İLK ADIMLARIMBirlikte keşfedelim.

1. SıNıF MATEMATIK

Uzunluk ve Kütle

1. sınıf uzunluk ve kütleyi yetişkin eşliğinde öğrenin. Aynı birimle karşılaştırın; kısa kartlarda tahmin ile ölçüm sonucunu birlikte açıklayın.

Bir yetişkinle birlikte çalış. Sen kartlara bak; yetişkinin yönergeleri anlatsın. Hazır olduğunda sonraki karta geç.

Ders ve yayın bilgileri
  • Sınıf1. Sınıf
  • DersMatematik
  • Anlatım11 bölüm
  • OkumaKendi hızında
  • Son kontrol27.09.2026
Yayın bilgisi ve editör
Yetişkin rehberini dinleYalnız yetişkin rehberi okunur; sayma ve ölçme kartlarını birlikte çalışın.
Yetişkin için: başlamadan önce

BİRLİKTE BAŞLAYALIM

Bugün neye bakacağız?

Yetişkin için kısa rehber. Bu derste uzun açıklamaları siz okuyun; çocuğa her karttaki tek cümlelik yönergeyi söyleyin. Çocuk göstererek, sayarak veya kendi sözleriyle anlatabilir. Yazıları tek başına okuması beklenmez. Kısa adımlarla ilerleyin; yorulduğunda ara verin.

Önce aynı başlangıçtan uzunluk karşılaştıracağız; sonra kütle için verilmiş tartma modelini okuyacağız. Ekranda görünmeyen nesnenin kütlesini tahmin etmesini istemeyin. Gerçek deneme yalnız güvenli nesne, aynı birim referansı ve yetişkin gözetiminde uygun hazır terazi varsa yapılır.

Yetişkin için dersin bağlamı: Günlük yaşamda bir masanın uzunluğunu, bir çantanın ağırlığını veya iki kalemin aynı boyda olup olmadığını merak ederiz. Bir nesneyi diğerinin yanına getirerek doğrudan karşılaştırabiliriz. Sayısal bir sonuç istediğimizde parmak, karış, ayak, adım ve kulaç gibi standart olmayan araçlardan yararlanırız. Ölçmeden önce tahmin yapmak, sonucumuzu düşünmeye yöneltir. Ardından aynı araçla dikkatlice ölçer ve tahminimizi değerlendiririz.

Kısa yönergeleri çocuğa söyleyin, birlikte gözlem yapın. Kart yanıtları kaydedilmez ve puanlanmaz; bir doğru yanıt öğrenmenin tamamlandığı anlamına gelmez.

BU DERSİN KAZANIMLARI

Ders sonunda neyi yapabilir hâle geleceksin?

• Uzunluğu karşılaştırırKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-UK-01
  • Standart olmayan uzunluk aracı seçerKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-UK-02
  • Kütleyi karşılaştırırKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-UK-03
  • Ölçümü tahmin edip değerlendirirKI-GRADE-1-SINIF-MATEMATIK-UK-04

ÖĞRENCİLERİN ARADIĞI SORULAR

1. Sınıf Matematik Uzunluk ve Kütle Konu Anlatımı için kısa yol

Bu kısa cevaplar, konuya nereden başlayacağını ve anlatım ile testleri nasıl sıraya koyacağını netleştirir.

1. Sınıf Matematik Uzunluk ve Kütle Konu Anlatımı nedir ve nasıl öğrenilir?

Bu rehber konuyu 11 ayrıntılı bölüm, çözümlü örnekler, sık hatalar ve kısa çalışma adımlarıyla açıklar.

1. Sınıf Matematik konuları arasında bu ders nerede?

Bu anlatım 1. Sınıf Matematik öğrenme rotasındadır; üst ders haritasından aynı kapsamdaki konu ve testlere geçebilirsin.

1. Sınıf Matematik Uzunluk ve Kütle Konu Anlatımı testi nasıl çözülür?

2 açıklamalı konu testi bulunur. İlk testten sonra yanlışın bağlı olduğu ders bölümünü tekrar edip sonraki testle öğrenmeni doğrula.

