Kartlar hazırlanıyor.
Kendi hızında ilerle. İstediğin bölüme yeniden dönebilirsin.
BİRLİKTE BAŞLAYALIM
Bugün neye bakacağız?
Bir alışkanlığın neden yararlı olduğunu düşünelim. Besin seçimi, bakım, dinlenme ve güvenli yardım istemeyi birbirinden ayırarak günlük seçimler yapacağız.
Dört bölümü tek seferde bitirmek zorunda değilsin. Bir bölümü oku, örnekteki kararı düşün, durak sorusuna kendi cevabını ver. Sonra açıklamayı incele. Okuma için destek alabilirsin; seçimini sen yap, nedenini kendi sözlerinle anlat.
Bu kısa çalışmalar 7–8 yaş için hazırlanmış destekleyici metinlerdir; akıcı okuma sınavı veya tüm kazanımların ölçümü değildir. Gerekirse metni ve üç seçeneği aynı sakin tonla okuyun. Doğru cevabı vurgulayarak söylemeyin; çocuğun gerekçesini dinleyin, mola ve farklı ifade yollarına alan tanıyın.
Yanlışı kişilik özelliği gibi yorumlamayın. Açıklamayı okuyup gerçek bölüm örneğine dönün. Güvenli günlük canlandırmayı okul ve aile planıyla destekleyin. Gerçek adres, telefon, şifre, sağlık bilgisi veya özel mesajı uygulamaya yazdırmayın; 112 canlandırmasında gerçek arama yapmayın. İnsan öğretmen incelemesi ve öğrenci pilotu henüz yapılmış değildir.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Besin SeçimiKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-K02-01
- Temizlik RutiniKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-K02-02
- Hareket ve DinlenmeKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-K02-03
- İlaç GüvenliğiKI-GRADE-2-SINIF-HAYAT-BILGISI-K02-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
2. Sınıf Hayat Bilgisi Sağlık ve Kişisel Bakım için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
2. Sınıf Hayat Bilgisi Sağlık ve Kişisel Bakım nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 4 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
2. Sınıf Hayat Bilgisi konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 2. Sınıf Hayat Bilgisi öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
2. Sınıf Hayat Bilgisi Sağlık ve Kişisel Bakım testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
2. Sınıf Hayat Bilgisi Sağlık ve Kişisel Bakım sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
KÜÇÜK BİR ADIM
Besin Seçimi
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Bedenimizin büyümesi ve günlük işleri yapması için farklı ihtiyaçları vardır. Tek bir yiyecek bütün ihtiyaçları karşılamaz. Evde bulunan, sana uygun farklı besinlere yer vermeyi sorumlu yetişkininle konuşabilirsin. Bir arkadaşının çantasının pahalı ya da farklı olması onu daha iyi bir öğrenci yapmaz.
Bir ürünün renkli paketi, reklamı veya arkadaşının onu yemesi sana uygun olduğunu kanıtlamaz. Alerjin ya da özel beslenme ihtiyacın varsa yeni yiyeceği yemeden sorumlu yetişkininle içeriğine bak. Başkasını da istemediği veya kendisine uygun olmayan yiyeceği yemeye zorlama. Beslenme, bedenleri veya ailelerin imkânlarını karşılaştırma yarışı değildir.
Susamak su ihtiyacını fark etmene yardım eder. Güvenli içme suyu iste; bilmediğin bir suyu yalnız berrak görünüyor diye içme. Yiyecek çeşitliliği suyun, su içmek de uykunun yerini tutmaz. Yararlı alışkanlıkları birbirinin yerine koymak yerine birlikte düşünürüz.
KÜÇÜK BİR ADIM
Temizlik Rutini
Örneği incele. Kendi cevabını düşün. Sonunda açıklamayı birlikte kontrol edebilirsin.
BİRLİKTE ANLAYALIM
Tuvaletten sonra ve yemek öncesinde ellerimizi su ve sabunla yıkarız. Eller temiz göründüğünde de bu rutin önemlidir. Kıyafete silmek el yıkamanın yerine geçmez. Temiz kurulama ve ihtiyaç olduğunda yetişkinden destek isteme de bakımın parçasıdır.
Diş temizliği, beden ve giysi bakımı için evde sorumlu yetişkininle düzen oluşturabilirsin. Unuttuğun işi hatırlatmak için basit bir çizelge işe yarayabilir. Yalnız gerçekten yaptığın bakımı işaretle. Diş fırçanı başkasıyla paylaşma; bakım aracın yoksa yetişkininden yardım iste. Bakım araçları oyuncak ve ortak boya gibi düşünülmez.
Kendi bakımımız kadar birlikte kullandığımız alanın düzeni de önemlidir. Resimden kalan kâğıtları uygun kutuya toplayabilir, çalışma yerini düzenleyebilirsin. Keskin, kırık veya ne olduğunu bilmediğin bir maddeyi toplama; öğretmenine haber ver. Temizlik katkısı, çocuğun tehlikeli malzemeyle uğraşması değildir.
