12. SıNıF TüRK DILI VE EDEBIYATı

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Cumhuriyet Şiirinde Saf, Toplumcu, Millî ve Garip Anlayışları Konu Anlatımı

Cumhuriyet Dönemi şiirinde saf şiir, toplumcu şiir, Millî Edebiyat zevki ve Garip hareketini temsilci ezberinden öte metin kanıtlarıyla ayırt et.

• Sınıf12. Sınıf
  • DersTürk Dili ve Edebiyatı
  • Anlatım6 bölüm
  • Okuma5 dk
  • Son kontrol30.08.2026
Yayın bilgisi ve editör

ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Cumhuriyet Şiirinde Saf, Toplumcu, Millî ve Garip Anlayışları Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?

Cumhuriyet Dönemi Türk şiiri tek çizgide ilerlemez. Aynı yıllarda şiirin estetik özerkliğini, sesini ve bireysel duyarlığı önceleyen saf şiir; toplumsal eşitsizlik ve değişim sorunlarını gündeme taşıyan toplumcu şiir; millî tarih ve kültür bağını sürdüren şiir anlayışı ile gündelik hayatı sıradan insanın diliyle şiire sokan Garip hareketi yan yana görülebilir. Bu ayrımlar yalnız şair adlarına dayanmaz. Tema, söyleyici, imge düzeni, sözcük seçimi, ahenk, ölçü ve biçim her metinde yeniden incelenmelidir. Bir şairin farklı dönemlerde değişen şiirler yazabileceği de unutulmamalı; sonuç somut metin kanıtıyla gerekçelendirilmelidir.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Saf şiir anlayışının estetik özelliklerini çözümlerKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-SIR1-01
  • 1923-1960 toplumcu şiiri değerlendirirKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-SIR1-02
  • Millî Edebiyat zevkini sürdüren şiiri tanırKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-SIR1-03
  • Garip şiirinin yeniliklerini karşılaştırırKI-GRADE-12-SINIF-TURK-DILI-VE-EDEBIYATI-SIR1-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Cumhuriyet Şiirinde Saf, Toplumcu, Millî ve Garip Anlayışları Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Cumhuriyet Şiirinde Saf, Toplumcu, Millî ve Garip Anlayışları Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 6 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Cumhuriyet Şiirinde Saf, Toplumcu, Millî ve Garip Anlayışları Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Cumhuriyet Şiirinde Saf, Toplumcu, Millî ve Garip Anlayışları Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.

AYRINTILI ANLATIM

Saf şiirde estetik özerklik ve iç ahenk

DERİN AÇIKLAMA

Saf şiir anlayışında şiir doğrudan siyasal bildiri veya günlük haber vermek için kurulmaz; dilin ses, ritim, imge ve çağrışım imkânlarıyla kendine özgü bir estetik dünya yaratması beklenir. Bireyin zaman, ölüm, yalnızlık, aşk, şehir veya metafizik karşısındaki duyarlığı yoğun bir söyleyişle işlenebilir. Ölçü ve uyağa bütünüyle bağlılık zorunlu değildir, fakat ses örgüsü önemlidir. Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Muhip Dıranas, Cahit Sıtkı Tarancı, Ziya Osman Saba ve Necip Fazıl Kısakürek gibi şairler farklı yönleriyle bu çizgide değerlendirilir. Şiiri yalnız konuya bakarak sınıflandırmak yerine iç ahenk ve imge yapısı incelenir.

AYRINTILI ANLATIM

Saf şiirde imge, zaman ve bireysel duyarlık

DERİN AÇIKLAMA

Saf şiir metni çoğu kez günlük dildeki doğrudan anlamı aşan imgeler kurar. Bir akşam ışığı yalnız manzarayı değil geçicilik duygusunu, bir şehir sesi yalnız çevreyi değil yalnızlığı çağrıştırabilir. Söyleyici ile şair aynı kişi sayılmaz; şiirdeki ses metnin kurduğu ruh hâline göre değerlendirilir. Ahenk yalnız ölçü ve kafiye değildir: ünlü-ünsüz tekrarları, sözdizimi, durak, yineleme ve kelime seçimi de ritim üretir. Bir imgenin anlamı sözlük karşılığıyla bitmez; şiirin bütünü içindeki tekrarları, karşıtlıkları ve çağrışımlarıyla açıklanır. Estetik yargı, metindeki dil özellikleri gösterilerek temellendirilir.

AYRINTILI ANLATIM

1923-1960 toplumcu eğilimli şiir

DERİN AÇIKLAMA

Toplumcu şiir, bireyi yaşadığı ekonomik ve toplumsal koşullardan koparmadan ele alır. Emek, yoksulluk, eşitsizlik, savaş, özgürlük, dayanışma ve değişim isteği öne çıkabilir. Nazım Hikmet’in serbest nazım, söylev tonu, sinematografik kurgu ve geniş insan manzaralarıyla açtığı yol; farklı biçimlerde Attilâ İlhan gibi şairlerde sürer. Toplumsal içerik şiirin estetik niteliğini otomatik olarak azaltmaz veya garanti etmez; imge, ritim, anlatıcı ve kurgu yine incelenmelidir. Bir şiirin toplumcu sayılması için yalnız “işçi” sözcüğünü taşıması yetmez; çatışmayı hangi bakışla kurduğu ve toplumsal yapıya nasıl bağladığı gösterilmelidir.

