ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İkinci Yeni, Metafizik, 1960 ve 1980 Sonrası Türk Şiiri Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?
Cumhuriyet şiirinin ikinci büyük hattı, 1950’lerden sonra dil ve imgeyi radikal biçimde dönüştüren İkinci Yeni’den 1980 sonrası çoğul şiir ortamına uzanır. İkinci Yeni şairleri gündelik dilin alışılmış bağlarını kırarak yeni çağrışım alanları kurar. Aynı dönemde veya sonrasında dinî değerleri, geleneği ve metafizik arayışı modern şehir deneyimiyle buluşturan güçlü bir şiir damarı gelişir. 1960 sonrası toplumcu şairler siyasal ve toplumsal sorunları bireysel sesle yeniden yorumlarken çağdaş halk şairleri sözlü geleneği güncel yaşamla ilişkilendirir. 1980 sonrasında tek bir ortak poetika yerine farklı kuşaklar, biçimler ve geleneklerle konuşan çoğul bir yapı belirginleşir.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- İkinci Yeni şiirinin dil ve imge özelliklerini çözümlerKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-SIR2-01
- Dinî ve metafizik duyarlıklı modern şiiri değerlendirirKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-SIR2-02
- 1960 sonrası toplumcu ve modern halk şiirini tanırKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-SIR2-03
- 1980 sonrası şiirin çoğul yapısını açıklarKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-SIR2-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İkinci Yeni, Metafizik, 1960 ve 1980 Sonrası Türk Şiiri Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İkinci Yeni, Metafizik, 1960 ve 1980 Sonrası Türk Şiiri Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İkinci Yeni, Metafizik, 1960 ve 1980 Sonrası Türk Şiiri Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İkinci Yeni, Metafizik, 1960 ve 1980 Sonrası Türk Şiiri Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
İkinci Yeni’de dilin alışılmış bağlarını kırma
DERİN AÇIKLAMA
İkinci Yeni, Garip’in gündelik ve yalın şiir dilinden farklı olarak yoğun imge, soyutlama, alışılmamış bağdaştırma ve çağrışım sıçramalarını öne çıkarır. Sözdizimi bilinçli olarak kırılabilir, sözcükler beklenmedik ilişkiler içinde yeni anlamlar kazanabilir. Bu şiiri “anlamsız” diye geçiştirmek doğru değildir; anlam doğrudan bir olay açıklaması yerine imgelerin birbirini dönüştüren ilişkilerinde kurulabilir. Turgut Uyar, Edip Cansever, Cemal Süreya, Ece Ayhan ve İlhan Berk hareketin öne çıkan adları arasındadır. Çözümlemede tek tek imgeler şiirin bütünü, söyleyici ve tekrar eden çağrışım alanlarıyla ilişkilendirilir.
AYRINTILI ANLATIM
İkinci Yeni ile Garip arasındaki ayrım
DERİN AÇIKLAMA
Garip hareketi sıradan insanı, küçük günlük olayları ve konuşma dilini yalın bir söyleyişle şiire taşırken İkinci Yeni dilin alışılmış mantığını zorlar ve imgesel yoğunluğu artırır. İki hareket de önceki şiir kabullerine itiraz eder, fakat itirazlarının yönü farklıdır. Garip ölçü-kafiye ve şairane söz zorunluluğunu yıkar; İkinci Yeni yalınlığın şiiri daralttığı düşüncesiyle sözcüğün çağrışım gücünü genişletir. Bir şiirde yalnız serbest ölçü bulunması iki anlayıştan birini belirlemez. Gündelik ayrıntının nasıl işlendiği, sözdizimi, imge kapalılığı ve söyleyiş tonu birlikte değerlendirilmelidir.
AYRINTILI ANLATIM
Dinî, geleneksel ve metafizik duyarlık
DERİN AÇIKLAMA
Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu ve Erdem Bayazıt gibi şairlerde inanç, ölüm, diriliş, medeniyet, şehir ve insanın varoluş arayışı modern şiirin imkânlarıyla işlenir. Gelenek yalnız eski biçimi tekrar etmek değildir; kutsal metin çağrışımı, tarihsel simge, kıssa, şehir imgesi veya kültürel hafıza yeni bağlamda dönüştürülebilir. Metafizik duyarlık somut yaşamdan kaçış anlamına gelmez; modern insanın yalnızlık, anlam ve sorumluluk sorunlarıyla ilişki kurabilir. Şiiri değerlendirirken tek bir dinî sözcükten hareketle sınıflandırma yapılmaz; tema, imge sistemi, söyleyici ve geleneğin metinde nasıl yeniden üretildiği birlikte incelenir.