1. Sınıf Matematik Uzunluk ve Kütle Konu Anlatımı sesli dinlenebilir mi?

Yalnız yetişkin rehberi sesli okunur. Çocukla birlikte görsel kartları inceleyin; sayma ve ölçme uygulamalarını yetişkin yönergeleriyle yapın.

KÜÇÜK BİR ADIM

Uzun ve kısayı belirle

Resimlere bak. Birlikte say, göster ve anlat.

KART 01A: |━━━━━━
KART 02B: |━━━
KART 03Başlangıçları aynı çizgiye getir.
KART 04Uzun mu, kısa mı, eşit mi?
Yetişkin için: bu adımı nasıl anlatalım?

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yetişkin için: İki kalemin bir uçlarını aynı hizaya getiririz. Diğer ucu daha ileri uzanan kalem daha uzundur. Uçları aynı yerde biterse uzunlukları eşittir. Nesneleri farklı başlangıç noktalarına koymak gözümüzü yanıltabilir. Bu nedenle karşılaştırmada ortak bir başlangıç çizgisi seçmek güvenli bir alışkanlıktır.

Yetişkin için uygulama: İki sağlam, keskin olmayan uzun nesneyi masada yan yana koyup bir uçlarını aynı çizgiye getirin. Çocuk hangisinin daha uzun olduğunu göstersin. Sonra kısa olanı ileri kaydırın; önce başlangıçları yeniden eşitlemesi gerektiğini fark ettirin. İki nesne aynı uzunluktaysa birini mutlaka uzun seçmesini istemeyin.

Yetişkin için görsel model: A ve B kartındaki dik çizgi (|) ortak başlangıç işaretidir. Aynı büyüklükteki çizgi parçaları A kartında daha ileri uzanır; bu modelde A daha uzundur. Çocuğa başlangıç işaretlerini ve çizgilerin bitişini gösterin. Bu yalnız ekranda çizgiyle kurulmuş uzunluk karşılaştırmasıdır; gerçek nesnenin ölçümü veya kütlesi değildir. Çizgi parçasına santimetre gibi bir ölçü değeri vermiyoruz.

KÜÇÜK BİR ADIM

Uygun aracı seç

KART 01Masa kenarı → aynı el, aynı karış

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yetişkin için: Küçük bir silgi için parmak, kitap veya masa için karış, sınıfın uzunluğu için adım uygun olabilir. Çok küçük bir nesneyi adımla ölçmek kullanışlı değildir. Araç seçerken nesnenin büyüklüğüne bakarız. Aynı nesneyi karşılaştırırken baştan sona aynı ölçme aracını kullanırız.

Yetişkin için uygulama: Çocuğun önünde güvenli, sabit bir masa kenarı olsun. Önce hangi kenarı ölçeceğini göstersin. Karış kullanılıyorsa aynı kişinin aynı elini aynı açıklıkta kullanın; boşluk ve üst üste binme olmasın. Birimin büyüklüğü değişirse sonuçlar doğrudan karşılaştırılamaz. Uzunluğu ölçmek için kullanılan karış, kütleyi ölçmez.

KÜÇÜK BİR ADIM

Ağır, hafif ve denge

KART 01Hazır ve dengeli teraziyle karşılaştır.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yetişkin için: İki nesne eşit kollu bir karşılaştırma düzeneğine konduğunda aşağı inen taraf daha ağırdır. Yukarıda kalan taraf daha hafiftir. İki taraf aynı yükseklikte durursa denge vardır. Büyük görünen nesne her zaman ağır olmayabilir; doğru yargı için gözlem veya karşılaştırma gerekir.

Yetişkin için güvenlik: Bu açıklama yalnız boşken dengesi denetlenmiş, eşit kollu ve serbestçe hareket eden uygun terazi içindir. Kefe masaya değiyorsa, elle tutuluyorsa veya araç bozuksa yükseklikten sonuç çıkarmayın. Çocuktan asılı bir düzenek yapmasını istemeyin. Aşağıdaki kütle adımlarında eş kütleli büyük bloklarla verilen bir model okuyacağız.

