Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, bilgiyi ya da yapılan işi anlatan söz dizisidir. Anlamlı bir cümleyi okuduğumuzda kimden veya neden söz edildiğini ve ne anlatıldığını anlayabiliriz. Cümledeki sözcüklerin yeri de önemlidir. Sözcükler karışık sıralanırsa anlatım zorlaşır. Bir cümlenin anlamını bulmak için önce tamamını okur, sonra “Kim, ne yaptı, neden yaptı?” sorularından uygun olanları sorarız.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Cümlenin iletisini belirlerKI-GRADE-2-SINIF-TURKCE-CA-01
- Cümleyi uygun ifadeyle tamamlarKI-GRADE-2-SINIF-TURKCE-CA-02
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
2. Sınıf Türkçe Cümle Anlamı Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
2. Sınıf Türkçe Cümle Anlamı Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 2 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
2. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 2. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
2. Sınıf Türkçe Cümle Anlamı Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
2. Sınıf Türkçe Cümle Anlamı Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Ana düşünceyi ve duyguyu yakala
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
“Ela, arkadaşına kitabını ödünç verdi.” cümlesi paylaşmayı anlatır. “Yarış bitince çok sevindim.” cümlesinde ise sevinç duygusu öne çıkar. Tek bir sözcüğe takılmadan cümlenin tamamının verdiği iletiyi düşünürüz. Neden bildiren çünkü, sonuç bildiren bu yüzden gibi sözler de anlam ilişkisini fark etmemizi sağlar.
KÜÇÜK BİR ADIM
Cümleyi anlamlı biçimde tamamla
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Eksik bir cümlede önce yazılı bölümü okuruz. “Hava soğuk olduğu için ...” ifadesi, soğuk havaya uygun bir sonuç bekler. “Montumu giydim.” uygun bir tamamlamadır. Seçtiğimiz söz hem anlam bakımından uygun olmalı hem de cümle düzenini bozmamalıdır. Tamamladıktan sonra cümleyi baştan okuyarak kontrol ederiz.
SIK SORULANLAR
2. Sınıf Türkçe Cümle Anlamı Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
012. sınıf öğrencisi bir cümlenin anlamını nasıl bulur?
Cümleyi baştan sona okur; kimden söz edildiğini, yapılan işi ve varsa duygu, neden veya sonucu belirler.
02Anlamlı ve kurallı cümle ne demektir?
Sözcükleri uygun sırada bulunan ve okuyana tamamlanmış bir duygu, düşünce ya da bilgi aktaran cümledir.
03Eksik cümle tamamlanırken nelere dikkat edilir?
Seçilecek sözün hem önceki ifadeyle anlam bağlantısı kurmasına hem de cümle yapısına uygun olmasına dikkat edilir.
04Cümlede neden ve sonuç nasıl ayırt edilir?
Bir olayın hangi sebeple gerçekleştiği neden, bu sebebin ardından ortaya çıkan durum ise sonuç bölümüdür.
05Karışık sözcüklerden cümle kurmanın kolay yolu nedir?
Önce işi yapan kişi, sonra yapılan iş ve gerekli diğer bilgiler bulunur; sözcükler doğal konuşma sırasıyla birleştirilir.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- İlkokul Türkçe Dersi 2. Sınıf Öğretim ProgramıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
Cümle Anlamı Testi 1
10 soru · karma
Cümle Anlamı Testi 2
10 soru · karma