Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Gününü kolaylaştıran küçük kararları inceleyelim. İş sırası kuracak, birbirimizi anlamayı ve ortak karar vermeyi günlük durumlarla çalışacağız.
Dört bölümü tek seferde bitirmek zorunda değilsin. Bir bölümü oku, örnekteki kararı düşün, durak sorusuna kendi cevabını ver. Sonra açıklamayı incele. Okuma için destek alabilirsin; seçimini sen yap, nedenini kendi sözlerinle anlat.
Bu kısa çalışmalar 7–8 yaş için hazırlanmış destekleyici metinlerdir; akıcı okuma sınavı veya tüm kazanımların ölçümü değildir. Gerekirse metni ve üç seçeneği aynı sakin tonla okuyun. Doğru cevabı vurgulayarak söylemeyin; çocuğun gerekçesini dinleyin, mola ve farklı ifade yollarına alan tanıyın.
Yanlışı kişilik özelliği gibi yorumlamayın. Açıklamayı okuyup gerçek bölüm örneğine dönün. Güvenli günlük canlandırmayı okul ve aile planıyla destekleyin. Gerçek adres, telefon, şifre, sağlık bilgisi veya özel mesajı uygulamaya yazdırmayın; 112 canlandırmasında gerçek arama yapmayın. İnsan öğretmen incelemesi ve öğrenci pilotu henüz yapılmış değildir.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Günlük PlanKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-K01-01
- Etkili DinlemeKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-K01-02
- Duyguyu İfadeKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-K01-03
- Ortak KararKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-K01-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
2. Sınıf Hayat Bilgisi Planlı Yaşam ve İletişim için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
2. Sınıf Hayat Bilgisi Planlı Yaşam ve İletişim nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
2. Sınıf Hayat Bilgisi konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 2. Sınıf Hayat Bilgisi öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
2. Sınıf Hayat Bilgisi Planlı Yaşam ve İletişim testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
2. Sınıf Hayat Bilgisi Planlı Yaşam ve İletişim sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Günlük Plan
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bir günün içinde farklı işler vardır. Okula hazırlanır, öğrenir, oynar, yemek yer ve dinleniriz. Plan yapmak, bu işleri önceden düşünmektir. Sabah, okul sonrası ve akşam için küçük bir iş listesi hazırlayabilirsin. Bu çalışmada saat veya dakika hesabı yapman gerekmiyor; önce ve sonra ne yapacağını düşünmen yeterli.
Çantanı hazırlarken ertesi günün ders çizelgesine bak. Gerekli malzemeyi seç; evdeki her şeyi çantana doldurma. Tamamladığın işi işaretlemek geriye ne kaldığını görmene yardım eder. Yapmadığın işi yapılmış gibi işaretlemek yerine, nerede desteğe ihtiyacın olduğunu fark et.
Plan, hiç değişmeyecek bir kural değildir. Yağmurda bahçe oyunu yapılamazsa ailenle uygun başka bir etkinlik seçebilirsin. Bir iş aksadığında bütün günü başarısız sayma. Ne değişti, ne kaldı, neyi yeniden düzenleyebilirim diye düşün. Planında yalnız ders ya da yalnız oyun değil, farklı ihtiyaçların yer alsın.
KÜÇÜK BİR ADIM
Etkili Dinleme
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Etkili dinlemek, karşıdakinin ne demek istediğini anlamaya çalışmaktır. Sözünü bitirmesine fırsat ver. Dikkatini konuşmaya yönelt; anlamadığın yeri sor. Herkes aynı hızda konuşmaz. Bir arkadaşın anlatmak için zamana ya da farklı bir iletişim yoluna ihtiyaç duyabilir.
Bir isteği tam anlamadığında kısa bir kontrol sorusu kullanabilirsin. “Mavi kâğıt istiyorsun, doğru mu?” gibi bir cümle yanlış anlamayı fark ettirir. Öğretmenin hangi sayfayı söylediğini kaçırdıysan rastgele sayfa açmak yerine yeniden sor. Sormak öğrenmenin bir yoludur.
Sen konuşurken ne istediğini açık söyle. “Onu getir.” yerine eşyanın adını ve yerini belirtmek yardımcı olur. Sesini bulunduğun yere göre ayarla; duyulmuyorsa tekrar söyleyebilir veya destek isteyebilirsin. En yüksek sesle konuşmak en iyi anlatmak değildir. Göz teması kurmakta zorlanan birinin dinlemediğini hemen düşünme.
