Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Sözcükler, duygu ve düşüncelerimizi anlatmamızı sağlar. Bir sözcüğün ne demek olduğunu bulurken yalnız o sözcüğe değil, içinde bulunduğu cümlenin tamamına bakarız. Cümledeki diğer sözcükler bize ipucu verir. Bilmediğimiz bir sözcük için önce tahminde bulunur, sonra sözlükten kontrol ederiz. Böylece hem okuduğumuzu daha iyi anlar hem de söz varlığımızı büyütürüz.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Bağlamdan sözcük anlamını bulurKI-GRADE-2-SINIF-TURKCE-SA-01
- Sözcükler arasındaki anlam ilişkisini kurarKI-GRADE-2-SINIF-TURKCE-SA-02
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
2. Sınıf Türkçe Sözcük Anlamı Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
2. Sınıf Türkçe Sözcük Anlamı Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 2 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
2. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 2. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
2. Sınıf Türkçe Sözcük Anlamı Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
2. Sınıf Türkçe Sözcük Anlamı Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Cümledeki ipucunu kullan
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
“Kedi, sıcak sobanın yanında uyudu.” cümlesinde sıcak sözcüğünün anlamını soba ve uyudu sözlerinden destek alarak kavrarız. Bir sözcüğün yerine düşündüğümüz anlamı cümlede deneriz. Cümlenin anlamı bozulmuyorsa tahminimiz uygun olabilir. Yine de sözlüğe bakarak doğrulama yapmak iyi bir alışkanlıktır.
KÜÇÜK BİR ADIM
Anlam ilişkilerini ayırt et
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bazı sözcükler birbirine yakın anlam taşır: küçük ile minik gibi. Bazıları ise karşıt durumları anlatır: açık ile kapalı gibi. Sözcükleri ezberlemek yerine cümle içinde karşılaştırmak daha kolaydır. “Kapı önce kapalıydı, sonra açıldı.” cümlesi karşıtlığı açıkça gösterir. Her seçimde cümlenin bütününü düşünürüz.
SIK SORULANLAR
2. Sınıf Türkçe Sözcük Anlamı Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
012. sınıfta bilinmeyen bir sözcüğün anlamı nasıl bulunur?
Önce sözcüğün bulunduğu cümle okunur, çevresindeki ipuçlarıyla anlam tahmin edilir ve bu tahmin sözlükten kontrol edilir.
02Bağlam ipucu ne demektir?
Bağlam ipucu, bilmediğimiz sözcüğün çevresindeki diğer sözlerin anlamı bulmamıza yardım eden bilgisidir.
03Yakın anlamlı sözcükler tamamen aynı mıdır?
Yakın anlamlı sözcükler çoğu durumda benzer bir düşünceyi anlatır; ancak her cümlede birbirinin yerine kullanılamayabilir.
04Karşıt anlamlı sözcükler nasıl öğrenilir?
Açık-kapalı veya hızlı-yavaş gibi sözcükleri aynı olay içinde karşılaştırmak, aralarındaki karşıtlığı görmeyi kolaylaştırır.
05Sözcük anlamı çalışırken sözlük ne zaman kullanılmalı?
Öğrenci önce cümleden bir tahmin yapmalı, ardından sözlükteki açıklamayı okuyarak tahmininin doğru olup olmadığını denetlemelidir.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- İlkokul Türkçe Dersi 2. Sınıf Öğretim ProgramıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
Sözcük Anlamı Testi 1
10 soru · karma
Sözcük Anlamı Testi 2
10 soru · karma