ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Cumhuriyet Dönemi Türk, Türk Dünyası ve Dünya Romanı Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?
Cumhuriyet Dönemi romanı, değişen toplumun birey üzerindeki etkisini yaklaşık bir yüzyıla yayılan farklı estetik arayışlarla anlatır. İlk yıllarda Millî Mücadele, Anadolu gerçeği, modernleşme, yeni kurumlar ve değer çatışmaları belirginleşirken sonraki dönemlerde göç, kentleşme, emek, eşitsizlik, yabancılaşma ve kimlik sorunları yeni anlatım yollarıyla işlenir. Romanı yalnız tarih sırasına veya yazar listesine indirgemek doğru değildir. Bir metnin dönemle ilişkisi; seçtiği çatışma, kurduğu anlatıcı, zamanı düzenleme biçimi ve dil tercihleri birlikte incelenerek açıklanır. Türk dünyası ve dünya romanlarıyla karşılaştırma da bir eseri diğerinden üstün saymak için değil, ortak insan deneyimlerinin farklı kültür ve biçimlerde nasıl anlatıldığını görmek için yapılır.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- 1923-1950 arası Cumhuriyet romanını değerlendirirKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-ROM-01
- 1950 sonrası Türk romanındaki yönelimleri ayırt ederKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-ROM-02
- Romanın yapı ve anlatım özelliklerini çözümlerKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-ROM-03
- Türk dünyası ve dünya romanını karşılaştırmalı okurKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-ROM-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Cumhuriyet Dönemi Türk, Türk Dünyası ve Dünya Romanı Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Cumhuriyet Dönemi Türk, Türk Dünyası ve Dünya Romanı Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 7 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Cumhuriyet Dönemi Türk, Türk Dünyası ve Dünya Romanı Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Cumhuriyet Dönemi Türk, Türk Dünyası ve Dünya Romanı Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
1923-1950: yeni toplumun romanı
DERİN AÇIKLAMA
Cumhuriyetin ilk döneminde roman, imparatorluktan ulus devlete geçişin doğurduğu toplumsal ve kültürel değişimleri yakından izler. Millî Mücadele, Anadolu insanının yaşamı, aydın-halk ilişkisi, eğitim, yanlış Batılılaşma ve kuşak çatışması öne çıkan alanlardır. Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Halide Edip Adıvar ve Reşat Nuri Güntekin gibi yazarlar farklı bakışlarla bu dönüşümü işler. Aynı dönemde bireysel duyarlıklar ve psikolojik çözümlemeler de gelişir. Bir parçayı bu döneme yerleştirirken yalnız köy veya savaş sözcüğüne bakılmaz; tarihsel değişimin kişiler, kurumlar ve değerler arasında nasıl bir çatışma kurduğu gösterilir.
AYRINTILI ANLATIM
1950-1980: toplumsal gerçeklik ve çeşitlenme
DERİN AÇIKLAMA
1950 sonrasında köyden kente göç, tarım düzenindeki değişim, işçi yaşamı, yoksulluk, toprak ilişkileri ve kent çevresindeki yeni hayat romanın görünür konuları olur. Yaşar Kemal, Orhan Kemal ve Kemal Tahir gibi romancılar toplumsal yapıyı farklı anlatıcı ve karakter seçimleriyle ele alır. Toplumcu gerçekçi romanda kişi yalnız bireysel kusurlarıyla açıklanmaz; üretim ilişkileri, çevre ve sınıfsal koşullar da çatışmanın parçasıdır. Bununla birlikte dönem tek bir anlayıştan oluşmaz. Psikolojik derinlik, geleneksel anlatı kaynakları ve biçim arayışları da sürer. Doğru çözümleme, toplumsal bağlam ile eserin estetik kuruluşunu birlikte değerlendirir.
AYRINTILI ANLATIM
Modernist ve postmodern romanın araçları
DERİN AÇIKLAMA
Modernist romanda dış olayın düzenli akışından çok bireyin parçalı algısı, yalnızlığı ve iç çatışması öne çıkabilir. Yusuf Atılgan ve Oğuz Atay gibi yazarların eserleri, kronolojiyi kıran zaman düzeni, güvenilmez anlatıcı, iç konuşma veya bilinç akışı gibi araçlarla okunabilir. Postmodern anlatıda üstkurmaca metnin yazılışını görünür kılar; metinler arasılık başka eserlerle bağ kurar; çoğul anlatıcılar tek ve kesin gerçeklik fikrini sorgulayabilir. Orhan Pamuk ve Latife Tekin gibi yazarların farklı yönelimleri aynı etikete indirgenemez. Tekniğin adını bulmak başlangıçtır; asıl yorum, tekniğin anlamı ve okur deneyimini nasıl değiştirdiğini açıklamaktır.
AYRINTILI ANLATIM
Yapı: olay, kişi, zaman ve mekân
DERİN AÇIKLAMA
Romanın olay örgüsü, seçilmiş olayların çatışma ve dönüşüm çevresinde düzenlenmiş biçimidir. Kişiler bu örgü içinde karar verir, değişir veya belirli bir toplumsal özelliği temsil eder. Karakter çok yönlü ve dönüşebilirken tip baskın bir niteliği temsil etmeye daha yatkındır; ancak bu ayrım metin kanıtıyla yapılmalıdır. Zaman kronolojik ilerleyebilir, geriye dönüşlerle parçalanabilir veya kişinin algısında yoğunlaşabilir. Mekân yalnız adres değildir: konak, köy, fabrika, gecekondu ya da dar bir oda toplumsal konumu ve ruh hâlini görünür kılabilir. Her unsurun çatışma ve tema üzerindeki işlevi sorgulanmalıdır.
