KEŞFEDEREK ÖĞRENİYORUMOku, keşfet, dene.

2. SıNıF HAYAT BILGISI

Arkadaşlık ve Ortak Karar

Arkadaşlık ve Ortak Karar için günlük durumlardan öğren, düşünme molalarında kararını açıkla ve üç aşamalı testle kendini kontrol et.

Bir kart oku, örneğe bak, sonra yeni karta geç. Acelemiz yok.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf2. Sınıf
  • DersHayat Bilgisi
  • Anlatım6 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol31.08.2026
Yayın bilgisi ve editör
Dinleyerek ilerleSesli anlatım · Sen başlatırsın

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Bir grup arkadaş birlikte oyun ya da sınıf etkinliği seçerken farklı fikirler duyabilir. Ortak karar, herkesin aynı şeyi sevmesi demek değildir. Fikirleri dinleyip uygulanabilir ve adil bir yol bulmaktır. Bu derste konuşmayı başlatacak, anlaşmazlıkta çözüm arayacak ve kararımızın nasıl işlediğine bakacağız. Örnek kişiler gerçek öğrenci kaydı değildir.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Anladığımı kontrol ederek dinlerimKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-ORTAK-01
  • Fikirleri sırayla toplarımKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-ORTAK-02
  • Anlaşmazlıkta kişiyi değil sorunu konuşurumKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-ORTAK-03
  • Adil ve uygulanabilir karar seçerimKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-ORTAK-04
  • Karardan sonra görevleri netleştiririmKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-ORTAK-05
  • Birlikte kararımızı değerlendiririzKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-ORTAK-06

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

2. Sınıf Arkadaşlık ve Ortak Karar için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

2. Sınıf Arkadaşlık ve Ortak Karar nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

2. Sınıf Hayat Bilgisi konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 2. Sınıf Hayat Bilgisi öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

2. Sınıf Arkadaşlık ve Ortak Karar testi nasıl çözülür?

3 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

2. Sınıf Arkadaşlık ve Ortak Karar sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Anladığımı kontrol ederek dinlerim

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Arkadaşın “Oyunu küçük alanda oynayalım.” demiş olsun. “Topun yola gitmesini istemediğin için mi?” diye sorabilirsin. Böylece onun nedenini anlamaya çalışırsın. Duyduğunu kısaca kendi sözünle söylemek de yanlış anlamayı fark ettirir. Dinlerken bir sonraki bağıracağın sözü düşünmek yerine anlatılana dikkat et. Düşünme molası: Bir cümleyi anlamadığında tahmin etmek mi, açıkça sormak mı daha yararlıdır?

KÜÇÜK BİR ADIM

Fikirleri sırayla toplarım

Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Ortak bir işe başlarken “Sizin öneriniz nedir?” diyebiliriz. Sadece en yakın arkadaşımıza söz vermek yerine gruptakilerin görüşünü sorarız. Henüz konuşmayan birini davet eder, konuşmaya zorlamayız. Kısa önerileri sırayla dinler ve gerekirse kaydederiz. Bir arkadaşın farklı bir oyun önermesi gruba düşman olduğu anlamına gelmez. Fikirleri dinlemek, hepsini mutlaka uygulayacağımıza söz vermek de değildir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Anlaşmazlıkta kişiyi değil sorunu konuşurum

BİRLİKTE ANLAYALIM

İki kişi tek topu aynı anda kullanmak isteyebilir. “Sen kötüsün.” demek yerine sorunu “Bir top var, ikimiz de istiyoruz.” diye söyleyebilirler. Sırayla kullanmak veya birlikte oynanan oyun seçmek çözüm olabilir. Eşyayı zorla almak, alay etmek ve gruptan dışlamak anlaşmazlığı büyütür. Baş edemediğin durumda öğretmeninden destek isteyebilirsin; yardım istemek arkadaşlığa zarar vermek değildir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Adil ve uygulanabilir karar seçerim

BİRLİKTE ANLAYALIM

Bir öneriyi seçerken güvenli mi, yapılabilir mi, başkalarının katılımını engelliyor mu diye bakarız. Her zaman en yüksek sesle söyleyenin istediği yapılmaz. Oylama yapılırsa önceden konuşulan kurala göre oylar sayılır. Çoğunluk, bir arkadaşla alay etmeyi doğru yapmaz. Farklı görüştekilerin hakkı ve saygınlığı korunur. Sık hata: Oyu az olanın bir daha hiç konuşamayacağını sanmak.

KÜÇÜK BİR ADIM

Karardan sonra görevleri netleştiririm

BİRLİKTE ANLAYALIM

Grup bir kitap köşesi hazırlamaya karar versin. Kimin kitapları ayıracağı, kimin etiket hazırlayacağı konuşulmalıdır. “Herkes bir şey yapsın.” çok belirsizdir. Bir işi iki kişinin yapması gerekiyorsa birlikte nasıl çalışacakları da belirlenir. Yardım gereken yeri açıkça söylemek işin aksamasını azaltır. Sadece karar vermek işin tamamlandığı anlamına gelmez; küçük görevlerle uygulamaya geçilir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Birlikte kararımızı değerlendiririz

BİRLİKTE ANLAYALIM

Etkinlikten sonra öz kontrol yaparken yalnız kazanıp kazanmadığımızı sormayız. Herkes fikrini söyleyebildi mi? Görevler anlaşıldı mı? Sıra kuralına uyuldu mu? Örneğin oyunda aynı kişi sürekli beklediyse süre veya sıra kuralını yeniden konuşuruz. Bir hatayı fark etmek kararın tamamen değersiz olduğunu göstermez. Şimdi kendi önerini söyle: Bir dahaki çalışmada hangi küçük değişiklik grubun daha iyi iş birliği yapmasına yardım eder?

SIK SORULANLAR

2. Sınıf Arkadaşlık ve Ortak Karar hakkında kısa yanıtlar

01Arkadaşımın nedenini anlamadıysam ne sorabilirim?

Önerisini neden söylediğini sakin bir soruyla öğrenebilir, anladığını kendi sözlerinle kontrol edebilirsin.

02Grup kararında yalnız arkadaşlarıma mı söz vermeliyim?

Gruptaki herkesin fikrini söyleme fırsatı olmalı; konuşmak istemeyen kişi de zorlanmamalıdır.

03Bir topu iki kişi isterse kavga etmek gerekir mi?

Gerekmez. Sırayla kullanma veya birlikte oynama gibi sorunu çözen seçenekler konuşulabilir.

04Çok kişi istiyorsa alay etmek uygun olur mu?

Hayır. Çok kişinin istemesi birini incitmeyi doğru yapmaz; karar saygılı ve güvenli olmalıdır.

05Etkinliği seçmek işi bitirmiş olmak mıdır?

Hayır. Görevleri belirlemek, uygulamak ve sonrasında neyin iyi işlediğini değerlendirmek de gerekir.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. TYMM Hayat Bilgisi 2. Sınıf, Öğrenme Alanı 1

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. MEB 2026–2027 kademeli program geçişi açıklaması

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.