KEŞFEDEREK ÖĞRENİYORUMOku, keşfet, dene.

2. SıNıF MATEMATIK

Eş Gruplar ve Paylaştırma

Eş Gruplar ve Paylaştırma: somut örnekler, adım adım çözümler ve kendi başına kontrol edebileceğin alıştırmalar.

Bir kart oku, örneğe bak, sonra yeni karta geç. Acelemiz yok.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf2. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım6 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol31.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Bir tabaktaki nesne sayısıyla tabak sayısı aynı şey değildir. Bu derste eş gruplar kurarak çarpmayı, eşit paylaşarak bölmeyi anlamlandıracağız. Nesne yerine küçük daireler çizebilirsin. Gruplar eşit değilse bu modeli hemen kullanma. Önce grupların büyüklüğünü kontrol et, sonra sorunun bütün miktarı mı yoksa grup sayısını mı istediğini söyle.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Eş grupların bütününü bulKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-P202-01
  • Eşit paylaşımda bir kişinin payıKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-P202-02
  • Grup büyüklüğünden grup sayısınaKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-P202-03
  • Eksik grup sayısını ters işlemle bulKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-P202-04
  • Sıra düzenini satır satır sayKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-P202-05
  • Yeni grup gelince modeli güncelleKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-P202-06

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

2. Sınıf Eş Gruplar ve Paylaştırma Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

2. Sınıf Eş Gruplar ve Paylaştırma Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

2. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 2. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

2. Sınıf Eş Gruplar ve Paylaştırma Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

2. Sınıf Eş Gruplar ve Paylaştırma Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Eş grupların bütününü bul

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Dört tabakta ikişer elma olsun. İki, dört, altı, sekiz diye ritmik sayarız. Toplam sekiz elmadır; 4 × 2 = 8 yazabiliriz. Dört ile ikiyi toplamak yalnız altı verir ve tabaklardaki elmaları temsil etmez. Dört ayrı daire çiz, her birine iki nokta koy. Her dairenin aynı sayıda nokta taşıması çarpma modelimizin temelidir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Eşit paylaşımda bir kişinin payı

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

On iki kalemi iki kişiye eşit dağıtalım. Birer kalemi sırayla verirsek herkes altı kalem alır. 12 ÷ 2 = 6 olur. Sorulan kişi sayısı değil, kişi başına düşen kalemdir. Bir tur dağıtmak bütün kalemleri bitirmez; paylaşım artan kalmayıncaya kadar sürer. Altı ile altıyı topladığında on iki elde etmen eşitliği ve bütünü doğrular.

KÜÇÜK BİR ADIM

Grup büyüklüğünden grup sayısına

BİRLİKTE ANLAYALIM

On beş boncuğu beşerli gruplara ayır. İlk grup beş, ikinci grup on, üçüncü grup on beş boncuğu kullanır. Üç grup oluşur: 15 ÷ 5 = 3. Beş cevabı bir gruptaki miktarı söyler, grup sayısını değil. Şimdi dur ve üç grubunu çevrele. Her grubun içinde beş boncuk, bütün çizimde on beş boncuk bulunmalı.

KÜÇÜK BİR ADIM

Eksik grup sayısını ters işlemle bul

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir kutu üç top taşıyor; özdeş kutularda toplam on iki top var. Kaç kutu olduğunu bulmak için on ikiyi üçerli ayırırız. Dört kutu oluşur. Çarpma denetimi 4 × 3 = 12 olur. Bilinmeyen kutu sayısını bulurken top sayısını kutu sayısı sanma. Cevabın yanına kutu yazmak, aranan büyüklüğü unutmanı önler.

KÜÇÜK BİR ADIM

Sıra düzenini satır satır say

BİRLİKTE ANLAYALIM

İki sıranın her birinde dört sandalye varsa toplam sekiz sandalye vardır. Bir sıradaki dört ile ikinci sıradaki dördü toplarız. 2 × 4 işlemi aynı düzeni kısa anlatır. Sıra sayısı ile sıradaki sandalye sayısını toplamak bütün sandalyeleri saymaz. Düzene yukarıdan bakıyormuş gibi noktalar çiz; her satırın aynı uzunlukta olmasına dikkat et.

KÜÇÜK BİR ADIM

Yeni grup gelince modeli güncelle

BİRLİKTE ANLAYALIM

Üç kutuda ikişer boya varken ikişer boyalı bir kutu daha gelsin. Artık dört kutumuz vardır; dört tane ikili grup sekiz boya eder. Yeni gelen kutu tek bir nesne değil, iki boyalı bir gruptur. Kontrolün: Dört tabakta ikişer erik var. İkişer erikli bir tabak daha gelirse toplam kaç erik olur? Dur ve çiz. Beş ikili grup, yani on erik olur.

SIK SORULANLAR

2. Sınıf Eş Gruplar ve Paylaştırma Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Çarpmada gruplar aynı büyüklükte olmalı mı?

Bu dersteki eş grup modelinde evet. Her grubun aynı sayıda nesne taşıdığını kontrol ederiz.

02Paylaştırmada çocuk sayısı cevap olabilir mi?

Soru kişi başına payı istiyorsa çocuk sayısı verilmiş bilgidir. Payı bölmeyle bulursun.

03Gruplandırma ile paylaşım nasıl ayrılır?

Gruplandırmada bir gruptaki miktar bilinir ve grup sayısı aranır; paylaşımda eş grupların her birinin payı aranır.

04Bölme cevabını çarpmayla kontrol edebilir miyim?

Evet. Grup sayısı ile her gruptaki miktarın çarpımı başlangıçtaki bütünü vermelidir.

05Sandalyeleri satır satır çizmek ne sağlar?

Eş grupları görünür yapar. Yalnız bir sırayı sayma veya sıra ile sandalye sayısını toplama hatasını fark ettirir.

06Bir kutu eklemek neden bir boya eklemek değildir?

Kutuda birden fazla boya bulunabilir. Yeni kutuyla birlikte kutunun içindeki bütün boyalar gelir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. TYMM İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı 2026

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. 2026–2027 Maarif Modeli kademeli uygulama açıklaması

İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.