KÜÇÜK BİR ADIM
Duyguyu İfade
BİRLİKTE ANLAYALIM
Aynı olay iki kişide farklı duygu oluşturabilir. Birinin şaka dediği söz, başka birini üzebilir. “Sözüm kesilince üzülüyorum; bitirmemi bekler misin?” diyerek hem durumu hem duygunu hem isteğini anlatabilirsin. Bir davranışı konuşmak, kişiye kötü bir ad takmaktan farklıdır.
Arkadaşlık her isteğe evet demek değildir. “Bu lakabı istemiyorum,” diyebilir, eşyanı vermek istemediğinde sınırını açıklayabilirsin. Arkadaşın da sınırını söylediğinde onu dinle. Rahatsız eden davranış sürerse öğretmeninden veya güvendiğin yetişkininden destek iste. Bunu tek başına çözmek zorunda değilsin.
Birini kırdıysan “Şakaydı.” diyerek sürdürmek yerine dur. Ne hissettiğini dinle, özür dile ve davranışını değiştir. Anlaşmazlıkta itişmek ya da karşılık olarak incitmek sorunu büyütebilir. Önce durup sırayla konuşmak, birlikte kullanma veya başka bir etkinlik seçme gibi çözümleri düşünmeyi sağlar.
KÜÇÜK BİR ADIM
Ortak Karar
BİRLİKTE ANLAYALIM
Kitap köşesi, pano ya da sınıf etkinliği birçok kişiyi ilgilendirir. Ortak karar almadan önce fikirleri dinleriz. İsteyenler sırayla konuşabilir, yazabilir ya da seçimini işaret edebilir. En yüksek sesle konuşanın fikri kendiliğinden doğru olmaz. Farklı görüşler yeni bir çözüm düşünmemize yardım eder.
Birlikte çalışırken yapılacak işleri belirleyin. Kimin hangi işe katkı verebileceğini konuşun. Bütün yükü bir kişiye bırakmayın; arkadaşınız zorlandığında yardım yolunu düşünün. Kararınız herkesin güvenliğini ve katılımını gözetmeli. Çoğunluk istedi diye birini incitmek veya dışlamak uygun olmaz.
Kendi önerin seçilmese de değerin azalmaz. Karara katkı verip çalışmayı sürdürebilirsin. Yeni bir sorun fark edersen gizlice değiştirmek yerine gruba söyle. İş bitince “Herkes fikrini paylaşabildi mi, birbirimizi dinledik mi?” diye konuşun. Bu değerlendirme sonraki ortak işi daha iyi yapmanıza yardım eder.
BİR DAHA BAKALIM
En sık karıştırılan noktalar
- Bir işi ertelemek senin tembel ya da değersiz olduğun anlamına gelmez. Nedenini konuşabilir, yetişkininle uygun bir düzen kurabilirsin.
- Duymak ile anlamak her zaman aynı değildir. Anlamadığını gizlemek yerine kısa bir soru sorabilirsin.
- Kızmak yanlış bir duygu değildir; kızgınken birini incitmek zorunda değilsin. Mola isteyebilir ve konuşmak için destek alabilirsin.
- Ortak karar, herkesin hep aynı düşünmesi değildir. Ayrı fikirleri dinlemek ve adil bir yol aramak ortak çalışmanın parçasıdır.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Kısa durumlarla kendini yokla
İlk testte sekiz ayrı durum var. Seçimden sonra açıklamayı inceleyip ilgili bölüme dön; nedenini yeniden anlatmayı dene.
İlk kısa testi açKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- MEB Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı 2026Kaynağı aç
2. sınıf, sayfa 36–43. Resmî kapsam atfı; soru ve ders metinleri özgündür.
- TTKB güncel Hayat Bilgisi program kaydıKaynağı aç
Program sürümü 2026 olarak doğrulandı.
- MEB 2. Sınıf: Ben ve OkulumKaynağı aç
Yerel ürün başlığı resmî öğrenme alanının tamamı değildir. Kodlar kısmi ve destekleyici kapsamı belirtir.
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
2. Sınıf Hayat Bilgisi Planlı Yaşam ve İletişim Testi 1
8 soru · karma
2. Sınıf Hayat Bilgisi Planlı Yaşam ve İletişim Testi 2
8 soru · karma