ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Edebiyat, Felsefe, Psikoloji, Dil Değişimi ve Sözlükler Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?
On ikinci sınıfın giriş ünitesi edebiyatı yalnız dönem ve tür adlarından oluşan bir liste olarak değil, düşünce, insan ruhu ve değişen dil arasında çalışan canlı bir alan olarak ele alır. Felsefe insanın varlık, bilgi ve değer sorularını kavramsal tutarlılıkla araştırırken edebiyat bu soruları kurmaca kişiler, imgeler, çatışmalar ve özgün bir söyleyiş içinde deneyimletir. Psikoloji ise karakterlerin davranışlarını, algılarını ve iç çatışmalarını anlamaya yardım eder. Dil, bu ilişkilerin taşıyıcısıdır; toplum, teknoloji, çeviri ve kültürel temas değiştikçe söz varlığı da dönüşür. Sözlükler bu dönüşümü kaydeder, anlamı ve kullanımı belgeleyerek kuşaklar arasında köprü kurar.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Edebiyat ile felsefe ilişkisini çözümlerKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-GRS-01
- Edebiyat ile psikoloji ilişkisini değerlendirirKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-GRS-02
- Dilin tarihsel değişimini nedenleriyle açıklarKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-GRS-03
- Türk sözlükçülüğünün temel eserlerini tanırKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-GRS-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Edebiyat, Felsefe, Psikoloji, Dil Değişimi ve Sözlükler Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Edebiyat, Felsefe, Psikoloji, Dil Değişimi ve Sözlükler Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Edebiyat, Felsefe, Psikoloji, Dil Değişimi ve Sözlükler Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Edebiyat, Felsefe, Psikoloji, Dil Değişimi ve Sözlükler Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
Edebiyat ile felsefenin kesiştiği ve ayrıldığı yer
DERİN AÇIKLAMA
Felsefe bir kavramı tanımlama, soruşturma ve gerekçelendirme yoluyla işler; edebiyat ise benzer sorunları olay, kişi, imge ve anlatıcı aracılığıyla somutlaştırabilir. Bir romanda özgürlük sorunu, kahramanın seçimi ve bu seçimin sonuçları üzerinden görünür hâle gelir. Metin bir düşünce akımının etkisini taşısa bile yalnız o akımın örneklendirme aracı değildir. Estetik düzen, çok anlamlılık ve okurun yorumuna açılan boşluklar edebî eserin kendine özgü yapısını kurar. Çözümlemede önce metindeki felsefi soruyu, sonra bu sorunun hangi kurmaca araçlarla işlendiğini göstermek gerekir.
AYRINTILI ANLATIM
Psikoloji, karakter ve anlatıcı
DERİN AÇIKLAMA
Edebiyat insan davranışını dıştan gözlemlemekle yetinmez; iç konuşma, bilinç akışı, geriye dönüş, rüya ve çağrışım gibi tekniklerle zihinsel yaşantıyı da kurar. Psikoloji bilgisi karakterin korku, arzu, savunma veya çatışmalarını anlamaya katkı sağlar. Buna karşılık edebî kişi gerçek bir hasta dosyası değildir ve yalnız tanı koymak için okunamaz. Anlatıcının bilgisi, güvenilirliği ve bakış açısı ruhsal çözümlemeyi belirler. Birinci kişi anlatıcının olayı kendi algısından sunması, okura hem yakınlık hem de sınırlılık kazandırabilir. Yorum mutlaka metindeki davranış, söz ve anlatım tekniğiyle gerekçelendirilmelidir.
AYRINTILI ANLATIM
Dilin tarih içinde değişmesini sağlayan etkenler
DERİN AÇIKLAMA
Dil canlı bir toplumsal kurumdur. Göç, yönetim değişikliği, eğitim, ticaret, bilim, sanat, savaş ve kitle iletişimi yeni kavramların dile girmesine veya bazı sözlerin kullanım dışı kalmasına yol açabilir. Çeviri, başka dillerdeki kavramları taşırken yeni karşılık üretimini de hızlandırır. Teknoloji; arayüz, çevrim içi, gönderi ve etiket gibi yeni kullanım alanları oluşturur. Ses, biçim, anlam ve söz dizimi zaman içinde değişebilir. Her yenilik bozulma sayılmaz; önemli olan ifadenin bağlama, standart dile ve iletişim amacına uygunluğunu değerlendirmektir. Dönem metinleri karşılaştırılırken bugünün ölçüsü geçmişe doğrudan uygulanmamalıdır.