KÜÇÜK BİR ADIM

Tahminini ölçerek denetle

KART 01Örnek tahmin · 6 karış
KART 02Örnek sonuç · 7 karış
KART 03Örnekteki fark · 1 karış

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yetişkin için: Ölçmeden önce “Masa yaklaşık altı karış olabilir.” diyebilirsin. Sonra boşluk bırakmadan ve üst üste bindirmeden karışlarını yerleştirirsin. Ölçüm yedi karış çıkarsa tahminin bir karış eksiktir. Tahmin ile sonuç arasındaki farkı söylemek, bir sonraki tahminini daha güçlü yapar.

Yetişkin için: Buradaki 6 karış tahmin ve 7 karış sonuç verilmiş örnektir. Çocuğun kendi masası için sonuç 7 olmak zorunda değildir. Önce önündeki gerçek masa kenarını ve kendi karışını inceleyip tahminini söylesin; siz kâğıda not edin. Sonra aynı elle ölçsün. Son karış tam sığmıyorsa tam sayı uydurmayın; örneğin "6 karıştan uzun, 7 karıştan kısa" deyin. İlk tahmini silmeden gözlenen sonucu yanına yazın ve az, çok veya eşit olduğunu konuşun.

KÜÇÜK BİR ADIM

Güvenli araç ve aynı birim

KART 01■ · 1 birim
KART 02■ ■ · 2 birim

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yetişkin için: Bu sayfada önce verilmiş bir tartma modelini okuyacağız. Kartlardaki sonuçlar çalışma için kurulmuş örnektir; evdeki herhangi bir kutunun gerçekten bu kadar geldiği söylenmiyor. Her ■, kütleleri birbirine eşit olduğu önceden kontrol edilmiş bir büyük oyun bloğunu temsil eder. Çocuğa kareleri parmağıyla tek tek göstererek saydırın.

Yetişkin için: Gerçek deneme için yalnız yetişkinin hazırladığı, devrilmeyen, çocuk kullanımına uygun eşit kollu terazi ve yutulamayacak büyüklükte sağlam parçalar kullanın. Boş kefelerin dengede olduğunu ve birimlerin eş kütleli olduğunu önce yetişkin denetlesin. Cam, ilaç, yiyecek, kesici araç, pil, mıknatıs veya küçük parça kullanmayın. Asılı ipli bir düzenek kurmasını çocuktan istemeyin. Uygun araç yoksa yalnız kart modeliyle ilerleyin; bunu gerçek tartma diye kaydetmeyin.

KÜÇÜK BİR ADIM

Örnekteki ilk tahmini tanı

KART 01Örnek tahmin · 3
KART 02■ ■ ■

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yetişkin için: Çalışma için hazırlanmış bu öyküde, A nesnesini ve eş blokları gören bir çocuk tartmadan önce tahminini 3 birim olarak not etmiş. Kart, öyküdeki bu önceki tahmini gösterir. Ekranda A'nın kendisi gösterilmiyor; bu nedenle yanınızdaki çocuktan görünmeyen A'nın kütlesini tahmin etmesini istemeyin. Burada önceki tahmin ile verilmiş sonucu karşılaştıracağız.

Yetişkin için: Tahmin yaklaşık bir düşüncedir. Örnekteki kişinin ilk tahminini, sonucu gördükten sonra değiştirmeyiz. Çocuğun kendi tahminini ancak önünde güvenli gerçek nesne, aynı birim için referans bloklar ve uygun hazır terazi varsa isteyin. Bunlar yoksa sayı söylemesini tahmin becerisi çalışması olarak sunmayın; modeldeki 3 kartını ve üç kareyi birlikte incelemek yeterlidir.

KÜÇÜK BİR ADIM

Verilmiş tartma sonucunu oku

KART 01Denge · A = ■ ■ ■ ■
KART 02Sonuç · 4 birim

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yetişkin için: Şimdi örnek sonuç kartını açın. Bu modelde A bir kefede, 4 eş blok öbür kefededir ve terazi dengededir. Bu nedenle yalnız bu model için 'A'nın kütlesi 4 blok birimi kadar.' deriz. Karttaki eşitlik, nesnelerin sayısının aynı olduğunu değil kütlelerinin dengelendiğini anlatır.

