KEŞFEDEREK ÖĞRENİYORUMOku, keşfet, dene.

2. sınıf · Düşün, seç, nedenini anlat

Güvenli Hareket ve Acil Durum

Güvenlik bazen durup bilgi vermek, bazen de bilgi paylaşmamak demektir. Yol işaretlerinin anlamını, acil iletişimi, afet hazırlığını ve çevrim içi sınırları çalışacağız.

Bir kart oku, örneğe bak, sonra yeni karta geç. Acelemiz yok.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf2. Sınıf
  • DersHayat Bilgisi
  • Anlatım4 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol23.09.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Güvenlik bazen durup bilgi vermek, bazen de bilgi paylaşmamak demektir. Yol işaretlerinin anlamını, acil iletişimi, afet hazırlığını ve çevrim içi sınırları çalışacağız.

Dört bölümü tek seferde bitirmek zorunda değilsin. Bir bölümü oku, örnekteki kararı düşün, durak sorusuna kendi cevabını ver. Sonra açıklamayı incele. Okuma için destek alabilirsin; seçimini sen yap, nedenini kendi sözlerinle anlat.

Bu kısa çalışmalar 7–8 yaş için hazırlanmış destekleyici metinlerdir; akıcı okuma sınavı veya tüm kazanımların ölçümü değildir. Gerekirse metni ve üç seçeneği aynı sakin tonla okuyun. Doğru cevabı vurgulayarak söylemeyin; çocuğun gerekçesini dinleyin, mola ve farklı ifade yollarına alan tanıyın.

Yanlışı kişilik özelliği gibi yorumlamayın. Açıklamayı okuyup gerçek bölüm örneğine dönün. Güvenli günlük canlandırmayı okul ve aile planıyla destekleyin. Gerçek adres, telefon, şifre, sağlık bilgisi veya özel mesajı uygulamaya yazdırmayın; 112 canlandırmasında gerçek arama yapmayın. İnsan öğretmen incelemesi ve öğrenci pilotu henüz yapılmış değildir.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Trafik KuralıKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-K03-01
  • Acil NumaraKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-K03-02
  • Afet HazırlığıKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-K03-03
  • Dijital GüvenlikKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-K03-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

2. Sınıf Hayat Bilgisi Güvenli Hareket ve Acil Durum için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

2. Sınıf Hayat Bilgisi Güvenli Hareket ve Acil Durum nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

2. Sınıf Hayat Bilgisi konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 2. Sınıf Hayat Bilgisi öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

2. Sınıf Hayat Bilgisi Güvenli Hareket ve Acil Durum testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

2. Sınıf Hayat Bilgisi Güvenli Hareket ve Acil Durum sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Trafik Kuralı

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

ÖRNEK 01İdil yaya ışığının yeşile döndüğünü gördü. Yetişkiniyle yolun durumunu kontrol etti; sonra güvenli biçimde geçti. Bir işaretin bilgisi ile çevrede gerçekten olanları birlikte değerlendirdiler.
ÖRNEK 02Yaya geçidi top oynamak için ayrılmış yer mi? Hayır. Geçiş içindir; oyun araçlardan uzak uygun alanda oynanır.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Trafik işaretleri yolu kullananlara bilgi ve uyarı verir. Yaya geçidi, okul geçidi, bisiklet yolu gibi adlar farklı işlevleri anlatır. Yaya geçidi karşıya geçiş yerini gösterir; okul geçidi okul çevresindeki geçişe dikkat çeker. Bisiklet yolu adı bisikletler için ayrılan yolu anlatır. Bunlar yolun oyun alanı olduğu anlamına gelmez.

Burada işaretlerin anlamını metinle konuşuyoruz. Gerçek levhanın görünüşünü tanımak için öğretmeninle doğru levha görsellerini ayrıca incelemelisin. Görmediğin bir levhayı tanıdığını varsayma. Bu kısa çalışma, tek başına trafikte güvenle hareket edebildiğini gösteren bir belge değildir.

