KEŞFEDEREK ÖĞRENİYORUMOku, keşfet, dene.

2. SıNıF MATEMATIK

Çarpma, Bölme ve Eşitlik

Eş grupları tekrarlı toplama ve çarpmayla göster; bölmeyi paylaştırma, gruplama ve eşitlik ilişkisiyle öğren.

Bir kart oku, örneğe bak, sonra yeni karta geç. Acelemiz yok.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf2. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım4 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Çarpma, eş miktarları kısa yoldan toplamamızı sağlar. Üç tabakta ikişer elma varsa 2 + 2 + 2 veya 3 × 2 işlemiyle altı elmayı buluruz. Bölme ise bir çokluğu eş paylaştırmak ya da kaç eş grup oluştuğunu belirlemek için kullanılır. Bu iki işlem aynı grup yapısını farklı yönden anlatır. Eşitlik işareti de iki taraftaki değerlerin dengede, yani birbirine eşit olduğunu söyler.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Çarpmayı tekrarlı toplamayla açıklarKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-CB-01
  • Bölmeyi paylaştırma ve gruplamayla açıklarKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-CB-02
  • Çarpma ve bölme ilişkisini kullanırKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-CB-03
  • Eşitliğin iki yanını yorumlarKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-CB-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

2. Sınıf Matematik Çarpma, Bölme ve Eşitlik Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

2. Sınıf Matematik Çarpma, Bölme ve Eşitlik Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

2. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 2. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

2. Sınıf Matematik Çarpma, Bölme ve Eşitlik Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

2. Sınıf Matematik Çarpma, Bölme ve Eşitlik Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Eş grubu çarpma ile göster

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Dört kutunun her birinde üç kalem varsa 3 + 3 + 3 + 3 işlemi yapılır. Bu toplam 4 × 3 biçiminde de yazılır ve 12 eder. İlk sayı grup sayısını, ikinci sayı her gruptaki miktarı anlatabilir. Önce grupların gerçekten eş olup olmadığını denetlemek gerekir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Bölmede soruyu doğru oku

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

On iki kurabiye üç çocuğa eş paylaştırılırsa her çocuk dört kurabiye alır. Burada grup sayısı bellidir. On kurabiyeden ikişerli gruplar yapılırsa beş grup oluşur; burada ise grup büyüklüğü bellidir. İki durumda da bütün nesneler eş ve eksiksiz dağıtılır.

KÜÇÜK BİR ADIM

İşlemler arasındaki bağı kur

BİRLİKTE ANLAYALIM

3 × 4 = 12 eş grup bilgisinden 12 ÷ 3 = 4 ve 12 ÷ 4 = 3 işlemleri çıkar. Bu ilişki sonucu kontrol etmeye yardım eder. Bölme sonucundan emin değilsek bölüm ile böleni çarparız. Başlangıçtaki toplamı elde ediyorsak gruplama doğrudur.

KÜÇÜK BİR ADIM

Eşitlik işaretini denge olarak gör

BİRLİKTE ANLAYALIM

Eşitlik işareti “sonuç geliyor” demekle sınırlı değildir; iki tarafın aynı değerde olduğunu gösterir. 3 × 4 = 6 + 6 ifadesinde iki taraf da 12’dir. 2 × □ = 14 eşitliğinde yedişerli iki grup düşünür ve kutunun 7 olduğunu buluruz. Bulduğumuz sayıyı kutunun yerine yazarak iki tarafı ayrı ayrı hesaplarız. Değerler aynıysa denge kurulmuştur; farklıysa grup sayısını veya grup büyüklüğünü yeniden inceleriz.

SIK SORULANLAR

2. Sınıf Matematik Çarpma, Bölme ve Eşitlik Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Çarpma işlemi tekrarlı toplamaya nasıl çevrilir?

Her gruptaki eş miktar, grup sayısı kadar toplanır; üç grupta dörder nesne için 4 + 4 + 4 yazılır.

02Paylaştırma ile gruplama arasındaki fark nedir?

Paylaştırmada grup sayısı, gruplamada ise her grubun büyüklüğü bellidir; iki durumda da eş gruplar oluşturulur.

03Bir bölme işlemi nasıl kontrol edilir?

Bölüm ile bölen çarpılır; kalan olmayan bu düzeyde çarpım başlangıçtaki bölünen sayıyı veriyorsa işlem doğrudur.

04Eşitlik işareti hangi anlamı taşır?

Eşitlik işareti, sol ve sağ tarafta yazılan işlem veya sayıların aynı değere sahip olduğunu gösterir.

05Çarpma problemi için eş grup neden gereklidir?

Çarpma aynı miktarın tekrarını anlatır; gruplardaki nesne sayıları farklıysa önce eş bir düzen kurulması gerekir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. İlkokul Matematik Dersi 2. Sınıf 3. Tema: İşlemlerden Cebirsel Düşünmeye

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. İlkokul Matematik Dersi 2. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.