILI ANLATIM
Birim değere in ve yeni miktara ölçekle
DERİN AÇIKLAMA
Dört kişilik bir tarif 240 gram un içeriyorsa kişi başına 60 gram düşer. Yedi kişi için 7 × 60 = 420 gram gerekir. Birim değere inmek, önce verilen toplamı kişi sayısına bölmek demektir. Kişi sayısındaki üç kişilik artışı doğrudan 240 grama ekleyemezsin; kişi ile gram farklı birimlerdir. Aynı hesabı ölçek katsayısıyla da kurabilirsin: yedi kişilik miktar, dört kişiliğin 7/4 katıdır. Kontrol için 420’yi yediye, 240’ı dörde böl; iki bölüm de 60 olmalıdır. Tarif modelinde her kişi için aynı miktarın istendiği kabul edilir. Bu koşul değiştiğinde birim oranı otomatik olarak sabit sayamazsın.
AYRINTILI ANLATIM
Yüzde indirimi ile son fiyatı ayır
DERİN AÇIKLAMA
Dört yüz liralık bir üründe yüzde on beş indirim düşünelim. Yüzde birlik miktar 4 TL, yüzde on beşlik miktar 15 × 4 = 60 TL’dir. Son fiyat 400 − 60 = 340 TL olur. Altmış indirim tutarıdır; ödenecek bedel değildir. On beşi sabit lira gibi çıkarıp 385 yazmak yüzdeyi niceliğe çevirmeden işlem yapmaktır. Şimdi yüz eş kutulu bir şema düşün: her kutu dört lira, çıkarılan on beş kutu altmış liradır. Ödenen seksen beş kutunun bedeli de 340 liradır. Son fiyat ile indirim tutarını topladığında etiket fiyatını geri bulmalısın. Bu kontrol, artışla indirimi karıştırdığında da hatayı görünür kılar.
AYRINTILI ANLATIM
Yüzdesi bilinen miktardan bütünü bul
DERİN AÇIKLAMA
Bir kitaplığın yüzde yirmi beşi 40 kitap olsun. Yüzde yirmi beş, bütünün dörtte biridir; bütün dört tane kırklık parçadan oluşur ve 160 kitaptır. Verilen kırk sayısının yeniden yüzde yirmi beşini almak on verir ama bu bütün değildir. Önce verilen miktarın yüzde kaçlık parçayı temsil ettiğini işaretle. Başka bir yol, yüzde birlik miktarı 40 ÷ 25 = 1,6 kitaplık hesap birimi olarak düşünüp yüzle çarpmaktır; sonuç yine 160’tır. Burada ara oransal değer, gerçek kitapları kesmek anlamına gelmez. Tam kitap sayısının sonunda tam sayı olmasını ayrıca kontrol ederiz. Bulduğun bütünün yüzde yirmi beşi yeniden kırk olmalıdır.
AYRINTILI ANLATIM
Oranla paylaşırken bütün payları birlikte say
DERİN AÇIKLAMA
Altmış kartın iki gruba 2/3 oranıyla dağıtılması, birinci grubun iki, ikinci grubun üç eş pay almasıdır. Bütün beş pay olduğundan bir pay 60 ÷ 5 = 12 karttır. İlk grup 24, ikinci grup 36 kart alır. İlk gruba toplamın 2/3’ünü vermek 40 kart yapar ve kalan 20 ile oran 2 olur; istenen 2/3 olmaz. Parça-parça oranı ile parça-bütün oranı farklıdır. Şimdi beş eş kutu çiz, ikisini birinci gruba, üçünü ikinci gruba ayır. Hem 24 + 36 = 60 toplamını hem 24/36 = 2/3 oranını kontrol et. İki denetim birlikte, yalnız toplamın doğru olmasının yeterli olmadığını gösterir.
AYRINTILI ANLATIM
Sabit bedelli modelde orantı varsayımını sorgula
DERİN AÇIKLAMA
Bir atölye bir kez 10 TL hazırlık ve parça başına 6 TL alıyor olsun. Üç parça 10 + 18 = 28 TL, altı parça 10 + 36 = 46 TL tutar. Üç parçanın bedelini ikiyle çarpmak 56 TL verir; hazırlık bedelini yanlışlıkla iki kez saymış oluruz. Toplam fiyat parça sayısıyla doğru orantılı değildir, fakat hazırlık çıkarıldıktan sonraki değişken kısım birim fiyatla doğru orantılıdır. Şimdi tablonun her satırına sabit ve değişken gider için ayrı sütun ekle. Testte hata yaptığında “sabit kalan ne, birim oran ne, bütün kaç pay?” sorularına dön. Kendi karşı örneğini kurup bir iddianın neden her durumda geçerli olmadığını açıklamak, modeli yalnız hesaplamaktan daha derin anlamanı sağlar.
SIK SORULANLAR
7. Sınıf Matematik: Doğru Orantıda Birim Değer ve Yüzde hakkında kısa yanıtlar
01İki çokluğun doğru orantılı olduğunu nasıl test ederim?
Bir çokluk belirli katına çıkarken diğeri de aynı katına çıkıyorsa doğru orantı olabilir. Karşılık gelen değerlerin oranını hesaplarım; oran sabiti her satırda aynıysa ilişki doğru orantılıdır.
02Birim değer yöntemi bir problemi nasıl sadeleştirir?
Önce bir birime karşılık gelen miktarı bölme ile bulur, sonra istenen birim sayısıyla çarparım. 4 defter 60 liraysa bir defter 15 lira, 7 defter 105 liradır; işlem ilişkisini açıkça gösterir.
03Her iki miktarın birlikte artması doğru orantı için yeterli midir?
Yeterli değildir. Aynı katla değişmeleri gerekir. Yaş ile boy birlikte artabilir ama oranları sabit kalmaz; bu nedenle verilen en az iki değer çiftiyle oran sabiti kontrol edilmelidir.
04Yüzdeyi doğru orantı tablosuyla nasıl hesaplarım?
Bütün yüzde 100’e karşılık yazılır. İstenen parça ile yüzdesi aynı sütunlarda eşleştirilir; birim değer veya içler-dışlar çarpımıyla bilinmeyen bulunur. Bütün yanlış seçilirse yüzde de yanlış çıkar.
05Yüzde artış ile yeni değerin yüzdesi neden farklıdır?
Yüzde 20 artış, eski değerin yüzde 20’sinin eklenmesi ve yeni değerin eski değerin yüzde 120’si olması demektir. Yalnız 20 ile çarpmak yerine 0,20’lik artışı veya 1,20 katsayısını kullanmak gerekir.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- MEB Ortaokul Matematik Öğretim Programı 2026Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- TYMM 7. Sınıf Matematik Tema AçıklamalarıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME
Ne öğrendiğini hemen doğrula.
Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.
7. Sınıf Orantı ve Yüzde Problemleri — Temeli Kur
10 soru · karma
7. Sınıf Orantı ve Yüzde Problemleri — Uygula ve Açıkla
10 soru · karma
7. Sınıf Orantı ve Yüzde Problemleri — Modelle ve Denetle
10 soru · karma