Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Bir nesneyi eş parçalara ayırdığımızda yarım ve çeyrek kavramlarını kullanırız. Bütün iki eş parçaya ayrılırsa her parça yarımdır. Dört eş parçaya ayrılırsa her parça çeyrektir. Parçaların eş olması çok önemlidir. Para da günlük yaşamda miktarları karşılaştırmamızı sağlar. Türk lirası ve kuruş farklı adlar taşır; ancak aynı para miktarı farklı biçimlerde gösterilebilir. Hesap yaparken önce bütün değerleri aynı birimde düşünmek güvenli bir yoldur.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Bütün ve yarımı ilişkilendirirKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-KP-01
- Çeyrek parçaları belirlerKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-KP-02
- Lira ve kuruş ilişkisini kurarKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-KP-03
- Parayla günlük yaşam işlemleri yaparKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-KP-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
2. Sınıf Matematik Bütün, Yarım, Çeyrek ve Para Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
2. Sınıf Matematik Bütün, Yarım, Çeyrek ve Para Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
2. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 2. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
2. Sınıf Matematik Bütün, Yarım, Çeyrek ve Para Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
2. Sınıf Matematik Bütün, Yarım, Çeyrek ve Para Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Eş parçayı kontrol et
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bir elmayı iki parçaya ayırmak, parçalar eş değilse iki yarım oluşturmaz. Yarım diyebilmek için bütünün iki eş parçaya bölünmesi gerekir. İki yarım yeniden birleştirildiğinde bir bütün elde edilir. Bu nedenle yalnız parça sayısına değil, parçaların eş büyüklükte olmasına da bakarız.
KÜÇÜK BİR ADIM
Çeyrekleri birleştir
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bütün dört eş parçaya ayrıldığında her parça bir çeyrektir. İki çeyrek bir yarıma, dört çeyrek bir bütüne eşittir. On iki eş nesnenin çeyreğini bulmak için nesneleri dört eş gruba ayırırız. Her grupta üç nesne olur; yani on ikinin çeyreği üçtür.
KÜÇÜK BİR ADIM
Lira ile kuruşu aynı birime çevir
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bir Türk lirası 100 kuruşa eşittir. İki tane 50 kuruş da 100 kuruş, yani 1 TL yapar. Para miktarlarını karşılaştırırken ikisini de kuruş veya ikisini de lira olarak düşünürüz. Böylece 5 TL ile 250 kuruşun hangisinin fazla olduğunu karıştırmayız.
KÜÇÜK BİR ADIM
Alışverişi üç adımda çöz
BİRLİKTE ANLAYALIM
Önce alınan ürünlerin toplam tutarını buluruz. Sonra verilen paranın yeterli olup olmadığını denetleriz. Para üstü gerekiyorsa verilen paradan toplam tutarı çıkarırız. 10 TL verip 7 TL tutarında ürün alındığında 10 − 7 = 3 TL para üstü alınır. Sonucu kontrol etmek için harcanan para ile para üstünü toplar, başlangıçta verilen paraya yeniden ulaşıp ulaşmadığımıza bakarız.
SIK SORULANLAR
2. Sınıf Matematik Bütün, Yarım, Çeyrek ve Para Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Bir parçanın yarım olması için ne gerekir?
Bütünün iki eş büyüklükte parçaya ayrılması gerekir; eş olmayan iki parçadan herhangi biri yarım olarak adlandırılamaz.
02Kaç çeyrek bir bütün oluşturur?
Dört eş çeyrek parça bir araya geldiğinde bir bütün oluşur; iki çeyrek ise bir yarıma eşit olur.
03Bir Türk lirası kaç kuruştur?
Bir Türk lirası 100 kuruşa eşittir; para karşılaştırmalarında bütün miktarları aynı birime çevirmek yararlıdır.
04Para miktarları nasıl güvenle karşılaştırılır?
Karşılaştırılacak miktarlar önce aynı birime, örneğin kuruşa çevrilir; sonra elde edilen sayılar büyüklüklerine göre sıralanır.
05Para üstü hangi işlemle bulunur?
Ödenen para toplam alışveriş tutarından büyükse, para üstü ödenen miktardan alışveriş tutarı çıkarılarak bulunur.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- İlkokul Matematik Dersi 2. Sınıf 2. Tema: Sayılar ve Nicelikler (2)Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- İlkokul Matematik Dersi 2. Sınıf Öğretim ProgramıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
Bütün, Yarım, Çeyrek ve Para Testi 1
10 soru · karma
Bütün, Yarım, Çeyrek ve Para Testi 2
10 soru · karma