Yetişkin için: Gerçek tartmada blokları yetişkin gözetiminde birer birer ekleyin. İki kefenin de serbest durduğunu kontrol edin; masaya dayanan veya elle tutulan kefe ölçüm değildir. Örnekteki 4 sonucunu elde etmek için nesneyi zorlamayın. Denge 3 bloktan sonra henüz kurulmayıp 4 blokta öbür tarafa geçiyorsa '3 ile 4 birim arasında' deyin; tam 4 sonucunu uydurmayın.

KÜÇÜK BİR ADIM

Tahmin ile sonucu yan yana getir

KART 01Tahmin · ■ ■ ■
KART 02Sonuç · ■ ■ ■ ■
KART 03Fark · 1 birim

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yetişkin için: 3 tahmin kartını ve 4 sonuç kartını yan yana gösterin. Kareleri bire bir eşleyin: üç karenin eşi vardır, sonuç tarafında bir kare daha kalır. 'Örnekteki tahmin sonuçtan 1 birim azdı.' deyin. Çocuğun sayıları söylemek yerine artan kareyi göstermesi yeterlidir.

Yetişkin için: Farkı görmek öğrenme fırsatıdır; tahminin tutmaması başarısızlık değildir. 'Bir dahaki sefer önce benzer bir nesnenin tartma sonucuna bakabilirim.' gibi bir gerekçe önerin. Buradaki 1 farkı yalnız aynı blok birimi kullanıldığı için söyleyebiliyoruz.

KÜÇÜK BİR ADIM

Aynı birimle ağır, hafif ve eşit

KART 01A · ■ ■ ■ ■
KART 02B · ■ ■
KART 03C · ■ ■ ■ ■

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yetişkin için: A, B ve C için verilen sonuçları okuyun. Üçünde de aynı eş blok birimi kullanılmıştır: A 4, B 2, C 4 birimde dengelenir. Çocuğa A ve B'nin bloklarını bire bir eşletin. A'nın karşılığı daha çok aynı bloktur; bu modelde A, B'den ağırdır. B, A'dan hafiftir.

Yetişkin için: A ve C'nin her biri 4 aynı blokta dengelenir; bu modelde kütleleri eşittir. Daha büyük görünen bir resme bakarak karar vermeyin. Bu kartlarda gerçek nesne boyutu gösterilmiyor. Nesnenin kapladığı yer, tek başına kütlesini söylemez.

KÜÇÜK BİR ADIM

Yalnız görünüşe veya farklı birimlere güvenme

KART 01Aynı birimle karşılaştır.

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yetişkin için: 'Büyük kutu mutlaka ağırdır.' demek güvenilir değildir. Büyük boş bir kutu ile daha küçük başka bir nesnenin kütlesine, yalnız büyüklüklerine bakıp kesin karar veremeyiz. Çocuğa 'Önce tahmin eder, uygun terazide karşılaştırırız.' cümlesini söyleyin.

Yetişkin için: Bir sonuç büyük blokla, diğer sonuç daha hafif küçük blokla bulunmuşsa 4 ve 5 sayılarını tek başına karşılaştırmak da yetmez. Karşılaştırma için aynı kütlede birimlere dönün. Blokları boyuna göre dizmek uzunluğu gösterir; kütleyi tartmak yerine geçmez. Buradaki etkinlik gram, kilogram veya hacim ölçümü öğretmez.

KÜÇÜK BİR ADIM

Göster, gerekçe söyle, yeniden dene

KART 01A · 4 B · 2
KART 02A · 4 C · 4
KART 03Tahmin 3 → Sonuç 4

BİRLİKTE ANLAYALIM

Yetişkin için: A ve B kartlarına dönüp 'Hangisi daha hafif; hangi kart sana bunu gösteriyor?' diye sorun. Beklenen gerekçe B'nin 2, A'nın 4 aynı birimde dengelenmesidir. Çocuk yalnız B'yi gösterirse 'B'de iki, A'da dört aynı blok var.' diyerek gerekçeyi siz modelleyin. A derse nesne resimlerine değil bloklara dönüp bire bir eşlemeyi birlikte yapın.