AYRINTILI ANLATIM
Türk sözlükçülüğünün tarih şeridi
DERİN AÇIKLAMA
Kaşgarlı Mahmud’un on birinci yüzyılda hazırladığı Dîvânu Lugâti’t-Türk, Türk boylarının söz varlığını Araplara tanıtmayı amaçlayan ve dil-kültür bilgisi de sunan temel eserdir. Codex Cumanicus, Latin harfli bölümleriyle Kıpçak Türkçesi söz varlığına ilişkin önemli veriler taşır. Zemahşerî’nin Mukaddimetü’l-Edeb’i çok dilli karşılıklarıyla Türk dili tarihi için değerlidir. Ahmet Vefik Paşa’nın Lehçe-i Osmanî’si ve Şemseddin Sami’nin Kamus-ı Türkî’si modern sözlükçülüğe geçişte öne çıkar. Cumhuriyet döneminde Türk Dil Kurumunun Türkçe Sözlük ve çevrim içi sözlükleri standartlaşma ile güncel kullanımın izlenmesini destekler.
AYRINTILI ANLATIM
Sözlük maddesini doğru okuma ve kaynak karşılaştırma
DERİN AÇIKLAMA
Sözlük yalnız eş anlamlı sözcük veren bir liste değildir. Madde başı, sözcük türü, anlam sırası, kullanım etiketi, örnek, köken ve telaffuz bilgisi farklı sorulara cevap verir. Çok anlamlı bir sözcüğün hangi anlamda kullanıldığı cümlenin bağlamıyla belirlenir; ilk anlamı otomatik seçmek hatalıdır. Tarihî sözlükteki yazım ile güncel standart yazım aynı olmayabilir. Bir terimin geçmişteki ve bugünkü karşılığını araştırırken sözlüklerin yayımlanma dönemi, amacı ve hedef kitlesi karşılaştırılır. Genel ağdaki anonim açıklama yerine kurumsal sözlük ve bilimsel yayın kullanmak, doğrulanabilir bilgiye ulaşmayı sağlar.
AYRINTILI ANLATIM
Metin çözümleme ve yazma için uygulama yolu
DERİN AÇIKLAMA
Bir giriş ünitesi sorusunda önce hangi ilişki alanının ölçüldüğü belirlenir: düşünce, ruhsal yapı, dil değişimi veya sözlükçülük. Metindeki anahtar kanıtlar işaretlenir; örneğin zamanın çağrışımlarla kırılması psikolojik anlatım tekniğine, yeni teknolojik adlandırmalar söz varlığı değişimine işaret edebilir. Eser ve yazar eşleştirmesinde dönem bilgisiyle amaç bilgisi birlikte kontrol edilir. Yazılı cevapta iddia, metin kanıtı ve açıklama sırası izlenir. Dil değişimi üzerine yazarken yalnız yakınmadan veya koşulsuz övgüden kaçınılır; kullanım verisi, iletişim ihtiyacı ve standart dil ölçütleriyle dengeli bir değerlendirme yapılır.
SIK SORULANLAR
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Edebiyat, Felsefe, Psikoloji, Dil Değişimi ve Sözlükler Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Edebî eser ile felsefi metin arasındaki temel fark nedir?
Felsefi metin kavramları doğrudan ve gerekçeli biçimde tartışır; edebî eser düşünceyi kurmaca, imge, kişi ve estetik söyleyiş içinde deneyimletir.
02Psikoloji bilgisi edebî karakter çözümlemesinde nasıl kullanılmalıdır?
Karakterin davranışı ve iç çatışması açıklanırken psikoloji kavramlarından yararlanılır; ancak yorum mutlaka metindeki anlatıcı, teknik ve kanıtlara dayanır.
03Dildeki her yeni sözcük anlatım bozukluğu sayılır mı?
Hayır. Yeni kavramlar yeni sözcük gerektirebilir; kullanımın standart dil, bağlam, hedef kitle ve iletişim amacı bakımından uygunluğu değerlendirilir.
04Dîvânu Lugâti’t-Türk neden yalnız bir sözlük değildir?
Sözcük karşılıklarının yanında Türk boyları, ağızlar, atasözleri, şiir parçaları ve kültürel yaşam hakkında bilgiler de taşıdığı için çok yönlü bir kaynaktır.
05Tarihî ve güncel sözlükler karşılaştırılırken nelere bakılır?
Yayımlanma dönemi, alfabe, hedef kitle, söz varlığı seçimi, anlamlandırma yöntemi, kullanım örnekleri ve sözlüğün hazırlanma amacı birlikte incelenir.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- Türk Dili ve Edebiyatı Dersi 9-12. Sınıflar Öğretim Programı 2018Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- Türk Dili ve Edebiyatı 12. Sınıf Etkileşimli Ders Kitabı 1. Ünite: GirişKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME
Ne öğrendiğini hemen doğrula.
Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.