Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Ritmik sayma, her adımda aynı miktarı ekleyerek veya çıkararak ilerlemektir. İkişer sayarken sayı her adımda iki artar; geriye ikişer sayarken iki azalır. Bu düzen bir örüntü oluşturur. Örüntünün kuralını fark ettiğimizde eksik sayıları ve sonraki adımları bulabiliriz. Tahmin yaparken ise nesneleri tek tek saymadan önce küçük gruplar, dolu ve boş alanlar ya da bildiğimiz bir çoklukla karşılaştırma kullanırız.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- İleri ve geri ritmik sayarKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-RO-01
- Sayı örüntüsünün kuralını bulurKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-RO-02
- Örüntüyü yeni adımlara taşırKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-RO-03
- Çokluk miktarını tahmin ederKI-GRADE-2-SINIF-MATEMATIK-RO-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
2. Sınıf Matematik Ritmik Sayma, Örüntü ve Tahmin Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
2. Sınıf Matematik Ritmik Sayma, Örüntü ve Tahmin Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
2. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 2. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
2. Sınıf Matematik Ritmik Sayma, Örüntü ve Tahmin Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
2. Sınıf Matematik Ritmik Sayma, Örüntü ve Tahmin Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Ritmik saymanın adımını koru
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
2, 4, 6, 8 dizisinde her sayı bir öncekinden iki fazladır. 5, 10, 15, 20 dizisinde adım beştir. İleri saymada ekler, geri saymada aynı miktarı çıkarırız. Her adımda işlemi yeniden kontrol etmek, özellikle geriye sayarken sayı atlama hatasını önler.
KÜÇÜK BİR ADIM
Örüntü kuralını sözle anlat
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bir örüntüye yalnız son iki sayıdan bakmak yerine bütün geçişleri inceleriz. 7, 9, 11, 13 dizisinin kuralı “iki artar”dır. Kuralı sözle söylemek, yeni terimi bulmayı kolaylaştırır. Artışlar eşit değilse sırayla değişen iki adım olup olmadığını da araştırabiliriz.
KÜÇÜK BİR ADIM
Eksik terimi iki yönden denetle
BİRLİKTE ANLAYALIM
5, 10, □, 20 örüntüsünde ileri yönde 10’a beş ekleyerek 15’i buluruz. Sonra 20’den beş çıkarıp yine 15’e ulaşırız. İki yönden aynı sonucu almak güçlü bir kontroldür. Uzun örüntülerde her terimi sırayla yazmak acele hatalarını azaltır.
KÜÇÜK BİR ADIM
Tahminini bir dayanağa bağla
BİRLİKTE ANLAYALIM
Tahmin rastgele sayı söylemek değildir. Nesneleri beşli veya onlu küçük kümeler gibi düşünürüz. Dört grupta yaklaşık onar nesne varsa toplamın 40’a yakın olduğunu söyleriz. Sonra gerçek sayımla tahminimizi karşılaştırır, farkın nedenini düşünürüz. Böylece bir sonraki tahmin daha tutarlı olur. Nesneler düzensiz dağılmışsa önce dolu bir küçük bölgeyi sayıp benzer bölgelerin sayısıyla ilişkilendirmek de kullanılabilecek açık bir stratejidir.
SIK SORULANLAR
2. Sınıf Matematik Ritmik Sayma, Örüntü ve Tahmin Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Ritmik sayma ne anlama gelir?
Ritmik sayma, her adımda aynı sayıyı ekleyerek ileriye veya aynı sayıyı çıkararak geriye doğru düzenli ilerlemektir.
02Bir örüntünün artış ya da azalış miktarı nasıl bulunur?
Yan yana gelen terimler arasındaki değişim incelenir; her geçişte aynı artış veya azalış varsa bu miktar kuraldır.
03Eksik örüntü terimi nasıl kontrol edilir?
Eksik terim önce soldaki sayıdan ilerleyerek, ardından sağdaki sayıdan geriye giderek bulunur; iki sonuç aynı olmalıdır.
04Tahmin ile sayma sonucu neden karşılaştırılır?
Karşılaştırma, kullanılan tahmin stratejisinin ne kadar uygun olduğunu gösterir ve sonraki tahminlerin geliştirilmesine yardım eder.
05Nesne sayısını tahmin ederken hangi gruplar kullanılabilir?
Nesneler ikili, beşli veya onlu küçük gruplar hâlinde düşünülerek toplam miktar için dayanaklı bir tahmin oluşturulabilir.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- İlkokul Matematik Dersi 2. Sınıf 1. Tema: Sayılar ve Nicelikler (1)Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- İlkokul Matematik Dersi 2. Sınıf Öğretim ProgramıKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
Ritmik Sayma, Örüntü ve Tahmin Testi 1
10 soru · karma
Ritmik Sayma, Örüntü ve Tahmin Testi 2
10 soru · karma