Yetişkin için: 'A ile C için ne söyleyebiliriz?' sorusunda iki grubun da 4 olduğunu gösterin; beklenen yanıt kütlelerinin eşit olmasıdır. 'Örnekteki ilk tahmin 3, sonuç 4; ne fark ettik?' sorusunda bir eksik tahmin edildiğini gösterin. Bunlar sözlü gözlem adımlarıdır; sayfa cevap kaydetmez, puan vermez veya öğrenildi belgesi oluşturmaz.

Yetişkin için: Güvenli terazi varsa çocuk yeni, hafif ve sağlam bir nesne için kendi tahminini söyleyebilir. Yetişkin tahmin, gözlenen denge ve kullanılan birimi kâğıda ayrı ayrı not etsin. Denge kurulamıyorsa bunu açıkça yazın. Sonucu örnek sayılara benzetmek yerine gerçekten gözleneni konuşun; kısa bir denemeden sonra ara verebilirsiniz.

SIK SORULANLAR

1. Sınıf Matematik Uzunluk ve Kütle Konu Anlatımı hakkında kısa yanıtlar

01İki kalemin uzunluğunu doğru nasıl karşılaştırırım?

Kalemlerin bir uçlarını aynı çizgide buluşturur, diğer ucu daha ileri giden kalemi daha uzun olarak belirlersin.

02Sınıfın uzunluğu için neden parmak kullanmak iyi değildir?

Parmak çok küçük bir ölçme aracıdır; sınıf gibi uzun bir yer için çok sayıda tekrar gerekir ve hata artar.

03Dengede duran iki nesne için ne söyleyebilirim?

Boşken dengesi denetlenmiş, eşit kollu terazinin kefeleri serbestçe durup dengeleniyorsa nesnelerin kütleleri eşittir. Masaya dayanan veya elle tutulan kefe doğru ölçüm göstermez.

04Büyük görünen nesne her zaman daha ağır mıdır?

Hayır. Nesnenin görünüşü yanıltabilir; ağır ya da hafif olduğuna karşılaştırma sonucuna bakarak karar veririz.

05Tahmin ile ölçüm farklı çıkarsa tahminim yanlış mı olur?

Tahmin yaklaşık bir düşüncedir; ölçümle farkını görmek hatanı tanımana ve yeni tahminlerini geliştirmene yardım eder.

BİLGİYİ UYGULA

Alıştırma alanı

Şimdi öğrendiğini dene

Kısa testi çöz; her seçenekteki açıklamayla doğru yöntemi pekiştir.

Teste başla

KAYNAK NOTU

Başvuru noktaları

Bu listede yalnızca içerik verisinde açıkça belirtilen kaynaklar gösterilir.

1. 1. Sınıf Sayılar ve Nicelikler (2) Teması

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  2. İlkokul Matematik Dersi 1. Sınıf Öğretim Programı

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı

Kaynağı aç
  3. MEB — İlkokul Matematik 2026–2027 taslak yıllık planları

Yerel olarak incelenen 1. Sınıf planının F26/G26 hücrelerindeki uygun araç, tahmin ve yargı süreci kapsam dayanağıdır. Plan haftası öğrenciye otomatik açılma tarihi değildir.

Kaynağı aç

KURUMSAL EDİTÖR

Eğitir Editörlüğü

İçerik sahibi ve yayımlayan

İçerik ilkeleri, düzeltme yaklaşımı ve güncelleme ölçütleri kurumsal editörlük politikasında açıklanır.

Editörlük politikamızı incele

ŞİMDİ SEN DENE

Bir soruyu birlikte deneyelim mi?

Hazırsan bir çalışma seç. Takıldığın soruda açıklamaya bak; istersen bu dersin ilgili bölümüne dönüp yeniden dene.