KEŞFEDEREK ÖĞRENİYORUMOku, keşfet, dene.

2. SıNıF MATEMATIK

100’e Kadar Sayılar ve Onluk-Birlik

100’e kadar sayıları oku, onluk ve birliklerine ayır, karşılaştır ve sayı doğrusunda doğru yere yerleştir.

Bir kart oku, örneğe bak, sonra yeni karta geç. Acelemiz yok.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf2. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım4 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Sayılar bir çokluğun kaç tane olduğunu anlatır. İki basamaklı sayıları anlamanın en kolay yolu onları onluk ve birliklerine ayırmaktır. Örneğin 47 sayısında dört onluk ve yedi birlik vardır. Onluk basamağındaki 4, kırk değerini taşır. Birlik basamağındaki 7 ise yedi değerindedir. Bu yapı sayıları okumayı, yazmayı, karşılaştırmayı ve sayı doğrusuna yerleştirmeyi kolaylaştırır.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• 100’e kadar sayıları okur ve yazarKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-SY-01
  • Onluk ve birlikleri çözümlerKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-SY-02
  • Sayıları karşılaştırır ve sıralarKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-SY-03
  • Sayı doğrusu ve en yakın onluğu kullanırKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-SY-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

2. Sınıf Matematik 100’e Kadar Sayılar ve Onluk-Birlik Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

2. Sınıf Matematik 100’e Kadar Sayılar ve Onluk-Birlik Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

2. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 2. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

2. Sınıf Matematik 100’e Kadar Sayılar ve Onluk-Birlik Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

2. Sınıf Matematik 100’e Kadar Sayılar ve Onluk-Birlik Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Onluk ve birlikleri gör

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

On tane birlik bir onluk oluşturur. 63 sayısını altı onluk ve üç birlik diye çözümleriz. 60 + 3 işlemi de aynı sayıyı verir. Birlikler on veya daha çok olduğunda yeniden gruplarız: beş onluk ve on dört birlik, altı onluk ve dört birlik olur; yani 64 eder.

KÜÇÜK BİR ADIM

Basamak değerini ayır

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Rakamın bulunduğu yer değerini değiştirir. 58 sayısındaki soldaki 5, beş değil elli değerindedir. Sağdaki 8 ise sekizdir. Aynı rakam iki yerde bulunsa bile değerleri farklı olabilir. 55 sayısında ilk 5’in değeri 50, ikinci 5’in değeri 5’tir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Karşılaştır ve sırala

BİRLİKTE ANLAYALIM

İki basamaklı sayıları karşılaştırırken önce onluklara bakarız. 72, 45’ten büyüktür; çünkü yedi onluk, dört onluktan fazladır. Onluklar eşitse birlikleri karşılaştırırız. 68 ile 65 arasında onluklar aynıdır; sekiz birlik, beş birlikten fazla olduğu için 68 büyüktür.

KÜÇÜK BİR ADIM

Sayı doğrusu ile kontrol et

BİRLİKTE ANLAYALIM

Sayı doğrusunda sayılar soldan sağa büyür. Bir sayının hemen solundaki sayı bir eksik, hemen sağındaki sayı bir fazladır. En yakın onluğu bulurken sayının iki onluğa olan uzaklığını düşünürüz. 42 sayısı 40’a iki, 50’ye sekiz adım uzakta olduğu için 40’a daha yakındır. Sayıyı doğru yere koyduktan sonra komşularını okuyarak sıralamayı ikinci kez denetlemek, yön ve basamak hatalarını fark etmemizi sağlar.

SIK SORULANLAR

2. Sınıf Matematik 100’e Kadar Sayılar ve Onluk-Birlik Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

012. sınıfta onluk ve birlik nasıl bulunur?

İki basamaklı sayının soldaki rakamı onluk sayısını, sağdaki rakamı birlik sayısını gösterir; 36, üç onluk ve altı birliktir.

02Basamak değeri ile rakam aynı şey midir?

Hayır. Rakam işarettir; basamak değeri o rakamın bulunduğu yere göre aldığı değerdir. 42’de 4 rakamının değeri 40’tır.

03İki sayı en kolay nasıl karşılaştırılır?

Önce onluk basamakları karşılaştırılır. Onluklar eşitse birlik basamaklarına bakılır ve fazla birliği olan sayı büyük seçilir.

04Bir sayının bir eksiği nasıl bulunur?

Sayıdan bir çıkarılır veya sayı doğrusunda bir adım sola gidilir. Örneğin 70 sayısının bir eksiği 69’dur.

05En yakın onluk belirlenirken ne yapılır?

Sayı ile alt ve üst onluk arasındaki uzaklıklar karşılaştırılır; daha kısa uzaklıktaki onluk sayıya daha yakındır.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. İlkokul Matematik Dersi 2. Sınıf 1. Tema: Sayılar ve Nicelikler (1)

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. İlkokul Matematik Dersi 2. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.