Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Bir problemi çözmek, gördüğümüz sayıları hemen işleme sokmak değildir. Önce neyin arttığını, neyin azaldığını ve neyin sorulduğunu anlayacağız. Onluk çubukları ve birlik noktaları çizerek sayıları görünür yapacağız. Sonunda cevabın hikâyeye uyduğunu ters işlemle denetleyeceğiz. Bu derste bütün miktarlarımız yüzü geçmez.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Onluk ve birlikleri birleştirKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-P201-01
- Bir onluğu birliklere dönüştürKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-P201-02
- Hedefte eksik olanı bulKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-P201-03
- Karşılaştırmada ortak kısmı ayırKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-P201-04
- Olayları gerçekleşme sırasıyla izleKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-P201-05
- Bilinmeyen parçayı ve cevabı denetleKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-P201-06
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
2. Sınıf Onluklarla Problem Çözme Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
2. Sınıf Onluklarla Problem Çözme Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
2. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 2. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
2. Sınıf Onluklarla Problem Çözme Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
2. Sınıf Onluklarla Problem Çözme Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Onluk ve birlikleri birleştir
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Otuz iki sarı, on altı mavi kartı birleştirelim. Otuz iki üç onluk iki birliktir; on altı bir onluk altı birliktir. Dört onluk sekiz birlik, yani kırk sekiz kart olur. 32 + 16 = 48. Önce nesnelerin birleştiğini fark et, sonra işlemi yaz. Toplama sonucu parçalardan daha küçük olamaz. Biraz dur ve sonucu onluk çizgileriyle doğrula.
KÜÇÜK BİR ADIM
Bir onluğu birliklere dönüştür
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Elli iki defterin on sekizi dağıtılırsa kalanları ararız. İki birlikten sekiz birlik ayıramayız. Bir onluğu on birlik yapınca dört onluk on iki birlik elde ederiz. Sekiz birlik ve bir onluk ayırınca üç onluk dört birlik, yani otuz dört kalır. 52 − 18 = 34. Dönüşen onluğu eski yerinde bırakma. 34 + 18 = 52 denetimi hatayı yakalar.
KÜÇÜK BİR ADIM
Hedefte eksik olanı bul
BİRLİKTE ANLAYALIM
Yetmiş kartlık hedefin kırk yedisi hazır olsun. Eksik miktar, hedefle hazırlanan arasındaki farktır: 70 − 47 = 23. Yetmiş cevabı hedefin tamamını tekrarlar; sorunun istediği bu değildir. Kırk yediden elliye üç, elliden yetmişe yirmi eklemek de yirmi üçü gösterir. Şimdi dur ve bu iki küçük sıçramayı sayı doğrusunda işaretle.
KÜÇÜK BİR ADIM
Karşılaştırmada ortak kısmı ayır
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bir ekip altmış üç, diğeri otuz beş kitap düzenledi. İlk ekibin kaç kitap daha çok düzenlediğini bulmak için 63 − 35 = 28 hesaplanır. İki miktarı toplamak bütün kitapları verir, farkı vermez. Küçük miktara yirmi sekiz eklendiğinde büyük miktara ulaşılır. Sorunun sonunda cevabını tam cümleyle söyle: İlk ekip yirmi sekiz kitap daha çok düzenledi.
KÜÇÜK BİR ADIM
Olayları gerçekleşme sırasıyla izle
BİRLİKTE ANLAYALIM
Rafta yirmi sekiz defter vardı; on dört geldi, dokuzu dağıtıldı. Önce geliş: 28 + 14 = 42. Sonra dağıtım: 42 − 9 = 33. Her olay için ayrı satır kullan. Dağıtılanları da toplamak son sayıyı gereğinden büyük yapar. Gelenleri hiç saymamak ise eksik bırakır. Hikâyeyi yeniden okuyup iki olayın da işlemlerde yer aldığını kontrol et.
KÜÇÜK BİR ADIM
Bilinmeyen parçayı ve cevabı denetle
BİRLİKTE ANLAYALIM
İki kutuda toplam seksen bir kart, ilk kutuda otuz dört kart varsa ikinci kutuda 81 − 34 = 47 kart bulunur. Parçalar birleşince bütünü vermelidir. Şimdi bağımsız kontrol: Toplam altmış altı kartın yirmi beşi maviyse kalan sarı kartlar kaçtır? Önce kendin çöz. Kontrol: Kırk bir; çünkü 25 + 41 = 66. Yanlışında hangi basamağın değiştiğini çizerek bul.
SIK SORULANLAR
2. Sınıf Onluklarla Problem Çözme Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Onlukları ve birlikleri neden ayrı yazarım?
Her rakamın basamak değeri farklıdır. Aynı değerdeki parçaları hizalamak işlemi görünür kılar.
02Onluk bozarken onluk sayısı değişir mi?
Evet. Bir onluk on birliğe dönüşünce onluk sayısı bir azalır; toplam değer değişmez.
03Hedef probleminde iki sayıyı toplar mıyım?
Eksik miktar soruluyorsa hazır olanı hedeften çıkarırsın. Hazır olanla eksik birlikte hedefi verir.
04İki basamaklı karşılaştırmayı nasıl kontrol ederim?
Bulduğun farkı küçük sayıya ekle. Büyük sayı oluşuyorsa miktarlar arasındaki ilişki tutarlıdır.
05İki olaylı problemde ilk sonucu saklamalı mıyım?
Evet. İlk olayın son miktarı ikinci olayın başlangıcıdır. Ayrı satırlar karışıklığı azaltır.
06Eksik parça sorusunun cevabı nasıl sınanır?
Bilinen parçayla bulduğun parçayı topla. Sonucun sorudaki bütün sayıya eşit olması gerekir.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- TYMM İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı 2026Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- 2026–2027 Maarif Modeli kademeli uygulama açıklamasıKaynağı aç
İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
2. Sınıf Onluklarla Problem Çözme — Başlangıç Testi
10 soru · karma
2. Sınıf Onluklarla Problem Çözme — Alıştırma Testi
10 soru · karma
2. Sınıf Onluklarla Problem Çözme — Kendin Dene Testi
10 soru · karma