Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Metnin konusu, metinde en çok neyin anlatıldığıdır. Konu bir hayvan, kişi, olay, yer ya da düşünce olabilir. Konuyu bulmak için metni bütünüyle okur ve tekrar edilen temel bilgiye dikkat ederiz. Başlık ise metnin ne anlattığını kısa biçimde gösterir. İyi bir başlık metnin yalnız bir ayrıntısını değil, tamamını kapsar ve okuyanda merak uyandırır.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Metnin konusunu belirlerKI-GRADE-2-SINIF-TURKCE-KB-01
- Metne uygun başlığı seçerKI-GRADE-2-SINIF-TURKCE-KB-02
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
2. Sınıf Türkçe Metnin Konusu ve Başlığı Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
2. Sınıf Türkçe Metnin Konusu ve Başlığı Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 2 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
2. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 2. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
2. Sınıf Türkçe Metnin Konusu ve Başlığı Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
2. Sınıf Türkçe Metnin Konusu ve Başlığı Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Konuyu tek sözle ya da kısa ifadeyle söyle
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bir metinde arıların çiçeklerden nektar toplaması, kovana dönmesi ve bal yapması anlatılıyorsa konu “arıların bal yapması”dır. Konu sorusuna cevap verirken uzun bir özet yazmayız. “Metinde en çok kimden veya neden söz ediliyor?” sorusu bize yardımcı olur. Küçük bir ayrıntıyı konu sanmamalıyız.
KÜÇÜK BİR ADIM
Başlığın metni kapsamasını denetle
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Başlık kısa, anlaşılır ve metinle uyumlu olmalıdır. Parkta çöp toplayan çocukların anlatıldığı metne “Temiz Bir Park” başlığı uygun olabilir. “Kırmızı Eldiven” başlığı, metinde yalnız bir kez eldiven geçiyorsa metnin tamamını kapsamaz. Seçtiğimiz başlığı metnin her cümlesiyle karşılaştırırız.
SIK SORULANLAR
2. Sınıf Türkçe Metnin Konusu ve Başlığı Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Bir metnin konusu nasıl bulunur?
Metin bütünüyle okunur ve en çok üzerinde durulan kişi, varlık, olay ya da düşünce kısa biçimde söylenir.
02Konu ile ana düşünce aynı şey midir?
Konu metnin ne hakkında olduğunu, ana düşünce ise yazarın o konu hakkında vermek istediği temel iletiyi belirtir.
03Metne uygun başlık hangi özellikleri taşır?
Uygun başlık kısa ve anlaşılırdır; metnin temel konusunu kapsar ve metinde anlatılmayan bir bilgi eklemez.
04Bir ayrıntının konu olmadığını nasıl anlarız?
Yalnız bir cümlede geçen küçük bilgi metnin diğer bölümlerini kapsamıyorsa bu bilgi konu değil, ayrıntıdır.
05Başlık seçerken bütün seçenekler nasıl karşılaştırılır?
Her başlık metnin tamamıyla eşleştirilir; yalnız bir bölüme uyan veya metin dışı bilgi taşıyan seçenekler elenir.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- İlkokul Türkçe Dersi 2. Sınıf Öğretim ProgramıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
Metnin Konusu ve Başlığı Testi 1
10 soru · karma
Metnin Konusu ve Başlığı Testi 2
10 soru · karma