Yetişkininle geçiş yaparken yaya ışığına ve yolun durumuna birlikte dikkat et. Yeşil ışık yanması çevreyi kontrol etmeyi bırakacağın anlamına gelmez. Geçiş yerini görmek de bütün araçların durduğu garantisini vermez. Araçların hareketini yetişkininle kontrol edip güvenli olduğunda geç; yola doğru koşma.

KÜÇÜK BİR ADIM

Acil Numara

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

ÖRNEK 01Can güvenli bir yerden kazayı gördüğünü söyledi ve bildiği yeri anlattı. Kaç kişinin etkilendiğini bilmediği için “Sayısını bilmiyorum.” dedi. Saymak için kazaya yaklaşmadı; yetkilinin sorularını dinledi.
ÖRNEK 02Sınıfta 112 konuşması çalışılacak. Gerçek numarayı aramak gerekir mi? Hayır. Bağlantısız araçla veya yalnız rollerle örnek konuşma yapılır.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Kaza, yangın veya ciddi ve ani sağlık tehlikesi gibi gerçek acil durumlarda 112’den yardım istenir. Çocuk da gerektiğinde yardım çağırabilir. Önce tehlikeye yaklaşmadan güvenliğini gözet; yanında sorumlu yetişkin varsa ondan yardım iste. Kayıp kalem, sıkılma veya ders çalışmak için gerçek 112 hattını aramayız.

Yetkiliyle konuşurken acil durumun ne olduğunu ve nerede olduğunu kısa, açık cümlelerle anlat. Bildiğin zamanı ve etkilenen kişi bilgisini sorulursa söyle. Bilmediğin bilgiyi tahmin edip kesinmiş gibi verme. Yeri anlatmakta zorlanıyorsan bunu belirt; yanındaki güvenilir yetişkinin yardımını isteyebilirsin. Yeni bilgi toplamak için tehlikeli yere yaklaşma.

Yetkilinin sorusunu dinle ve bildiğin doğru bilgiyi ver. Onun yönlendirmesini izlerken, iletişimi bitirmene izin verilene kadar telefonu kapatma. Korkmuş olabilirsin; kusursuz konuşmak zorunda değilsin. Yardım istemek için olayı büyütmeye gerek yoktur. Canlandırmaları gerçek hattı aramadan yaparız; bu sayfaya gerçek adres veya telefon yazmayız.

KÜÇÜK BİR ADIM

Afet Hazırlığı

ÖRNEK 01Eda sınıfıyla toplanma yerine geldi. Oyuncağının içeride kaldığını hatırladı ama geri dönmedi. Öğretmenine söyledi ve yoklama için grupla kaldı. Eşyadan önce kendi güvenliğini gözetti.
ÖRNEK 02Acil durum çantasına hangi ilaçların konulacağına çocuk tek başına karar verir mi? Hayır. Yetişkinle listeyi kontrol edebilir; ilaç kararında sağlık uzmanı yönlendirmesi gerekir.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Afet planı, zor bir durumda herkesin ne yapacağını önceden konuşmasıdır. Ailenle buluşma yerini ve kimden destek isteyebileceğini öğren. Acil durum çantasının listesini yetişkininle kontrol edebilirsin. İlaç seçmek, gaz vanası veya elektrik düzeneklerini denemek çocuğun görevi değildir. Planı bilmek, tek başına yola çıkmak demek değildir.

Okulunda öğretmeninle korunma ve güvenli çıkış çalışması yaparsın. Sınıfta deprem sarsıntısı sırasında, önceden çalışılmış güvenli yerde çök-kapan-tutun davranışıyla başını ve boynunu korursun. Merdivene veya çıkışa koşmaz, çanta aramak için dolaşmazsın. Hareket desteğine ihtiyacın varsa sana uygun korunma planı yetişkinlerle önceden hazırlanmalıdır.

