ÖNCE ŞUNU NETLEŞTİRELİM
10. Sınıf Matematik Sayı Teorisi: Bölünebilme, EBOB, EKOK ve Kalan Konu Anlatımı nasıl daha sağlam öğrenilir?
Sayı teorisi, doğal sayıların çarpan, kat ve kalan yapısını inceler. Asal çarpanlara ayırma bir sayının yapı taşlarını görünür kılar; bölen sayısı, tam karelik ve ortak bölen gibi birçok bilgi aynı gösterimden türetilebilir. EBOB ortak ölçüyü veya en büyük eş parçayı, EKOK ortak tekrarı veya en erken buluşmayı temsil eder. Kalan aritmetiği ise çok büyük sayıları bütünüyle hesaplamadan, yalnız belirli bir bölene göre davranışlarını izlemeyi sağlar. Bu araçları güvenle kullanmak için “en büyük parça mı, ilk ortak zaman mı, kalan mı?” sorusunu bağlamda ayırt etmek gerekir. Sonuç, asal çarpan gösterimi, Öklid algoritması veya doğrudan bölme ile ikinci kez denetlenebilir.
BU DERSİN KAZANIMLARI
Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?
- Asal çarpanlar ile bölenleri ilişkilendirirKI-GRADE-10-SINIF-MATEMATIK-SAY-01
- EBOB ve EKOK ilişkilerini kullanırKI-GRADE-10-SINIF-MATEMATIK-SAY-02
- Bölme kalanlarıyla muhakeme yaparKI-GRADE-10-SINIF-MATEMATIK-SAY-03
- Sayı teorisi problemlerini modellerKI-GRADE-10-SINIF-MATEMATIK-SAY-04
ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR
10. Sınıf Matematik Sayı Teorisi: Bölünebilme, EBOB, EKOK ve Kalan Konu Anlatımı için kısa yol
Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.
10. Sınıf Matematik Sayı Teorisi: Bölünebilme, EBOB, EKOK ve Kalan Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?
Bu rehber konuyu 5 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.
10. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?
Bu anlatım 10. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.
10. Sınıf Matematik Sayı Teorisi: Bölünebilme, EBOB, EKOK ve Kalan Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?
2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.
10. Sınıf Matematik Sayı Teorisi: Bölünebilme, EBOB, EKOK ve Kalan Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?
Evet. Sayfadaki sesli dinleme aracıyla anlatımı bölüm bölüm takip edebilir, hızını değiştirebilir ve kaldığın cümleden sürdürebilirsin.
AYRINTILI ANLATIM
Asal çarpanlara ayırmayı temel temsil yap
DERİN AÇIKLAMA
Birden büyük her doğal sayı, asal sayıların çarpımı olarak sıra dışında tek biçimde yazılır. 360 = 2³·3²·5 gösterimi sayının tüm bölenlerini sistematik üretir. Bir pozitif bölen oluşturmak için 2’nin üssü 0 ile 3, 3’ün üssü 0 ile 2 ve 5’in üssü 0 ile 1 arasında seçilir. Seçim sayıları çarpıldığı için bölen sayısı (3+1)(2+1)(1+1)=24 olur. Bir sayının tam kare olması için asal çarpan gösterimindeki bütün üslerin çift olması gerekir. Bu temsil, bölünebilme sorularında gerekli asal çarpanların yeterli üslerle bulunup bulunmadığını da açıkça gösterir.
AYRINTILI ANLATIM
EBOB ve EKOK’u asal üslerle kur
DERİN AÇIKLAMA
İki sayının EBOB’u ortak asal çarpanların küçük üsleri, EKOK’u ise iki gösterimde bulunan bütün asal çarpanların büyük üsleri alınarak hesaplanır. 72 = 2³·3² ve 90 = 2·3²·5 için EBOB 2·3² = 18, EKOK 2³·3²·5 = 360’tır. Pozitif a ve b sayıları için EBOB(a,b)·EKOK(a,b)=a·b bağıntısı hesap kontrolü sağlar. Birden fazla sayıda yöntem sırayla uygulanabilir. EBOB sonucun her sayıyı bölmesi, EKOK’un ise her sayının katı olması gerektiğinden büyüklük ve bölünebilme kontrolü yapılmalıdır.
AYRINTILI ANLATIM
Bağlamdan ortak bölen veya ortak katı seç
DERİN AÇIKLAMA
Eşit uzunlukta en büyük parçalara ayırma, artmayacak biçimde aynı büyüklükte paketleme ve en büyük kare karo gibi durumlar EBOB’a yönelir. Belirli aralıklarla tekrarlanan olayların ilk kez birlikte gerçekleşmesi, farklı uzunluktaki adımların aynı noktaya ulaşması veya paydaları eşitleme durumları EKOK gerektirir. “En az kaç dakika sonra?” ifadesi tek başına yeterli değildir; olayların periyodik olup olmadığı incelenmelidir. Bir problemde bulunan EBOB parça büyüklüğü olabilirken parça sayısını bulmak için toplam uzunlukların bu değere ayrıca bölünmesi gerekebilir. Sonuç birimi ve istenen nicelik son adımda yeniden okunmalıdır.