AYRINTILI ANLATIM
1960 sonrası toplumcu şiirin değişen sesi
DERİN AÇIKLAMA
1960 sonrasında toplumcu şiir tek bir slogan diline indirgenemez. İsmet Özel ve Süreyya Berfe gibi şairlerde toplumsal sorunlar, bireyin varoluşu, yabancılaşma ve dönüşen kent deneyimiyle iç içe ele alınabilir. Söylev tonu, anlatımcı yapı, ironi veya yoğun imge farklı metinlerde değişen oranlarda kullanılabilir. Toplumcu yönelim, şiirin toplumsal çatışmayı hangi bakışla kurduğu ve okura nasıl bir sorumluluk alanı açtığı üzerinden belirlenir. Şairin bütün yaşamı boyunca aynı poetik çizgide kalmayabileceği unutulmamalıdır. Dönem etiketi, incelenen şiirin somut dil ve tema özellikleriyle doğrulanır.
AYRINTILI ANLATIM
Cumhuriyet sonrası halk şiiri
DERİN AÇIKLAMA
Âşık Veysel, Abdurrahim Karakoç, Âşık Daimi, Şeref Taşlıova ve Murat Çobanoğlu gibi isimler saz ve sözlü icra geleneğini Cumhuriyet döneminin toplumsal yaşamıyla buluşturur. Hece, dörtlük, kafiye, mahlas ve doğaçlama geleneği önemini koruyabilir. Bununla birlikte konular yalnız geçmişe ait değildir; göç, gurbet, teknoloji, adalet, doğa ve günlük hayat güncel bir dille işlenebilir. Halk şiirini yalnız biçim listesi olarak görmek eksiktir. İcra ortamı, dinleyiciyle ilişki, yerel söyleyiş ve ortak hafıza şiirin anlamını biçimlendirir. Yazılı metin, mümkünse sözlü performans bağlamı dikkate alınarak yorumlanır.
AYRINTILI ANLATIM
1980 sonrası çoğulluk ve karşılaştırmalı okuma
DERİN AÇIKLAMA
1980 sonrası Türk şiirinde bütün şairleri birleştiren tek bildiri veya biçim yoktur. Gelenekle bağ kuran, anlatımcı, imgeci, deneysel, toplumcu veya bireysel sesler yan yana bulunabilir. Şiir dergileri, çeviri, şehir kültürü ve önceki kuşaklarla hesaplaşma bu çoğulluğu besler. Bir metni döneme yerleştirirken yayımlanma tarihi tek başına yeterli değildir; hangi şiir geleneğiyle konuştuğu, dili nasıl kullandığı ve çağının sorunlarını nasıl dönüştürdüğü incelenir. Karşılaştırmalı okumada aynı imgenin iki şairdeki farklı işlevi, söyleyici tavrı ve biçim tercihleri gösterilir. Böylece dönem genellemesi metin ayrıntısını silmeden kurulabilir.
SIK SORULANLAR
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İkinci Yeni, Metafizik, 1960 ve 1980 Sonrası Türk Şiiri Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01İkinci Yeni şiiri neden yalnız anlamsız şiir diye tanımlanamaz?
Anlam çoğu kez doğrudan açıklama yerine alışılmamış bağdaştırma, çağrışım, sözdizimi kırılması ve imgelerin şiir bütünü içindeki ilişkisiyle kurulur.
02İkinci Yeni ile Garip hareketinin ortak ve farklı yönleri nelerdir?
İkisi de önceki kabullere itiraz eder; Garip gündelik yalınlığı, İkinci Yeni ise yoğun imgeyi ve dilin alışılmış bağlarını kırmayı öne çıkarır.
03Metafizik duyarlıklı modern şiirde gelenek nasıl kullanılır?
Geleneksel simge, kıssa, inanç, medeniyet ve kültürel hafıza unsurları çağdaş insanın varoluş ve şehir deneyimi içinde yeniden yorumlanır.
04Cumhuriyet sonrası halk şiirinde hangi biçim özellikleri sürer?
Hece, dörtlük, kafiye, mahlas, saz eşliği ve sözlü icra geleneği sürerken güncel toplumsal ve bireysel konular da şiire girebilir.
051980 sonrası Türk şiiri neden tek bir akımla açıklanamaz?
Dönemde gelenekçi, imgeci, anlatımcı, deneysel, toplumcu ve bireysel yönelimler yan yana geliştiği için ortak tek bir poetika yoktur.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- Türk Dili ve Edebiyatı Dersi 9-12. Sınıflar Öğretim Programı 2018Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- Türk Dili ve Edebiyatı 12. Sınıf Etkileşimli Ders Kitabı 3. Ünite: ŞiirKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME
Ne öğrendiğini hemen doğrula.
Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.