AYRINTILI ANLATIM
Anlatıcı, bakış açısı ve anlatım teknikleri
DERİN AÇIKLAMA
Kahraman anlatıcı olayları kendi bilgisi ve yorumuyla aktarır; bu nedenle sınırlı veya yanlı olabilir. Gözlemci anlatıcı dışarıdan görülebilen davranışları öne çıkarırken hâkim anlatıcı kişilerin geçmişine ve iç dünyasına geniş ölçüde erişebilir. İç çözümleme, anlatıcının karakterin duygu ve düşüncelerini aktarmasıdır. İç konuşma düşünceyi karakterin kendi sesiyle sunar; bilinç akışı ise çağrışım ve kesintileri belirginleştirir. Özetleme uzun süreleri kısaltır, sahneleme konuşma ve eylemi ayrıntılandırır. Teknik saptanırken tek bir sözcük yerine, anlatıcının bilgi sınırı ve parçanın dil düzeni birlikte incelenmelidir.
AYRINTILI ANLATIM
Türk dünyası ve dünya romanıyla karşılaştırma
DERİN AÇIKLAMA
Cengiz Aytmatov gibi Türk dünyası yazarlarında gelenek, tarih, hafıza, doğa ve modernleşme çatışmaları evrensel insan sorunlarıyla birleşebilir. Yirminci yüzyıl dünya romanında savaşlar, totaliter düzenler, sömürgecilik, sınıf çatışması, kent yaşamı, kimlik ve yabancılaşma farklı estetik biçimlerle işlenir. Karşılaştırmalı okumada önce ortak bir ölçüt seçilir: tema, anlatıcı, zaman, kahramanın dönüşümü veya kültürel simgeler. Sonra her eser kendi tarihsel bağlamında değerlendirilir. Benzer konu, aynı bakış açısı demek değildir; farklı konu da ortak bir insan sorunu bulunmasına engel olmaz. Sağlam karşılaştırma, her iki metinden ayrı kanıtlar ve dengeli bir sonuç içerir.
AYRINTILI ANLATIM
Roman sorularında kanıt temelli çalışma
DERİN AÇIKLAMA
Bir roman parçasını çözerken önce kim anlatıyor, ne kadar biliyor, hangi olay veya duygu değişiyor soruları yanıtlanır. Ardından zaman geçişleri, mekânın işlevi ve kişi çatışması işaretlenir. Dönem veya anlayış seçeneği, parçadaki iki bağımsız özellikle sınanır; yalnız yazar adı ya da konu benzerliği yeterli değildir. Karşılaştırma sorularında iki metne de uygulanan ortak ölçüt korunur. Uyarlama sorularında anlatıcının verdiği bilginin sahnede görüntü, oyuncu eylemi, diyalog veya ses aracına nasıl dönüşeceği düşünülür. Son kontrolde seçeneklerin parçaya dayanmayan genellemeleri ile kesinlik bildiren ifadeleri elenir.
SIK SORULANLAR
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Cumhuriyet Dönemi Türk, Türk Dünyası ve Dünya Romanı Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Cumhuriyet Dönemi romanı yalnız toplumsal konuları mı işler?
Hayır. Toplumsal değişimin yanında bireyin iç dünyası, kimlik, yalnızlık, aile, tarih, gelenek ve estetik arayışlar da farklı dönemlerde işlenir.
02Modernist romanı yalnız parçalı zaman kullanması mı belirler?
Hayır. Parçalı zaman; bireyin algısı, iç çatışma, anlatıcı sorunu ve yeni anlatım teknikleriyle birlikte işlevsel biçimde değerlendirilmelidir.
03Üstkurmaca ile metinler arasılık aynı teknik midir?
Değildir. Üstkurmaca metnin kendi yazılma veya kurulma sürecini görünür kılar; metinler arasılık başka metinlerle bağ ve dönüşüm kurar.
04Karakter ile tip arasındaki temel fark nedir?
Karakter çok yönlü ve değişebilen özellikleriyle bireyselleşir; tip ise belirgin bir toplumsal niteliği temsil etmeye daha yatkındır.
05İki roman nasıl güvenilir biçimde karşılaştırılır?
Ortak bir ölçüt seçilir, her iki eserden ayrı metin kanıtları sunulur ve eserlerin tarihsel-kültürel bağlamı gözetilerek dengeli bir sonuca varılır.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- Türk Dili ve Edebiyatı Dersi 9-12. Sınıflar Öğretim Programı 2018Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- Türk Dili ve Edebiyatı 12. Sınıf Etkileşimli Ders Kitabı 4. Ünite: RomanKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME
Ne öğrendiğini hemen doğrula.
Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.
Cumhuriyet Dönemi Türk, Türk Dünyası ve Dünya Romanı Testi 1
10 soru · karma
Cumhuriyet Dönemi Türk, Türk Dünyası ve Dünya Romanı Testi 2
10 soru · karma