AYRINTILI ANLATIM

Millî Edebiyat zevkini sürdüren şiir

DERİN AÇIKLAMA

Millî Edebiyat anlayışını sürdüren şiirde vatan, millet, tarih, kahramanlık, Anadolu, dil ve ortak kültür değerleri belirgindir. Sade Türkçe, hece ölçüsü, halk şiiri nazım biçimleri ve güçlü hitabet tonu sık görülebilir; ancak her metin aynı biçimi kullanmaz. Arif Nihat Asya, Orhan Şaik Gökyay, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu ve Bekir Sıtkı Erdoğan bu duyarlığın temsilcileri arasında anılır. Tarihsel göndermeler yalnız bilgi vermek için değil, bugünkü kimlik ve sorumluluk duygusunu kurmak için kullanılabilir. Çözümlemede hamasi tonu işaretlemek yetmez; şiirin hangi simge, ritim ve söyleyici ilişkisiyle ortak hafıza oluşturduğu açıklanmalıdır.

AYRINTILI ANLATIM

Garip hareketinin şiir diline itirazı

DERİN AÇIKLAMA

Orhan Veli Kanık, Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat’ın öncülük ettiği Garip hareketi, şiiri seçkin sözcükler ve kalıplaşmış şairane imgelerle sınırlayan anlayışa karşı çıkar. Gündelik konuşma, sokaktaki insan, küçük olaylar, mizah ve şaşırtıcı söyleyiş şiire girer. Serbest ölçü kullanılır; geleneksel kafiye, mecaz ve süslü dil zorunlu görülmez. Garip şiiri bütünüyle sanatsız veya rastgele değildir: yalınlığın arkasında seçilmiş bir ton, ironi ve ritim bulunabilir. Bir metindeki günlük sözcükler tek başına Garip etiketi için yeterli değildir; sıradan hayatın şiirleştirilmesi ve geleneksel kabullere karşı tavır birlikte aranır.

AYRINTILI ANLATIM

Dört anlayışı metin üzerinden karşılaştırma

DERİN AÇIKLAMA

Karşılaştırmada önce ortak bir ölçüt seçilir: tema, dil, imge, ahenk, biçim veya söyleyici. Saf şiirin yoğun imgesi Garip’in konuşma diliyle; toplumcu şiirin toplumsal çatışması millî şiirin ortak tarih ve kimlik duygusuyla karşılaştırılabilir. “Biri iyi, diğeri kötü” biçimindeki beğeni cümlesi akademik karşılaştırma değildir. Her yargı şiirin sözcükleri, ses düzeni veya kurgu özellikleriyle desteklenir. Şairin adı yardımcı ipucudur, fakat metindeki özelliklere aykırı bir sınıflandırmayı haklı çıkarmaz. Son aşamada anlayışın şiirin anlamına nasıl katkı sağladığı açıklanır ve benzer görünen seçeneklerde belirleyici fark gösterilir.

SIK SORULANLAR

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Cumhuriyet Şiirinde Saf, Toplumcu, Millî ve Garip Anlayışları Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01Saf şiir neden yalnız ölçülü ve kafiyeli şiir demek değildir?

Saf şiirde ölçü ve kafiye kullanılabilir; fakat asıl belirleyici dilin ses, imge, çağrışım ve iç ahenkle özerk bir estetik yapı kurmasıdır.

02Bir şiirin toplumcu sayılması için toplumsal sözcükler kullanması yeterli midir?

Hayır. Şiirin bireyi toplumsal koşullarla nasıl ilişkilendirdiği, çatışmayı hangi bakışla kurduğu ve değişim düşüncesini nasıl işlediği incelenmelidir.

03Millî Edebiyat zevkini sürdüren şiirde hangi temalar öne çıkar?

Vatan, millet, tarih, Anadolu, kahramanlık, ortak kültür ve dil duyarlığı sık görülür; sade dil ve hece ölçüsü de birçok örnekte kullanılır.

04Garip hareketinin üç kurucu şairi kimdir?

Orhan Veli Kanık, Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat, Garip hareketinin ortak kitap ve poetika çevresinde anılan üç öncü şairidir.

05Şiir anlayışları nasıl güvenilir biçimde ayırt edilir?

Şair adıyla yetinmeden tema, dil, imge, ahenk, ölçü, nazım birimi ve söyleyici özellikleri metindeki somut örneklerle karşılaştırılır.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. Türk Dili ve Edebiyatı Dersi 9-12. Sınıflar Öğretim Programı 2018

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. Türk Dili ve Edebiyatı 12. Sınıf Etkileşimli Ders Kitabı 3. Ünite: Şiir

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

DERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME

Ne öğrendiğini hemen doğrula.

Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.