Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Ölçme, bir özelliği ortak bir birimle anlatmamızı sağlar. Zamanı saat ve takvimle, uzunluğu cetvel veya metreyle, kütleyi tartıyla ölçeriz. Sıvı miktarını karşılaştırırken de aynı büyüklükte kaplar kullanırız. Ölçmeden önce tahmin yapmak önemlidir; çünkü sonuç hakkında düşünmemizi ve ölçümden sonra tahminimizi değerlendirmemizi sağlar. Doğru araç ve birim seçilmezse bulunan sayı gerçek durumu açık biçimde anlatmaz.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Saat ve takvim bilgilerini okurKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-ZO-01
- Uzunluğu uygun araçla ölçerKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-ZO-02
- Kütleyi kilogramla karşılaştırırKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-ZO-03
- Sıvı miktarını eş kaplarla ölçerKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-ZO-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
2. Sınıf Matematik Zaman, Uzunluk, Kütle ve Sıvı Ölçme Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
2. Sınıf Matematik Zaman, Uzunluk, Kütle ve Sıvı Ölçme Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
2. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 2. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
2. Sınıf Matematik Zaman, Uzunluk, Kütle ve Sıvı Ölçme Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
2. Sınıf Matematik Zaman, Uzunluk, Kütle ve Sıvı Ölçme Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Saati ve süreyi ayır
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Saat bize bir olayın ne zaman başladığını, süre ise ne kadar devam ettiğini söyler. Tam saatte yelkovan 12’yi gösterir. Yarım saatte yelkovan 6’dadır. Saat 09.00’da başlayan ve 11.00’da biten bir etkinlik iki saat sürer. Günlük planlarda başlangıç ve bitişi sırayla yazmak süreyi bulmayı kolaylaştırır.
KÜÇÜK BİR ADIM
Uzunluğa uygun birim seç
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Kalem gibi kısa nesneleri santimetreyle ve cetvelle ölçmek uygundur. Odanın uzunluğu için metre ve şerit metre daha kullanışlıdır. Bir metre 100 santimetredir. Ölçerken aracın sıfır noktası nesnenin başlangıcına getirilir ve araç eğik tutulmaz. Böylece sonuç doğru olur.
KÜÇÜK BİR ADIM
Kütleyi tartıyla denetle
BİRLİKTE ANLAYALIM
Kütle, bir nesnenin ne kadar ağır olduğunu anlatır. Meyve, çanta veya paket gibi nesneler tartıyla ölçülebilir. Kilogram temel birimlerden biridir. Ölçmeden önce “yaklaşık iki kilogram” diye tahmin eder, sonra tartı sonucuyla karşılaştırırız. Tahminin farklı çıkması hata değil, yeni bir öğrenme fırsatıdır.
KÜÇÜK BİR ADIM
Sıvıda aynı kabı kullan
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bir sürahinin kaç bardak su aldığını bulurken bütün bardakların aynı büyüklükte olması gerekir. Büyük ve küçük bardaklar birlikte kullanılırsa sonuç karşılaştırılamaz. Bir kap dört eş bardakla doluyorsa yarısı iki bardakla dolar. Kabı her seferinde aynı seviyeye kadar doldurmak ölçümü güvenilir kılar. İki kabı karşılaştırırken ikisini de aynı bardakla ölçer ve daha çok bardak alan kabın daha fazla sıvı tuttuğunu söyleriz.
SIK SORULANLAR
2. Sınıf Matematik Zaman, Uzunluk, Kütle ve Sıvı Ölçme Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Tam saat ile yarım saat nasıl ayırt edilir?
Tam saatte yelkovan 12’yi, yarım saatte 6’yı gösterir; yarım saatte akrep iki sayı arasında bulunur.
02Kalemin uzunluğu hangi araçla ölçülür?
Kalem gibi kısa bir nesnenin uzunluğu cetvelle ve santimetre birimiyle ölçülür; başlangıç sıfır çizgisine getirilir.
03Oda uzunluğunda neden metre kullanılır?
Oda uzunluğu cetvele göre büyük olduğu için metre birimi ve şerit metre gibi daha uzun bir araç ölçmeyi kolaylaştırır.
04Kütle tahmini nasıl kontrol edilir?
Nesnenin kilogram cinsinden kütlesi önce tahmin edilir, sonra tartılır ve tahmin ile gerçek ölçüm arasındaki fark değerlendirilir.
05Sıvı miktarı ölçülürken kaplar neden eş olmalıdır?
Eş büyüklükte kaplar ortak bir birim sağlar; farklı kaplar kullanılırsa çıkan sayılar aynı miktarı güvenilir biçimde göstermez.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- İlkokul Matematik Dersi 2. Sınıf 2. Tema: Sayılar ve Nicelikler (2)Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- İlkokul Matematik Dersi 2. Sınıf Öğretim ProgramıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
Zaman, Uzunluk, Kütle ve Sıvı Ölçme Testi 1
10 soru · karma
Zaman, Uzunluk, Kütle ve Sıvı Ölçme Testi 2
10 soru · karma