KEŞFEDEREK ÖĞRENİYORUMOku, keşfet, dene.

2. SıNıF TüRKçE

Yazım ve Yazılı Anlatım

Büyük harf, özel ad ve sözcük yazımı kurallarını; kısa metin ve basit yönerge oluşturmayı öğren.

Bir kart oku, örneğe bak, sonra yeni karta geç. Acelemiz yok.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf2. Sınıf
  • DersTürkçe
  • Anlatım2 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Yazarken amacımız düşüncemizi okuyana açık ve düzenli biçimde aktarmaktır. Cümleye büyük harfle başlar, kişi ve şehir adları gibi özel adların ilk harfini büyük yazarız. Sözcükler arasında bir boşluk bırakır, cümlenin sonuna uygun noktalama işareti koyarız. Yazımızı bitirdikten sonra baştan okuyup eksik harf, sözcük veya işaret olup olmadığını kontrol ederiz.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Temel yazım kurallarını uygularKI-GRADE-2-SINIF-TURKCE-YYA-01
  • Kısa ve anlaşılır yazılı anlatım oluştururKI-GRADE-2-SINIF-TURKCE-YYA-02

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

2. Sınıf Türkçe Yazım ve Yazılı Anlatım Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

2. Sınıf Türkçe Yazım ve Yazılı Anlatım Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 2 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

2. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 2. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

2. Sınıf Türkçe Yazım ve Yazılı Anlatım Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

2. Sınıf Türkçe Yazım ve Yazılı Anlatım Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Yazım düzenini koru

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

“Deniz bugün Bursa’ya gitti.” cümlesinde ilk sözcük, kişi adı ve şehir adı büyük harfle başlar. Sözcükleri bitişik yazmak okumayı zorlaştırır. Satır sonunda sığmayan sözcüğü uygun hece yerinden kısa çizgiyle ayırabiliriz. Paragrafın ilk cümlesine uygun bir başlangıç noktası vermek de yazının düzenini destekler.

KÜÇÜK BİR ADIM

Düşünceni sırayla anlat

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Kısa bir olay yazarken önce ne olduğunu, sonra gelişmeyi ve sonunda sonucu belirtiriz. Basit yönergelerde ise yapılacak işleri doğru sırayla ve açık eylemlerle yazarız: “Önce kapağı aç. Sonra düğmeye bas.” Gereksiz tekrarları çıkarır, eksik bırakılan yerleri tamamlar ve okuyanın anlayamayacağı belirsiz sözlerden kaçınırız.

SIK SORULANLAR

2. Sınıf Türkçe Yazım ve Yazılı Anlatım Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Cümleye neden büyük harfle başlanır?

Büyük harf yeni bir cümlenin başladığını gösterir ve metindeki cümle sınırlarını kolayca fark etmemizi sağlar.

022. sınıfta hangi özel adlar büyük harfle yazılır?

Kişi, şehir, ülke, okul ve belirli yer adlarının ilk harfi büyük yazılır; Ece ve Ankara örneklerinde olduğu gibi.

03Yazılı anlatım bittikten sonra nasıl kontrol edilir?

Metin baştan okunur; büyük harf, boşluk, sözcük sırası ve noktalama eksikleri tek tek gözden geçirilir.

04Basit bir yönerge nasıl yazılır?

Yapılacak işler doğal sıraya konur ve “aç, yerleştir, kapat” gibi açık eylemlerle kısa cümleler hâlinde anlatılır.

05Kısa metinde olaylar nasıl düzenlenir?

Olayın başlangıcı, gelişmesi ve sonucu belirlenir; cümleler önce, sonra ve sonunda sırasına uygun yerleştirilir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. İlkokul Türkçe Dersi 2. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.