KÜÇÜK BİR ADIM
Hareket ve Dinlenme
BİRLİKTE ANLAYALIM
Uzun süre oturmakla uygun bir hareket molası aynı şey değildir. Çalışma arasında güvenli alanda, kendine uygun hareketler seçebilirsin. Dar merdiven veya kalabalık koridor hız yarışı için uygun olmaz. Hangi alanın ve hareketin uygun olduğunu öğretmeninle konuşabilirsin.
Herkes aynı hareketi aynı biçimde yapmak zorunda değildir. Bir araç, farklı hareket ya da yetişkin desteğiyle katılabilirsin. Acı veya rahatsızlık hissedersen durup söyle; sürdürmek için kendini zorlama. Yardım istemek başarısızlık değildir. Oyunun amacı arkadaşlarını geçmekten önce uygun biçimde katılmaktır.
Uyku ve dinlenmeye de yer gerekir. Akşam ekranı bırakmakta zorlanıyorsan ailenle bir hazırlık düzeni kur. Günlük yaşam yalnız çalışma, ekran veya oyundan oluşmaz. Düzenli dinlenmek ve hareket etmek sağlığı destekler ama hiç hastalanmama sözü vermez. Kendini kötü hissedersen yetişkinine anlat.
KÜÇÜK BİR ADIM
İlaç Güvenliği
BİRLİKTE ANLAYALIM
İlaç şeker değildir; rengi, kokusu veya kutusu denenebileceğini göstermez. Bir ilacın birine iyi gelmesi sana da uygun olduğu anlamına gelmez. Arkadaşının ilacını alma ve kendi ilacını başkasıyla paylaşma. Kendini kötü hissettiğinde nasıl hissettiğini sorumlu yetişkinine anlat.
İlaç konusunda hekim ve eczacı yönlendirmesi gerekir; sorumlu yetişkin bu yönlendirmeyi izler. Her yetişkinin verdiği öneri sağlık uzmanı kararı değildir. Komşu veya arkadaş önerisiyle ilaç alma. Daha önce kullandığın ilaca da kendiliğinden yeniden başlama. Bugünkü durum farklı olabilir.
Yerde bir ilaç veya ne olduğunu bilmediğin bir madde görürsen tadına bakma, arkadaşına verme. Dokunmadan uzak durup yetişkinine haber ver. Güvenli saklama ve kullanım yetişkinin sorumluluğundadır. Bu derste ilaç adı, miktarı veya tedavi seçmiyoruz; yardım istemeyi ve kendi başına denememeyi öğreniyoruz.
BİR DAHA BAKALIM
En sık karıştırılan noktalar
- Sağlıklı alışkanlık, en pahalı ürünü almak değildir. Aile imkânlarına ve kişisel ihtiyaçlara uygun seçimler önemlidir.
- Bakımı unutmak utanılacak bir durum değildir. Eksik araca veya hatırlatıcıya ihtiyacın varsa destek iste; yapmadığın işi yapmış gibi gösterme.
- Hasta olmak kötü alışkanlıklı biri olduğun anlamına gelmez. Alışkanlıklar destek sağlar; sağlık değerlendirmesinin veya gereken yardımın yerine geçmez.
- Sağlık desteği istemek ile kendi kendine tedavi seçmek farklıdır. Kötü hissettiğinde bilgi ver; ilaçla deneme yapma.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Kısa durumlarla kendini yokla
İlk testte sekiz ayrı durum var. Seçimden sonra açıklamayı inceleyip ilgili bölüme dön; nedenini yeniden anlatmayı dene.
İlk kısa testi açKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- MEB Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı 2026Kaynağı aç
2. sınıf, sayfa 36–43. Resmî kapsam atfı; soru ve ders metinleri özgündür.
- TTKB güncel Hayat Bilgisi program kaydıKaynağı aç
Program sürümü 2026 olarak doğrulandı.
- MEB 2. Sınıf: Sağlığım ve GüvenliğimKaynağı aç
Yerel ürün başlığı resmî öğrenme alanının tamamı değildir. Kodlar kısmi ve destekleyici kapsamı belirtir.
- Sağlık Bakanlığı: çocuklarda ilaç güvenliğiKaynağı aç
Hekim ve eczacı yönlendirmesi; çocuklara doz veya tedavi önerilmez.
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleŞİMDİ SEN DENE
Bir soruyu birlikte deneyelim mi?
Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.
2. Sınıf Hayat Bilgisi Sağlık ve Kişisel Bakım Testi 1
8 soru · karma
2. Sınıf Hayat Bilgisi Sağlık ve Kişisel Bakım Testi 2
8 soru · karma