Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Toplama bir araya gelen veya artan miktarları, çıkarma ise azalan miktarı ya da iki miktar arasındaki farkı bulmamıza yardım eder. Problem çözerken yalnız sayıları görmek yetmez; bu sayıların olay içinde ne anlattığını da anlamamız gerekir. Önce verilenleri ve isteneni belirleriz. Sonra uygun işlemi seçer, sonucu hesaplar ve cevabın soruya uygun olup olmadığını kontrol ederiz. Tahmin ve ters işlem bu kontrolü güçlendirir.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Toplama işlemini anlamlandırırKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-TC-01
- Çıkarma işlemini anlamlandırırKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-TC-02
- Toplama ile çıkarma ilişkisini kullanırKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-TC-03
- Çok adımlı günlük problemleri çözerKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-TC-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
2. Sınıf Matematik Toplama, Çıkarma ve Problem Çözme Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
2. Sınıf Matematik Toplama, Çıkarma ve Problem Çözme Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
2. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 2. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
2. Sınıf Matematik Toplama, Çıkarma ve Problem Çözme Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
2. Sınıf Matematik Toplama, Çıkarma ve Problem Çözme Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Toplamada basamakları koru
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
İki basamaklı sayıları toplarken birlikleri birliklerle, onlukları onluklarla birleştiririz. 27 + 36 işleminde 7 + 6 = 13 olur; üç birlik yazılır ve bir onluk diğer onluklara katılır. Sonra 2 + 3 + 1 = 6 onluk bulunur. Sonuç 63’tür.
KÜÇÜK BİR ADIM
Çıkarmada eksileni izle
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
82 − 47 işleminde önce birliklere bakarız. İki birlikten yedi birlik çıkmadığı için bir onluğu on birlik yaparız. 12 − 7 = 5 ve kalan yedi onluktan dört onluk çıkarılınca üç onluk kalır. Sonuç 35 olur. Basamakları düzgün yazmak işlemi görünür kılar.
KÜÇÜK BİR ADIM
Ters işlemle denetle
BİRLİKTE ANLAYALIM
Toplama ile çıkarma birbirini kontrol eder. 42 − 17 = 25 bulduysak 25 + 17 işlemini yaparız. Sonuç yeniden 42 oluyorsa çıkarma doğrudur. Eksik toplananı bulurken de toplamdan bilinen toplananı çıkarabiliriz: 24 + □ = 30 için 30 − 24 = 6.
KÜÇÜK BİR ADIM
Problemi adımlara ayır
BİRLİKTE ANLAYALIM
Problemde önce ne olduğunu kendi sözlerimizle anlatırız. “Geldi, eklendi, toplam” sözleri çoğu zaman toplamayı; “gitti, kaldı, fark” sözleri çoğu zaman çıkarmayı düşündürür. Yine de yalnız anahtar söze güvenmeyiz. İki adımlı sorularda ilk sonucun ikinci işlem için ne anlama geldiğini mutlaka yazarız. Cevabın yanına nesnenin adını eklemek de sayının sorulan miktarı mı, yoksa ara sonucu mu gösterdiğini anlamamıza yardım eder. Sonucu yaklaşık değerle karşılaştırarak son bir anlam kontrolü yaparız.
SIK SORULANLAR
2. Sınıf Matematik Toplama, Çıkarma ve Problem Çözme Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Toplama işleminde basamaklar neden alt alta yazılır?
Birlikleri birliklerle ve onlukları onluklarla toplamak için aynı basamaklar hizalanır; böylece sayı değerleri karışmaz.
02Çıkarma işlemi toplamayla nasıl kontrol edilir?
Bulunan fark ile çıkan sayı toplanır; sonuç eksilen sayıyı veriyorsa çıkarma işlemi doğru yapılmış demektir.
03Problemde hangi işlemin kullanılacağı nasıl anlaşılır?
Olaydaki miktarın birleşip birleşmediği, azalıp azalmadığı veya fark istenip istenmediği düşünülerek işlem seçilir.
04İki adımlı problem çözerken ne yapılmalıdır?
İlk işlemden bulunan sonucun neyi gösterdiği yazılır, ardından bu sonuç ikinci işlemde uygun biçimde kullanılır.
05İşlem sonucunu tahmin etmek ne işe yarar?
Sayıları yakın onluklarla düşünerek yaklaşık sonuç bulunur; kesin cevap bu değerden çok uzaksa işlem yeniden kontrol edilir.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- İlkokul Matematik Dersi 2. Sınıf 3. Tema: İşlemlerden Cebirsel DüşünmeyeKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- İlkokul Matematik Dersi 2. Sınıf Öğretim ProgramıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
Toplama, Çıkarma ve Problem Çözme Testi 1
10 soru · karma
Toplama, Çıkarma ve Problem Çözme Testi 2
10 soru · karma