Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Yaşadığımız olaylar belli bir sırayla gerçekleşir. Sabah önce uyanır, sonra hazırlanır, en son evden çıkarız. Metinlerde de olayların akışını doğru anlamak için hangi işin önce, hangisinin sonra yapıldığını buluruz. “İlk olarak, ardından, daha sonra, sonunda” gibi sözler bize yol gösterir. Bu sözler yoksa eylemler arasındaki doğal ilişkiyi düşünürüz.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Olayları zaman sırasına dizerKI-GRADE-2-SINIF-TURKCE-OS-01
- Sıralama bildiren ifadeleri kullanırKI-GRADE-2-SINIF-TURKCE-OS-02
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
2. Sınıf Türkçe Olayların Oluş Sırası Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
2. Sınıf Türkçe Olayların Oluş Sırası Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 2 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
2. Sınıf Türkçe konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 2. Sınıf Türkçe öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
2. Sınıf Türkçe Olayların Oluş Sırası Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
2. Sınıf Türkçe Olayların Oluş Sırası Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Zaman bildiren sözcükleri izle
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
“Önce hamuru yoğurdu, sonra şekil verdi, sonunda fırına koydu.” cümlesinde sıralama açıkça gösterilir. Soruda ilk olay isteniyorsa önce sözcüğünden sonraki işe; son olay isteniyorsa sonunda sözcüğüne bakarız. Dün, bugün, sabah ve akşam gibi zaman sözleri de akışı anlamaya yardım eder.
KÜÇÜK BİR ADIM
Doğal işlem sırasını düşün
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bazen metinde sıralama sözü bulunmaz. Böyle bir durumda işleri mantıklı biçimde düşünürüz. Bir tohumu sulamadan önce toprağa ekeriz; meyveyi yemeden önce yıkarız. Cevabı seçtikten sonra bütün olayları zihnimizde canlandırır ve arada eksik ya da ters bir adım olup olmadığını kontrol ederiz.
SIK SORULANLAR
2. Sınıf Türkçe Olayların Oluş Sırası Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Olayların oluş sırası ne demektir?
Bir metindeki işlerin gerçekleşme zamanına göre ilk olaydan son olaya doğru düzenlenmesidir.
02Önce ve sonra ifadeleri nasıl kullanılır?
Önce ilk gerçekleşen işi, sonra ise bu işin ardından yapılan ikinci işi belirtmek için kullanılır.
03Metinde sıralama sözü yoksa ne yapılır?
Eylemler arasındaki doğal ilişki düşünülür ve hangi işin diğerinden önce yapılması gerektiği belirlenir.
04Olay sırası sorusunda metni kaç kez okumalıyız?
Önce metnin tamamı okunmalı, ardından sıralama bildiren sözler ve eylemler için ikinci kez kontrol edilmelidir.
05Olay akışını yazarken hangi ifadeler kullanılabilir?
İlk olarak, ardından, daha sonra ve sonunda gibi ifadeler olayların düzenli ve anlaşılır anlatılmasını sağlar.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- İlkokul Türkçe Dersi 2. Sınıf Öğretim ProgramıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
Olayların Oluş Sırası Testi 1
10 soru · karma
Olayların Oluş Sırası Testi 2
10 soru · karma