12. SıNıF TüRK DILI VE EDEBIYATı

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı 1960 Sonrası Türk Hikâyesi ve Küçürek Hikâye Konu Anlatımı

1960 sonrası Türk hikâyesinin anlatı eğilimlerini, modern teknikleri ve küçürek hikâyenin eksiltmeye dayalı yoğun yapısını metin üzerinden çözümle.

• Sınıf12. Sınıf
  • DersTürk Dili ve Edebiyatı
  • Anlatım6 bölüm
  • Okuma5 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı 1960 Sonrası Türk Hikâyesi ve Küçürek Hikâye Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

1960 sonrası Türk hikâyesi, toplumsal değişimin hızlandığı, kentleşme ve göçün yeni deneyimler ürettiği, bireyin yalnızlığı ile kimlik arayışının anlatıya farklı biçimlerde taşındığı çoğul bir dönemdir. Tek bir anlayış bütün eserleri açıklamaz: kimi yazar toplumsal yapıyı gerçekçi ayrıntılarla gösterirken kimi yazar zihinsel yaşantıyı, parçalanmış zamanı ve dilin sınırlarını öne çıkarır. Postmodern anlatılar metnin kurulma sürecini görünür kılabilir, başka metinlerle oyunlu bağlar kurabilir. Küçürek hikâye ise kısa olmayı amaç değil araç hâline getirir; söylenmeyeni, çağrışımı ve okurun tamamlama gücünü kullanır. Bu ünitede tür bilgisi metin kanıtıyla sınanır.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• 1960 sonrası hikâyenin eğilimlerini ayırt ederKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-HKY-01
  • Hikâyenin yapı unsurlarını çözümlerKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-HKY-02
  • Anlatım tekniklerini işlevleriyle belirlerKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-HKY-03
  • Küçürek hikâyenin yoğun anlatımını yorumlarKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-HKY-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı 1960 Sonrası Türk Hikâyesi ve Küçürek Hikâye Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı 1960 Sonrası Türk Hikâyesi ve Küçürek Hikâye Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı 1960 Sonrası Türk Hikâyesi ve Küçürek Hikâye Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı 1960 Sonrası Türk Hikâyesi ve Küçürek Hikâye Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

1960 sonrası hikâyenin çoğul görünümü

DERİN AÇIKLAMA

Dönem hikâyesinde köyden kente göç, kent yoksulluğu, sınıfsal eşitsizlik, değişen aile ilişkileri, yabancılaşma, iletişimsizlik ve bireyin iç çatışmaları sık işlenen alanlardır. Toplumcu gerçekçi anlatı toplumsal koşulların insan yaşamındaki etkisini görünür kılar. Bireyin iç dünyasını esas alan metinlerde ruhsal çözümleme ve algı öne çıkar. Modernist hikâye kronolojik olay akışını kırabilir, belirsizliği ve parçalı bilinci yapıya dönüştürebilir. Postmodern anlatı ise üstkurmaca, ironi, parodi veya metinler arasılıkla anlatının kurulmuş bir yapı olduğunu hatırlatabilir. Eğilim adını yalnız konuya bakarak değil anlatım biçimiyle birlikte belirlemek gerekir.

AYRINTILI ANLATIM

Olay örgüsü, çatışma ve kişiler

DERİN AÇIKLAMA

Olay örgüsü yaşamın aynen kopyası değil, seçilmiş olayların neden-sonuç, çağrışım veya karşıtlık ilişkisiyle düzenlenmesidir. Temel çatışma kişinin başka biriyle, toplumla, doğayla veya kendisiyle karşı karşıya gelmesinden doğabilir. Şahıs kadrosundaki karakter, kendine özgü ve değişebilen yönleriyle; tip ise belirli bir toplumsal özelliği baskın biçimde temsil etmesiyle değerlendirilir. Kişiyi yalnız yazarın doğrudan tanıtımı değil, eylemleri, konuşmaları, başkalarının ona bakışı ve iç dünyası oluşturur. Çözümlemede her kişilik yargısı metindeki somut davranış veya sözle desteklenmelidir.

AYRINTILI ANLATIM

Zaman, mekân, anlatıcı ve bakış açısı

DERİN AÇIKLAMA

Öykü zamanı olayların yaşandığı süreyi, anlatma zamanı ise bunların aktarılışını gösterir. Geriye dönüş geçmişi bugüne taşır; özetleme uzun bir süreyi kısa anlatır; sahneleme olay anını ayrıntılandırır. Mekân yalnız dekor değildir, kişinin sıkışmışlığını veya toplumsal çevresini yansıtabilir. Kahraman anlatıcı olayları kendi deneyimiyle sınırlı biçimde sunar. Gözlemci anlatıcı dışarıdan görülebilenleri aktarır; hâkim anlatıcı kişilerin geçmiş ve iç dünyalarına geniş ölçüde erişebilir. Bakış açısı, okurun bilgi miktarını ve anlatıcıya duyduğu güveni doğrudan etkiler.