Sarsıntı bittikten sonra okulun güvenli çıkış yönlendirmesini izlersin. Toplanma yerinde öğretmenin ve sınıfınla kal; eşyalarını almak için binaya dönme. Kimseye söylemeden eve gitme. İhtiyacını öğretmenine söyle. Bu bölüm, afetlerin bütün durumlarını veya ilk yardım uygulamalarını öğretmez; okulun gerçek güvenlik planı ve yetişkin desteği gerekir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Dijital Güvenlik

ÖRNEK 01Naz’a ödül için arkadaşının fotoğrafını isteyen mesaj geldi. Fotoğrafı göndermedi. Mesajı sorumlu yetişkinine gösterdi. Bilgi kendisinin olmadığı için paylaşabileceğini düşünmedi.
ÖRNEK 02Bir oyun kişisi ev adresini sorarsa ne yaparsın? Paylaşmaz, konuşmayı sürdürmeden sorumlu yetişkinine haber verirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Çevrim içi oyunlarda bir kişiyi birkaç kez görmek onu gerçekten tanıdığını kanıtlamaz. Kimlik bilgisi, fotoğraf, ev adresi ve şifre gibi kişisel bilgileri oyun sohbetine yazma. Ödül kazanma sözü veya acele ettiren mesaj bu kuralı değiştirmez. Kendi bilgin yerine arkadaşının bilgisini vermek de uygun değildir.

Rahatsız eden bir mesaj geldiğinde cevap vermeyi sürdürmek zorunda değilsin. Bilgi göndermeden sorumlu ve güvendiğin yetişkinine göster. Birisi “Kimseye anlatma.” diyerek korkutuyorsa bunu sır olarak taşımana gerek yoktur. İlk yetişkin yardımcı olmazsa başka güvendiğin yetişkine anlat. Olanlar senin suçun değildir.

Yetişkininle birlikte güvenli kullanım ve gerektiğinde engelleme ya da bildirme yollarını öğrenebilirsin. Bir fotoğrafın arkadaşına ait olması onu paylaşma izni vermez. Başkalarının kişisel alanını da koruruz. Bu derste hiçbir gerçek adres, şifre, fotoğraf veya özel mesajı uygulamaya göndermen istenmez; örnekleri hayalî durumlar olarak çalışırız.

BİR DAHA BAKALIM

En sık karıştırılan noktalar

• İşareti bilmek her koşulda güvende olmak demek değildir. Metin sorularını yapmak, gerçek levha görselini tanıma çalışmasının yerini tutmaz.
  • Bilmiyorum demek yardım çağrısını bozmak değildir. Uydurma bilgi yerine bildiğini açıkça söyle; yardım görevlisi seni yönlendirebilir.
  • Afet sırasında yetişkinlere ait teknik işleri yapman beklenmez. Hazırlık yapmak, tehlikeli bir işlemi tek başına denemek değildir.
  • Seni korkutan bir mesajı anlatmak yanlış bir davranış değildir. Yardım istemek için önce zararın büyümesini beklemek zorunda değilsin.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Kısa durumlarla kendini yokla

İlk testte sekiz ayrı durum var. Seçimden sonra açıklamayı inceleyip ilgili bölüme dön; nedenini yeniden anlatmayı dene.

İlk kısa testi aç

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. MEB Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı 2026

2. sınıf, sayfa 36–43. Resmî kapsam atfı; soru ve ders metinleri özgündür.

Kaynağı aç
  2. TTKB güncel Hayat Bilgisi program kaydı

Program sürümü 2026 olarak doğrulandı.

Kaynağı aç
  3. MEB 2. Sınıf: Sağlığım ve Güvenliğim

Yerel ürün başlığı resmî öğrenme alanının tamamı değildir. Kodlar kısmi ve destekleyici kapsamı belirtir.

Kaynağı aç
  4. İçişleri Bakanlığı 112 Acil Durum Kılavuzu

Sayfa 10–12: gerçek acil çağrı ve açık iletişim. Çocuğa teknik müdahale görevi verilmez.

Kaynağı aç
  5. AFAD: deprem öncesi, anı ve sonrası önlemler

Sınıfta korunma, merdivene koşmama ve toplanma; yetişkine ait teknik işlemler kapsam dışında.

Kaynağı aç
  6. Sağlık Bakanlığı: çocuklarda ilaç güvenliği

Hekim ve eczacı yönlendirmesi; çocuklara doz veya tedavi önerilmez.

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.