KEŞFEDEREK ÖĞRENİYORUMOku, keşfet, dene.

2. SıNıF TüRKçE

Metinde Tahmin ve Çıkarım

Metindeki ipuçlarını birleştirerek açıkça yazmayan sonuçlara ulaşmayı ve olayın devamını tahmin etmeyi öğren.

Bir kart oku, örneğe bak, sonra yeni karta geç. Acelemiz yok.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf2. Sınıf
  • DersTürkçe
  • Anlatım2 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Metinler bazen her bilgiyi doğrudan söylemez. Yazarın verdiği küçük ipuçlarını birleştirerek bazı sonuçlara ulaşırız. Bu işleme çıkarım denir. “Ece şemsiyesini açtı, kaldırımlar ıslandı.” cümlelerinden havanın yağmurlu olduğunu çıkarabiliriz. Tahmin ise olayın devamında ne olabileceğini düşünmektir. İyi bir tahmin metindeki olaylara dayanır; yalnızca istediğimiz bir cevabı seçmeyiz.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Metindeki ipuçlarından çıkarım yaparKI-GRADE-2-SINIF-TURKCE-TC-01
  • Olayın devamına ilişkin tahminde bulunurKI-GRADE-2-SINIF-TURKCE-TC-02

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

2. Sınıf Türkçe Metinde Tahmin ve Çıkarım Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

2. Sınıf Türkçe Metinde Tahmin ve Çıkarım Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 2 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

2. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 2. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

2. Sınıf Türkçe Metinde Tahmin ve Çıkarım Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

2. Sınıf Türkçe Metinde Tahmin ve Çıkarım Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Kanıtı metinde ara

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Çıkarım yaparken cevabımızı destekleyen en az bir ipucu buluruz. Mont, atkı ve kar sözcükleri soğuk havayı düşündürür. Bir kişinin gözlerini ovuşturması uykulu olabileceğini gösterir. Ancak metinde ipucu yoksa kesin bir yargıya varmayız. “Olabilir” ile “kesinlikle” arasındaki farkı koruruz.

KÜÇÜK BİR ADIM

Mantıklı devamı seç

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir olayın sonrasını tahmin ederken karakterin amacını ve önceki davranışlarını düşünürüz. Tohum eken ve her gün sulayan bir çocuk, filiz çıktığında bakımına devam edebilir. Seçeneklerden biri metinle çelişiyorsa onu eleriz. En uygun tahmin, metindeki neden ve sonuç ilişkisini sürdüren seçenektir.

SIK SORULANLAR

2. Sınıf Türkçe Metinde Tahmin ve Çıkarım Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Metinden çıkarım yapmak ne demektir?

Açıkça yazılmayan bir sonucu, metindeki sözleri ve olayları kanıt olarak birleştirip bulmaktır.

02Tahmin ile açık bilgi arasındaki fark nedir?

Açık bilgi metinde doğrudan bulunur; tahmin ise verilen ipuçlarına dayanarak bundan sonra olabilecek durumu anlatır.

03Her tahmin doğru kabul edilir mi?

Hayır. Uygun tahmin metindeki karakter, olay ve nedenlerle uyumlu olmalı; metinle çelişen bilgi taşımamalıdır.

04Çıkarım sorusunda kanıt nasıl bulunur?

Seçilen sonucu destekleyen sözcükler ve davranışlar metinde işaretlenir; kanıt yoksa seçenek yeniden düşünülür.

052. sınıf öğrencisi çıkarım becerisini nasıl geliştirebilir?

Kısa metinlerden sonra “Bunu hangi ipucu düşündürdü?” sorusuna cevap vererek düşüncesini kanıtlamaya çalışabilir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. İlkokul Türkçe Dersi 2. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.