AYRINTILI ANLATIM
Kalan sınıflarında toplama ve çarpma yap
DERİN AÇIKLAMA
a sayısının m ile bölümünden kalan r ise a = mq + r ve 0 ≤ r < m yazılır. Aynı bölene göre iki sayının toplamının kalanı, kalanların toplamının yeniden m’ye bölümünden kalanıdır. Çarpımda da kalanlar çarpılıp tekrar bölünür. Örneğin bir sayı 7 ile bölümden 5, diğeri 7 ile bölümden 4 kalanını veriyorsa toplamın kalanı 9’un 7’ye bölümünden 2; çarpımın kalanı 20’nin 7’ye bölümünden 6’dır. Kalan hiçbir zaman negatif veya bölene eşit olamaz; gerekiyorsa eş değer değer uygun aralığa taşınır.
AYRINTILI ANLATIM
Kuvvetlerde döngü ve Öklid algoritmasını kullan
DERİN AÇIKLAMA
Büyük kuvvetlerin kalanında tabanın ardışık kuvvetleri belirli bir döngü oluşturabilir. 7’nin 10’a göre son basamakları 7, 9, 3, 1 biçiminde dört adımda tekrar eder; üs döngü uzunluğuna göre değerlendirilir. EBOB için Öklid algoritması büyük sayıları asal çarpanlarına ayırmadan ardışık bölmelerle çalışır: büyük sayı küçüğe bölünür, sonra bölen önceki kalana bölünür; son sıfır olmayan kalan EBOB’dur. Birden çok kalan koşulunda küçük adaylar sistematik taranabilir veya koşullar eş değer sınıflara dönüştürülebilir. Bulunan adayın her koşulu ayrı ayrı sağlaması zorunludur. Kalan problemlerinde “bölünen = bölen × bölüm + kalan” eşitliği ana denetimdir ve kalan her zaman sıfırdan büyük ya da eşit, bölenden küçüktür. Ortak bir kalan görülüyorsa sayıdan bu kalan çıkarıldığında ilgili bölenlerin ortak katı elde edilir. Bir kuvvet döngüsünde üs, döngü uzunluğuna tam bölünüyorsa son terim kullanılır; sıfır kalanını ilk terim sanmak yanlış sonuca götürür. İşlem sonunda küçük bir kuvvetle örüntü tekrar kontrol edilmelidir.
SIK SORULANLAR
10. Sınıf Matematik Sayı Teorisi: Bölünebilme, EBOB, EKOK ve Kalan Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar
01Asal çarpanlara ayrılmış sayıdan bölen sayısı nasıl bulunur?
Her asal çarpanın üssüne bir eklenir ve elde edilen seçim sayıları birbiriyle çarpılır.
02Bir doğal sayının tam kare olduğu nasıl anlaşılır?
Asal çarpanlara ayrılmış gösterimindeki bütün asal çarpan üsleri çiftse sayı tam karedir.
03EBOB ve EKOK problemde nasıl ayırt edilir?
En büyük eş parça ve ortak ölçü EBOB’a; ilk ortak tekrar, ortak kat veya en küçük ortak zaman EKOK’a yöneltir.
04Kalan neden bölenden küçük olmak zorundadır?
Kalan bölene eşit ya da büyük olursa bölme işleminde bölüm bir artırılarak kalan yeniden küçültülebilir.
05Büyük bir kuvvetin kalanı nasıl hızlı bulunur?
Tabanın ardışık kuvvetlerinin ilgili bölene göre kalan döngüsü belirlenir ve üs döngü uzunluğuna göre indirgenir.
BİLGİYİ UYGULA
Alıştırma alanı
Şimdi öğrendiğini dene
Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.
Teste başlaKAYNAK NOTU
Başvuru noktaları
Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.
- 10. Sınıf Matematik 3. Tema: SayılarKaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
- Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı 2024Kaynağı aç
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı
KURUMSAL EDİTÖR
Eğitir Editörlüğü
İçerik sahibi ve yayımlayanİçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.
Editörlük politikamızı inceleDERS SONU BİÇİMLENDİRİCİ DEĞERLENDİRME
Ne öğrendiğini hemen doğrula.
Bu çalışma yalnız puan vermez. Her yanlışında seçtiğin yolun neden işlemediğini, doğru düşünme adımını ve yeniden okuyacağın gerçek ders bölümünü gösterir; ardından benzer soruyla öğrenmeni yeniden doğrular.
Sayı Teorisi: Bölünebilme, EBOB, EKOK ve Kalan Testi 1
10 soru · karma
Sayı Teorisi: Bölünebilme, EBOB, EKOK ve Kalan Testi 2
10 soru · karma