AYRINTILI ANLATIM

Modern anlatım tekniklerinin işlevi

DERİN AÇIKLAMA

İç konuşmada kişinin zihninden geçenler dil bilgisel bütünlük içinde doğrudan verilebilir. Bilinç akışında çağrışımlar, kesintiler ve mantıksal sıçramalar zihnin akışını taklit eder. Diyalog kişilerin sesini doğrudan duyurur; gösterme, anlatıcının açıklamasını azaltıp davranış ve konuşmayı öne çıkarır. Geriye dönüş geçmişteki bir olayın bugünkü çatışmayı nasıl hazırladığını gösterebilir. Üstkurmaca anlatıcının yazma sürecini veya metnin kurmaca oluşunu konu eder. Metinler arasılık başka bir esere gönderme, alıntı, dönüştürme veya yeniden yazma yoluyla anlam katmanı oluşturur. Teknik, adı için değil metindeki işleviyle değerlendirilir.

AYRINTILI ANLATIM

Küçürek hikâyede eksiltme ve çağrışım

DERİN AÇIKLAMA

Küçürek hikâye çok kısa hacimde bir kırılma anını, çarpıcı durumu veya yoğun imgeyi öne çıkarır. Kişi geçmişi ve olayın bütün ayrıntıları açıklanmayabilir; bu eksiltme okura boşluk bırakır. Başlık çoğu kez metnin anlamını yönlendiren anahtar görevi görür. Simge, ironi ve son cümledeki dönüş sınırlı sözle geniş çağrışım kurabilir. Kısalık tek başına yeterli değildir: sıradan bir olay özeti küçürek hikâye sayılmaz. Dil ekonomik olmalı, her ayrıntı işlev taşımalı ve metnin sessiz bıraktığı alan okurun çıkarımıyla tamamlanabilmelidir.

AYRINTILI ANLATIM

Hikâye çözümleme ve yazma stratejisi

DERİN AÇIKLAMA

Çözümlemeye tür etiketiyle değil metnin verileriyle başlanır. Önce çatışma ve olayın dönüm noktası, sonra anlatıcı, zaman düzeni, mekân ve kişi özellikleri belirlenir. Teknik saptandığında kısa bir metin kanıtı gösterilir ve bu tekniğin okur üzerindeki etkisi açıklanır. Bir hikâye yazarken en az iki tekniği rastgele eklemek yerine seçilen çatışmaya hizmet edecek biçimde kullanmak gerekir. Küçürek hikâyede gereksiz açıklamalar çıkarılır, fakat temel çağrışımı taşıyan imge korunur. Son okumada anlatıcı tutarlılığı, zaman geçişleri, sözcük ekonomisi, yazım ve noktalama ayrıca denetlenir.

SIK SORULANLAR

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı 1960 Sonrası Türk Hikâyesi ve Küçürek Hikâye Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

011960 sonrası Türk hikâyesi tek bir edebî anlayışla açıklanabilir mi?

Hayır. Toplumcu gerçekçi, bireyin iç dünyasını esas alan, modernist ve postmodern yönelimler aynı dönemde farklı biçimlerde görülebilir.

02İç konuşma ile bilinç akışı arasındaki temel fark nedir?

İç konuşma daha düzenli ve dil bilgisel bütünlüğü olan düşünceler sunar; bilinç akışı çağrışım, kesinti ve mantıksal sıçramaları öne çıkarır.

03Mekân bir hikâyede yalnızca olayın geçtiği yer midir?

Hayır. Mekân karakterin ruh hâlini, toplumsal konumunu, çatışmasını ve metnin atmosferini yansıtan işlevsel bir unsur olabilir.

04Her kısa metin küçürek hikâye kabul edilir mi?

Hayır. Küçürek hikâye kısalığın yanında eksiltme, çağrışım, simgesel yoğunluk, kırılma anı ve okurun anlamı tamamlama katılımını gerektirir.

05Bir anlatım tekniği metinde nasıl kanıtlanır?

Tekniğin görüldüğü dil ve kurgu özelliği gösterilir; ardından bu kullanımın zaman, karakter, anlatıcı veya anlam üzerindeki etkisi açıklanır.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Türk Dili ve Edebiyatı Dersi 9-12. Sınıflar Öğretim Programı 2018

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. Türk Dili ve Edebiyatı 12. Sınıf Etkileşimli Ders Kitabı 2. Ünite: Hikâye

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.