KEŞFEDEREK ÖĞRENİYORUMOku, keşfet, dene.

2. SıNıF HAYAT BILGISI

Günümü Planlı Kuruyorum

Günümü Planlı Kuruyorum için günlük durumlardan öğren, düşünme molalarında kararını açıkla ve üç aşamalı testle kendini kontrol et.

Bir kart oku, örneğe bak, sonra yeni karta geç. Acelemiz yok.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf2. Sınıf
  • DersHayat Bilgisi
  • Anlatım6 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol31.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Bir güne her şeyi sıkıştırmak zorunda değilsin. Plan yapmak, işlerini görüp onlara uygun yer ayırmaktır. Oyun, öğrenme, dinlenme ve sevdiklerinle zaman geçirmek bir arada bulunabilir. Bu derste dakika hesabı yapmadan iş sırası kuracağız. Kendi günün örneklerden farklı olabilir; yetişkininle birlikte sana uygun olanı seçebilirsin.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• İşleri ve zamanlarını tanırımKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-GUNPLAN-01
  • Önce ve sonra ilişkisini kurarımKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-GUNPLAN-02
  • Dengeli bir güne yer açarımKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-GUNPLAN-03
  • Planı görünür ve izlenir yaparımKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-GUNPLAN-04
  • Değişen duruma göre planımı düzenlerimKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-GUNPLAN-05
  • Günümü kanıtla değerlendiririmKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-GUNPLAN-06

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

2. Sınıf Günümü Planlı Kuruyorum için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

2. Sınıf Günümü Planlı Kuruyorum nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

2. Sınıf Hayat Bilgisi konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 2. Sınıf Hayat Bilgisi öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

2. Sınıf Günümü Planlı Kuruyorum testi nasıl çözülür?

3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

2. Sınıf Günümü Planlı Kuruyorum sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

İşleri ve zamanlarını tanırım

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Önce gün içinde yapacağın işleri say: hazırlanmak, okula gitmek, dinlenmek, çalışmak, oyun oynamak, kitap okumak. Sabah okula gitmeden önce yapılması gereken işi akşama koyamazsın. Örneğin çantan okulda gerekeceği için okuldan önce hazır olmalıdır. Bazı işler her gün tekrarlanır; gezi için malzeme hazırlamak gibi bazıları yalnız belli bir gün gerekir. İş listesini günün koşuluna göre yaparız.

KÜÇÜK BİR ADIM

Önce ve sonra ilişkisini kurarım

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Sıra kurarken kendine “Bu işi yapabilmek için önce ne gerekiyor?” diye sor. Resim yapmak için önce kâğıt ve boyayı hazırlarsın. Oyun bitince oyuncakları toplarsın. Kitap iade günü gelmeden önce kitabın yanında olup olmadığını kontrol edersin. Şimdi dur ve düşün: Çantayı kontrol etmek mi önce, evden çıkmak mı? Ön koşulu unutan plan, yapılacak işi zorlaştırır.

KÜÇÜK BİR ADIM

Dengeli bir güne yer açarım

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bütün boş zamanı yalnız dersle ya da yalnız oyunla doldurmak dengeli değildir. Öğrenmeye, dinlenmeye, oyuna ve aileyle vakte yer ayırabiliriz. Dinlenmek çalışmanın düşmanı değildir; yorulduğunu fark edip ara vermek yeniden odaklanmaya yardım edebilir. Her ailede saatler aynı olmayabilir. Planın iyi olması arkadaşının planıyla aynı olması demek değildir. Önemli olan kendi ihtiyaçlarının ve sorumluluklarının dengeli yer almasıdır.

KÜÇÜK BİR ADIM

Planı görünür ve izlenir yaparım

BİRLİKTE ANLAYALIM

Planını kısa sözcüklerle veya resim kartlarıyla gösterebilirsin. Yapılan işi işaretlemek nerede kaldığını görmeyi sağlar. Yalnız başlığı yazmak yeterli olmayabilir: “Hazırlık” yerine “Yarınki çantayı kontrol et.” daha açıktır. İşaretler gerçeği göstermelidir. Yapılmayan işi bitmiş gibi işaretlemek planı değerlendirmeyi zorlaştırır. Bir yetişkinin hatırlatmasıyla yapmışsan bunu da fark edebilir, zamanla daha çok kendi kontrolünü kullanabilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Değişen duruma göre planımı düzenlerim

BİRLİKTE ANLAYALIM

Plan bir ceza listesi değildir. Yağmur başlayınca dışarıdaki oyun yerine evde güvenli bir oyun seçilebilir. Beklenmeyen bir ziyaret olduğunda çalışmanın zamanı değişebilir. Önce hangi işin aksadığını ve nedenini buluruz. Sonra kalan zamana uygun bir adım seçeriz. Sık hata: Bir iş aksadı diye bütün planı bırakmak. Tek bir yeri düzenlemek çoğu zaman devam etmeyi sağlar.

KÜÇÜK BİR ADIM

Günümü kanıtla değerlendiririm

BİRLİKTE ANLAYALIM

Akşam planına bak. Neler yapıldı, neler kaldı? Kalan iş için “Ben hiçbir şey yapamam.” demek yerine nedenini düşün. Kitap bulunamadıysa ertesi gün yerini önceden belirleyebilirsin. Aynı aksama tekrar ediyorsa planın sırasını değiştirebilirsin. Düşünme molası: Bugün sana gerçekten yardımcı olan bir plan adımı hangisiydi? Yanıtını bir olayla destekle; yalnız çok güzel demek yerine neyin kolaylaştığını anlat.

SIK SORULANLAR

2. Sınıf Günümü Planlı Kuruyorum hakkında kısa yanıtlar

01Plan yapmak bütün günü dersle doldurmak mıdır?

Hayır. Ders, oyun, dinlenme ve yakınlarınla zaman geçirmek gibi farklı ihtiyaçlara yer ayırmaktır.

02İş sırasını nasıl seçebilirim?

Bir işi yapmadan önce hangi hazırlığın gerektiğini düşünerek önce ve sonra ilişkisi kurabilirsin.

03Planım arkadaşımın planıyla aynı olmak zorunda mı?

Hayır. Ailenin düzenine, okul saatine ve kendi ihtiyaçlarına uygun bir plan oluşturabilirsin.

04Yağmur yüzünden dışarı çıkamazsam planım biter mi?

Bütün planı bırakman gerekmez; dışarıdaki etkinliği güvenli bir ev etkinliğiyle değiştirebilirsin.

05Tamamlandı işareti ne zaman konmalıdır?

Plandaki iş gerçekten yapıldığında konur; işaretler neyin yapılıp neyin kaldığını doğru göstermelidir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. TYMM Hayat Bilgisi 2. Sınıf, Öğrenme Alanı 1

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. MEB 2026–2027 kademeli program geçişi açıklaması

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.