KEŞFEDEREK ÖĞRENİYORUMOku, keşfet, dene.

2. SıNıF TüRKçE

Noktalama İşaretleri

Nokta, virgül, soru, ünlem, iki nokta, kesme, kısa çizgi ve tırnak işaretlerinin temel görevlerini öğren.

Bir kart oku, örneğe bak, sonra yeni karta geç. Acelemiz yok.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf2. Sınıf
  • DersTürkçe
  • Anlatım2 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Noktalama işaretleri yazıyı doğru okumamıza ve anlamamıza yardım eder. Cümle bittiğinde nokta, soru sorulduğunda soru işareti kullanırız. Güçlü bir sevinç, şaşırma veya seslenme ünlemle gösterilebilir. Virgül, aynı görevdeki sözleri ayırır. Okurken bu işaretlerde uygun biçimde durur, sesimizi cümlenin anlamına göre ayarlarız.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Noktalama işaretlerinin görevini belirlerKI-GRADE-2-SINIF-TURKCE-NI-01
  • Noktalama işaretlerini uygun yerde kullanırKI-GRADE-2-SINIF-TURKCE-NI-02

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

2. Sınıf Türkçe Noktalama İşaretleri Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

2. Sınıf Türkçe Noktalama İşaretleri Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 2 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

2. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 2. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

2. Sınıf Türkçe Noktalama İşaretleri Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

2. Sınıf Türkçe Noktalama İşaretleri Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Cümlenin türüne bak

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

“Bugün okula gittim.” bilgi veren bir cümledir ve noktayla biter. “Saat kaçta geleceksin?” cümlesi soru işareti ister. “Yaşasın, kazandık!” cümlesinde güçlü sevinç ünlemle gösterilir. Önce cümlenin ne anlatmak istediğini belirler, sonra bitiş işaretini seçeriz.

KÜÇÜK BİR ADIM

Cümle içinde kullanılan işaretleri tanı

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Virgül, “Elma, armut ve erik aldık.” örneğinde sıralanan sözcükleri ayırır. İki nokta bir açıklama veya listeden önce kullanılabilir. Özel ada gelen ek kesme işaretiyle ayrılır: “Ankara’ya”. Konuşma çizgisi ve tırnak işareti başkasının sözünü göstermeye yardım eder. İşareti yerleştirdikten sonra cümleyi yeniden okur, anlamın açık kaldığını denetleriz.

SIK SORULANLAR

2. Sınıf Türkçe Noktalama İşaretleri Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Nokta hangi cümlelerin sonunda kullanılır?

Tamamlanmış bir bilgi, düşünce veya işi bildiren düz cümlelerin sonunda nokta kullanılır.

02Soru işareti kullanmak için soru sözcüğü şart mıdır?

Hayır. Cümle soru anlamı taşıyorsa soru sözcüğü bulunmasa bile sonunda soru işareti kullanılabilir.

03Virgülün 2. sınıftaki temel görevi nedir?

Virgül, birbiri ardınca sıralanan aynı görevdeki sözcükleri ve kısa söz gruplarını ayırır.

04Kesme işareti özel adlarda nasıl kullanılır?

Özel ada getirilen çekim eki kesme işaretiyle ayrılır; “İzmir’e” ve “Ece’nin” sözlerinde olduğu gibi.

05Noktalama işaretlerine dikkat ederek okumak neden önemlidir?

İşaretler nerede duracağımızı, nerede soru veya duygu tonu kullanacağımızı gösterir ve anlam karışıklığını azaltır.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. İlkokul Türkçe Dersi 2. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.