KEŞFEDEREK ÖĞRENİYORUMOku, keşfet, dene.

2. SıNıF TüRKçE

Metinde Karakter, Olay ve Bilgi

Kısa metinlerde kişiyi, yeri, zamanı ve temel olayı bulmayı; karakterin davranışını açıklamayı öğren.

Bir kart oku, örneğe bak, sonra yeni karta geç. Acelemiz yok.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf2. Sınıf
  • DersTürkçe
  • Anlatım2 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Bir metni anlamak için içindeki temel parçaları buluruz. Metinde işi yapan kişi ya da varlık karakterdir. Karakterin başından geçen veya yaptığı iş olaydır. Olayın gerçekleştiği yer ve zaman da metni daha iyi anlamamıza yardım eder. Soruyu cevaplamadan önce metni bir kez baştan sona okuruz. Sonra soruda istenen bilgiyi metinde arar ve cevabımızı metindeki sözlerle kontrol ederiz.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Metindeki açık bilgileri belirlerKI-GRADE-2-SINIF-TURKCE-MKB-01
  • Karakter ile olay arasındaki ilişkiyi açıklarKI-GRADE-2-SINIF-TURKCE-MKB-02

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

2. Sınıf Türkçe Metinde Karakter, Olay ve Bilgi Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

2. Sınıf Türkçe Metinde Karakter, Olay ve Bilgi Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 2 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

2. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 2. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

2. Sınıf Türkçe Metinde Karakter, Olay ve Bilgi Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

2. Sınıf Türkçe Metinde Karakter, Olay ve Bilgi Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Kim, nerede, ne yaptı?

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

“Defne, pazar sabahı balkondaki çiçekleri suladı.” cümlesinde karakter Defne, zaman pazar sabahı, yer balkon ve olay çiçekleri sulamaktır. Bu bilgileri karıştırmamak için sorudaki anahtar sözü belirleriz. “Kim?” kişi, “nerede?” yer, “ne zaman?” zaman cevabını ister.

KÜÇÜK BİR ADIM

Davranışın sonucunu izle

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bazen bir karakterin yaptığı iş başka bir durumu ortaya çıkarır. “Ozan pencereyi kapattı, oda artık üşütmüyordu.” metninde pencereyi kapatma ile odanın ısınması bağlantılıdır. Yalnız metinde verilen ilişkiye dayanırız; kendi tahminimizi açık bilgi gibi göstermeyiz. Seçtiğimiz cevabın metinle çelişmediğini denetleriz.

SIK SORULANLAR

2. Sınıf Türkçe Metinde Karakter, Olay ve Bilgi Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Metindeki karakter nasıl bulunur?

Olayı yapan, konuşan veya olaydan etkilenen kişi ya da varlık belirlenir; bu öge metnin karakteridir.

02Bir metindeki temel olay ne demektir?

Karakterin yaptığı veya başına gelen, metnin büyük bölümünde anlatılan ana iş ya da durumdur.

03Yer ve zaman bilgisi hangi sorularla bulunur?

Yer bilgisi için “Nerede?”, zaman bilgisi için “Ne zaman?” sorusu metne yöneltilir.

04Açık bilgi ile tahmin arasındaki fark nedir?

Açık bilgi metinde doğrudan yazılıdır; tahmin ise metindeki ipuçlarından hareketle ulaşılan olası bir düşüncedir.

05Metin sorularında cevabı kontrol etmenin yolu nedir?

Seçilen cevap metindeki ilgili cümleyle karşılaştırılır; metinde karşılığı yoksa cevap yeniden değerlendirilir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. İlkokul Türkçe Dersi 2. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.